Делили милионе невладином сектору без конкурса

– Извештај државног ревизора о пословању Покрајинске владе за 2014. годину од 22. децембра прошле године, формални је доказ да Покрајинска влада неправилно и незаконито троши новац пореских обвезника

који живе на територији Војводине, на шта посланици Српске напредне странке готово четири године указују – наводи за „Дневник” посланик те странке у Скупштини Војводине Владимир Галић. 

Каже да се из извештаја види да је покрајинска администрација неправилно евидентирала готово две милијарде динара, што је целокупан расход за 2014. годину.

– Милијарду и осамсто милиона динара су трошили без одговарајућег правног основа. На десетине запослених у установама под ингеренцијом Покрајине, како каже Државна ревизорска институција у свом извештају, нема одговарајућу стручну спрему. Многима недостају диплома и потребна уверења. Људи су запошљавани, што би наш народ рекао, с коца и конопца, како се то некоме допадало, а не на основу знања и искуства – истиче он.
Галић је казао и да се из извештаја види да је Покрајинска влада трошила велике суме новаца без претходно спроведеног јавног конкурса и да је тај новац углавном додељивала невладиним организацијама које су основали чланови ДС-а, што је, како је приметио, недавно у интервјуу за „Дневник” признао и покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.

– Тако је, рецимо, Покрајински секретаријат за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу у 2014. години без конкурса поделио десет милиона динара, а Покрајински секретаријат за привреду 23 милиона. Велике своте без конкурса – 14 милиона динара – дао је и Покрајински секретаријат за здравство, као и Секретаријат за спорт и омладину – истиче Галић. – То је углавном рађено с удружењима грађана, која су углавном основали чланови ДС-а. Погледајте шта вам је господин Бугарски као покрајински секретар изјавио пре неколико дана у интервјуу за „Дневник”: он је то и признао.

Подсетимо, Бугарски је на питање „Дневника” да опозиција прозива Покрајинску владу због тога што даје новац невладиним организацијама које је основала Демократска странка, од којих многи постоје само у АПР-у, одговорио да су „то невладине организације које су можда формирали чланови ДС-а, а не странка” и да „опозиција мора да нађе много озбиљнију тему”.

На молбу да сад прокоментарише извештај државног ревизора да је његов секретаријат поделио десет милиона динара без конкурса, Бугарски је рекао да то јесте тако, али да то није рађено без правне основе. 

– Тих десет милиона јесте подељено без конкурса, али не и без правне основе. О томе је донела одлуку Покрајинска влада, као колективно тело. Као што сам вам већ рекао, новац из буџета се додељује на два начина: одлуком Покрајинске владе или путем јавног конкурса. У том смислу смо и поднели приговор на извештај државног ревизора. Као секретару не пада ми на памет да поделим новац без конкурса или без одлуке Владе – навео је Бугарски.

На питање због чега је постојала потреба да се новац додели на основу одлуке Владе, а не на основу расписаног конкурса, Бугарски каже да се ради о случајевима када пројекти треба да се заврше, а конкурс је већ затворен, и додаје да је Влада зато колективно тело да може донети такве одлуке.  

Државни резвизор је установио и друге неправилности у раду покрајинске власти. Тако је, примера ради, Покрајински секретаријат за енергетику и минералне сировине по спроведеном јавном конкурсу за суфинансирање пројеката одрживих фарми с два пољопривредна газдинства уговорио и исплатио милион и по динара више у односу на стварну суму коју су газдинства добила одлуком о додели бесповратних подстицајних средстава. Исто тако, Покрајинска влада је представнику Синдикалне организације покрајинских органа и управе, ком радни однос у Секретаријату за образовање мирује, исплатила за плату 1,6 милион динара, што је кршење Закона о раду. Овлашћеном раднику синдиката, наиме, утврђено је право на мировање радног односа због избора на функцију секретара. После тога, он је засновао радни однос са Синдикалном организацијом радника покрајинских органа управе и служби Војводине, уговором о вршењу функције представника синдиката. Уместо да му синдикат као послодавац исплаћује зараду, то је чинила Покрајинска влада из буџета, а то је непоштовање Закона о раду и Закона о буџетском систему.     

Ержебет Марјанов

Спортски клубови, верске заједнице, удружења...

Покрајински секретаријат за спорт и омладину без конкурса је доделио спортским клубовима за редовно пословање шест милиона динара, док је секретаријат за образовање верским заједницама дао десет милиона.

Секретаријат за привреду, осим што је без конкурса доделио разним удружењима 23 милиона динара, за рефундирање трошкова учешћа привредника на сајмовима исплатио је десет милиона динара ван правила.

 

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести