Ђурић: Харадинају треба да се суди у Србији

- Србија неће заборавити на ратне злочине за које је осумњичен лидер Алијансе за будућност Косова (АБК) Рамуш Харадинај,

поручио је данас директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, оценивши да би било најбоље да се Харадинају суди у Србији.

"Никоме не треба да пада на памет да ћемо ми да заборавимо или гурамо под тепих оно што се десило. Ми одлично знамо за шта се Харадинај терети", рекао је Ђурић за телевизију Пинк.

Наводећи да Срби немају много поверења у међународно правосуђе, Ђурић је рекао да мисли да би Харадинају требало да се суди у Србији.

"Сматрам да је најбоље да Рамушу Харадинају суди српски суд, српско тужилаштво, да буде процесуиран од стране органа који имају доказе против њега и који ће се побринути да буде иза решетака где му је и место", рекао је Ђурић.

Он је подсетио да српско тужилаштво терети Харадинаја за више дестина "најмонструознијих злочина".

"Ко то има право да од Србије или било које земље на свету тражи да се тако монструозни злочини забораве, баце под тепих или ставе у други план?", упитао је Ђурић и поручио да Србија то не прихвата.

Он је додао да ратни злочин никада не застарева и оценио да је цивилизацијска обавеза да се ратни злочцинци гоне.

"Ратни злочин мора да добије име и презиме, мора да се утврди одговорност", рекао је Ђурић.

Поводом његове раније најаве да ће преставници Срба формирати Заједницу српских општина до Сртења, уколико Приштина то не уради, Ђурић је рекао да то значи да је "стрпљењу дошао крај" и да, ако је Приштина могла да једнострано прогласи независност КиМ, онда Срби могу да формирању ЗСО.

"Ако су они могли да једнострано проглашавају некакву независност Косова и Метохије, онда треба да знају да таква врста једностраних потеза није нешто што само они могу да ураде. Усталом, формирање ЗСО не би био једностран потез пошто је садржан у (Бриселском) споразуму", рекао је Ђурић.

Према његовим речима, Приштина зна да Влада Србије, док је Александар Вучић на њеном челу, СНС у водећој позицији, "никада неће прихватити отимање КиМ" или промену граница Србије.

Она ће се, нагласио је, увек борити за то да се помогне Србима на КиМ да опстану и остану.
(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести