Дачић у контакту са Вучићем, али без разговора о новој влади

Министар спољних послова и председник Социјалистицке партије Србије Ивица Дачић изјавио је данас да

са премијером Александром Вучићем још није разговарао о формирању нове владе, иако су свакодневно у контакту.
"Када је реч о формирању нове владе, на премијеру је да води тај процес. Када ће и кога звати, на њему је да одлучи, а ми смо спремни да учествујемо у влади", рекао је Дачић.

Он је додао да се СПС и Јединствена Србија увек руководе државним интересима при формирању владе.
"Са Вучићем имам редовну комуникацију, када је реч о државним питањима", рекао је Дачић и подсетио да постојећа влада мора да функционише до избора нове.

Дачић је истакао да је за све то потребно да постоји политичка стабилност у Србији, јер без ње неће бити ни економског развоја нити доброг међународног положаја Србије.
"Ми смо као коалиција спремни да допринесемо политичкој стабилности у Србији и да се сви проблеми решавају дијалогом", рекао је Дачић.
На питање да ли постоји могућност да СПС буде опозиција, Дачић је одговорио да та могућност увек постоји, али да се он бори да "игра у првој лиги".

"Уколико премијер сматра да је потребнод а своју већину прошири с неким другим, ми смо спремни да о томе разговарамо, и то није спорно с наше стране. Ако не буде тог позива, наравно да ће СПС бити у опозицији, али то не значи да ћемо бити у опозицији Србији. Не можемо да критикујемо нешто што смо заједно урадили за ове четири године. Ми смо представници овог народа и државе без обзира на ком се месту налазимо", рекао је Дачић.
Када је реч о евентуалним сукобима унутар странке и могућности да поднесе оставку на функцију председника странке Дачић је истакао да сви проблеми могу да се сведу на кадровска питања, која су, како је рекао, увек легитимна.

"Овде је реч о томе каква је будућност наше странке и шта даље чинити. Ја о томе размишљам. Следеће године су председнички избори и то је једини разлог зашто сам рекао да ћу о свему да размислим током ових празника", објаснио је Дачић.
Лидер социјалиста је додао и да постоје различита мишљења унутар странке о томе које место на политичкој сцени Србије треба да има СПС, односно о томе како даље.

"Не размишљам ни о томе да поднесем оставку. Најлакше је сада поднети оставку, мада мислим да треба отворити простора за нове идеје и нове људе у оквиру СПС-а", закључио је Дачић.

 

„Нико нема права да одустне од борбе за праведнији свет“

Руководство, чланови и симпатизери Социјалистичке партије Србије обележили су данас Први мај, празник рада, полагањем венаца на споменик вођи социјалистичког покрета у Краљевини Србији Димитрију Туцовићу, а њен лидер Ивица Дачић поручио је да нико нема права да одустане од борбе за праведнији свет.

Дачић је, поред споменика на Тргу Славија, констатовао да је постоји симболика у томе што се хришћански празник Ускрс и Први мај ове године обележавају истог дана, јер су оба у својој суштини имали борбу за праведнији, слободнији и хуманији свет.
"Данас када Србија пролази кроз тежак период у последњих неколико деценија, и када је реч о социјално-економском положају грађана и радника, нико нема права да одустане од борбе за праведнији свет", истакао је Дачић.

Он је додао да без економски развијеног друштва нема социјалне правде и да зато СПС даје подршку да се створи друштво у којем је могуће да постоји систем у којем се поштују радничка права и у којем је ниво социјалне правде на "завидном нивоу" као у земљама Европске уније.
"Зато се надам да ће усаглашавање нашег законодавства и социјалне праксе, као и понашања послодаваца према радницима, бити усклађено са правним тековинама ЕУ", рекао је Дачић.

Лидер СПС-а је подвукао да ће та странка, као партија левице, настојати да чува тековине за које су се изборили радници крајем 19. века.
"Борићемо се и за то да у политичком животу Србије, та лева опција, за коју се доказало да је ми најдостојније репрезентујемо, буде паралелно присутна у државној политици као и неке друге ствари које дефинишу Србију. А Србија је по уставу дефинисана и као правна држава и као држава социјалне правде", рекао је Дачић.

Дачић је замерио представницима странака које су дошле на власт после петооктобарских промена јер Србију нису покренули напред када је реч о друштвеном систему.
"Ако је неко сматрао да је социјализам погрешан систем, није требало да се вратимо у капитализам из времена првобитне акумулације капитала, већ у модерни капитализам који је свуда у свету обојен елементима социјалдемократије", рекао је Дачић.

За такав систем, оценио је Дачић, Србији ће бити потребан дуг период, а за који се део решења налази у преговорима Србије о чланству у Европској унији.
"Све те идеје које су данас присутне у Западној Европи, где је и настао социјалистички поркет, код нас се често означавају као идеје прошлости и да се за то не треба борити, а управо је супротно, јер цела Европа иде ка томе", нагласио је Дачић.

На питање новинара да прокоментарише лоше услове за раднике у јужнокорејској фабрици Јура у Лесковцу, Дачић је подсетио да је о томе говорио и пре неколико година и да су ту "ствари чисте".
"Државни органи треба да утврде шта је истина. Треба поштовати стране инвеститоре, али и сваки страни инвеститор је дужан да поштује законе у Србији", закључио је Дачић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести