Дитман: Очекујем ускоро отварање и поглавља 26

Амбасадор Немачке у Београду Аксел Дитман очекује да ће Србија у преговорима са ЕУ ускоро отворити и поглавље 26, које се односи на образовање и културу, те да се

на томе наставља рад са партнерима у Унији. 
“На међувладиној конференцији у Бриселу успели смо да отворимо два поглавља (5 и 25). Надали смо и отварању поглавља 26, али наставићемо да радимо са нашим партнерима. Надамо се да ћемо ускоро успети да га отворимо, рекао је Дитман на конеференцији Националног конвента у Скупштини Србије.

Дитман је подржао реформске процесе у Србији и њен пут ка чланству у ЕУ, а на Конференцији Националног конвента о ЕУ посвећеној имплементацији активности предвиђених Акционим планом за поглавље 23, рекао је да је поглавље 23 у „самом срцу трансформисања Србије“ на чему сви у Србији напорно раде. 

Наводећи да је данашња конференција друга коју организује ЈУКОМ о ситуацији у вези са имплементацијом Акционог плана за поглавље 23 које се односи на основна права, Дитман је рекао да су питања права националних мањина кључни део основних права. 
Како је навео, Србија и ЕУ придају велики значај реализацији права националних мањина, а усвојен је и свеобухватан Акциони план за поглавље 23.
Дтиман је рекао да се у извештају Европске комисије о напретку Србије наводи да у Србији постоји правни оквир за заштиту права националних мањина, те да је кључно да се у потпуности примене сви сегменти заштите основних права, а кључну улогу у томе, додаје, имају државни органи, невладине организације и независна тела. 

Подсетивши да се  у извештају ЕК наводи и да је Србија озбиљно схватила заштиту права националних мањина, Дитман каже да је то континуирани процес, те да је потребно даље јачање правног оквира. 
Дитман је казао да је потребно омогућити критички тон у друштву и слободу изражавања, без евентуалних притисака на новинаре. 
Додао је да су учињени напори у борби против корупције и права ЛГБТ популације, те да се јачањем владавине права ствара кључни елемент за привлачење страних инвестиција, Дитман каже да је у средишту поглавља 23 и независно правосуђе.

Заменик шефа Делегације ЕУ Оскар Бенедикт похвалио је напоре Националног конвента, преговарачког тима и Скупштине Србије на спровођењу Акционог плана за поглавље 23 које каже, обухвата читав спектар питања - правосуђе, ефикасну државну управу и ефикасну заштиту људских права, с посебним освртом на права националних мањина и њиховом унапређењу. 
Истичући да је потребан сталан напредак, Бенедикт казе да кашњења у испуњавању обавеза доводе до кашњења у отварању преговора, али да је од тога много битнији квалитет реформи. 

Говорећи о препрекама и проблемима у спровођењу акционих планова за поглавље 23, Бенедикт је навео да су захтеви из поглавља 23 неопходан корак како би се српско друштво трансформисало и како би се у њему чуо глас мањина. 
„Очекујемо позитивна збивања у тим областима“, рекао је Бенедикт. 

Државни секретар Министарства државне управе Иван Бошњак представио је активности на споровођењу акционог плана за поглавље 23 на унапређењу правног оквира у тој области. 
Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић рекла је да је око 80 одсто активности из акционог плана за поглавље 23 за први и други квартал ове године реализовано или у фази реализације. 

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић рекао је да је Србија, за разлику од других држава, једина земља кандидат за чланство у ЕУ која има неколико акционих планова која се тичу питања националних мањина, те да Србија показује спремност да ту област унапреди.
„Србија је јасно прецизирала активности и рокове“, рекао је Омеровић и навео да је парламент донео доста закона из области основних права и права националних мањина. 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести