Ђурађ Јакшић на броју један

Покрајинска изборна комисија прогласила је листу кандидата Српске радикалне странке за избор посланика Скупштине Војводине. Радикали самостално излазе на изборе, њихова листа
Đurađ Jakšić, poslanik SRS u Skuštini Vojvodine foto : Dnavnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

„Др Војвислав Шешељ – Српска радикална странка“ има 120 кандидата за покрајински парламент и носи број шест, јер су шести по реду предали своју листу кандидата изборној комисији.

Листу СРС-а предводи 39 - годишњи Ђурађ Јакшић, професор историје из Новог Сада. Он је одборник у Скупштини града Новог Сада и председник
Градског одбора СРС-а. На ту функцију је изабран фебруара 2009. уместо трагично преминулог Зорана Ђаковића. Ђурађ Јакшић је најближи сарадник потпредседника странке Милорада Мирчића и ужива велики углед међу радикалима. Прошле године међутим, штампа је писала о томе да је Јакшића сменио лидер странке Војислав Шешељ, наводно због лоших резултата. Касније међутим, се испоставило да вест није тачна. На изборима 2012, године, на којима је СРС доживео велики неуспех, највише захваљујући Јакшићу странка је прешла цензус у Новом Саду.

На другом месту је Милан Ћук, потпредседник Скупштине Војводине из посланичке групе СРС-а, која у покрајинском парламенту броји пет посланика. На изборној листи не наводи се податак о његовом образовању, него само то да је по занимању приватни предузетник из Бачког Грачаца. Милан Ћук је присутан у политичком животу Србије од 1992. године, као члан СРС-а, од тада два пута је био посланик у Народној скупштини, једном у Савезном парламенту, сада у Скупштини Војводине. Два пута је биран за председника општине Оyаци. На трећем месту је Смиљана Гламочанин Варга из Панчева, која је по струци дипломирана правница, следи Војислав Купачанин, по струци текстилни техничар из Вашица, затим Ивица Миланков дипломирани економиста из Новог Милошева.

Ивана Зечевић, шеф посланичке групе радикала у покрајинском парламенту налази се на шестом месту. По занимању је професорка арапског језика, живи у Тителу. За посланицу Скупштине Војводине изабрана је марта 2014. године, након што је троје дотадашњих посланика странке напустило странку и вратили посланички мандат.На листи СРС-а нема Милорада Мирчића, потпредседника странке, који је у ранијим сазивима био посланик покрајинске скупштине.

Е. Марјанов
 

Домоњи најстарији, Стаменковић најмлађи

На листи СРС-а као најстарији кандидат за посланика налази се 76- годишњи Павел Домоњи, магистар књижевности из Новог Сада. Домоњи је некадашњи ћлан СПС-а и бивши покрајински секретар Извршног већа Војводине, који је крајем деведесетих био задужен за националне мањине. Најмлађи посланички кандидат радикала је Стефан Стаменковић, студент из Буковца, који има 25 године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести