Додик: По Дејтону се и Србија пита

Председник Србије Томислав Николић и премијер Александар Вучић састаће се у четвртак са српским представницима из

Босне и Херцеговине и РС да би размотрили последња дешавања у Републици Српској. Састанак је заказан за 14.30 сати у згради Генералног секретаријата председника. Повод је прекрашњи порука амбасадора УО  Савета за спровођење мира у БиХ, упућена властима РС, да одустану референдума о Дану Републике. Амбасадор Русије Петар Иванцов рекао је да је Русија издвојила мишљење о тексту заједничке изјаве јер сматра проблематичним то што се траже уступци искључиво од Републике Српске, уместо да се позива на дијалог.

Како је саопштено с Андрићевог венца, Николић и Вучић ће разговарати са чланом Председништва БиХ Младеном Иванићем, председником Републике Српске Милорадом Додиком, председницом Владе РС Жељком Цвијановић и председником СДС-а и председавајућим Представничком дому ПС БиХ Младеном Босићем.

По најави Милорада Додика, „на одговоран начин ће бити оцењена целокупна ситуација у вези с применом Дејтонског споразума с аспекта и РС и Србије”. Председник РС је појаснио да ће се разговарати о Анексу 10 Дејтонског мировног споразума којим је предвиђено увођење високог представника и о његовој обавези да и Србији, као земљи-потписници, доставља извештај о раду, што се, како је указао, до сада никада није десило. Он примећује да је Савет за имплементацију мира у БиХ неформално тело које „служи за терор над српским народом и институцијама Републике Српске па је и став поводом референдума у складу с таквим понашањем и нема значаја”. И то је, констатовао је Додик, „вид кршења акта којим је основана Канцеларија високог представника” те очекује и детаљнију анализу рада и понашања високог представника.

– Србија жели да покаже да има активну улогу у процесу одржавања стабилности у региону – оценио је  министар унутрашњих послова и потпредседник Владе Небојша Стефановић, поручивши да, упркос тензијама у БиХ поводом најављеног референдума у РС, стабилност наше земље није угрожена.

– Влада и премијер чине све што је у нашој моћи да Србија буде стабилна и да буде гарант и ослонац и Републици Српској у смислу повећања стабилности и економског развоја – рекао је он.

Председник Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић (СДПС) казао је да „Србија нема права да се меша у унутрашње ствари у Босни и Херцеговини, али је српски државни врх хитним консултацијама показао већу одговорност од председника Републике Српске Милорада Додика према народу којем припада”. То је казао осврћући се на прву реакцију Додика, који је рекао да му је важније што му се родила унука те да га став Савета у тој ситуацији не занима.

Подсетивши на то да је Србија гарант Дејтонског споразума, да је БиХ целовита држава, направљена од два ентитета, у којој живе три равноправна народа, Омеровић је казао да руководства Србије и РС морају заједнички да дођу до решења које неће повећавати тензије.

– Често ми се чини да Додик подгрева чувени „босански лонац” и да покушава да му дигне притисак да би дошло до неке експлозије. На нашу велику срећу, о стању у БиХ се питају неки други – рекао је Омеровић, изразивши уверење да ће данашњи састанак довести до прихватљивог решења и да ће Додик „спустити лопту” и одложити референдум.

Председник Српске народне партије Ненад Поповић рекао је да народ Републике Српске има право да потврди свој Дан државности на референдуму, као најдемократскијем могућем начину да се изрази воља неког народа. Он је „поздравио принципијелну позицију Руске Федерације која је подржала право народа РС на референдум, чиме је Русија још једном показала да поштује суверенитет РС и да је искрени пријатељ Србије и српског народа”.

Политички етар Републике Српске  је преплављен реакцијама на препоруку УО Савета да се референдум не одржи. Председник Скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић очекује да Уставни суд БиХ уважи аргументе парламента Српске, стави своју одлуку о Дану Републике ван снаге и смири тензије. По његовим речима, упућивањем апелације Уставном суду БиХ, Скупштина РС је показала да поштује тај орган и да користи сва легална средства за доказивање правне ваљаности својих аката.

Лидер Напредне Српске Адам Шукало процењује да најављени састанак највиших политичких функционера Републике Српске с руководством Србије у Београду указује на снажне притиске дела међународне заједнице да се заказани референдум о Дану РС не одржи.

Потпредседник СДС-а Огњен Тадић сматра да је сада важно да „причу о референдуму нико не претвори у политичку причу” и да све зато треба даље радити у границама Устава и закона.

С. Станковић

 

Вучић и Човић о стабилности у региону

Председник Владе Србије Александар Вучић састаће се данас с хрватским чланом Председништва БиХ, председником Хрватског народног сабора БиХ и председником ХДЗ-а БиХ др Драганом Човићем, с ким ће разговарати о сарадњи и стабилности у региону. Састанак ће бити одржан у 17.45 сати, у згради Владе Србије.

 

Двери”: Скупштина да подржи референдум у РС

Лидер Покрета „Двери” Бошко Обрадовић је поручио да ће та посланичка група иницирати да се у српском парламенту подржи одлука о референдуму у Републици Српској. Он је на рашњој конференцији за новинаре у холу Народне скупштине истакао да „Двери” пружају пуну подршку одржавању референдума.

– Стога ће посланичка група „Двери” иницирати расправу на којој би се та одлука подржала – рекао је Обрадовић. – Сматрам да је недовољно да се о тако значајној теми политички фактори Републике Српске консултују само с државним врхом Србије.

Он је објаснио да је зато важно да та тема дође на седницу Скупштине, и предложио да се одржи заједничка седница скупштина Србије и Републике Српске. Посланик „Двери” је позвао председника Србије Томислава Николића и премијера Александра Вучића да након данашњег састанка с лидерима Срба у БиХ и РС јавно подрже одлуку о одржавању референдума.

– Позивам их да то учине јавно, и да не дозволе себи да буду у функцији притиска од западних центара моћи – рекао је Обрадовић.

Он је такође позвао и врх Републике Српске, уколико буде таквих притисака, да их одбаце и наставе припреме за одржавање референдума.

В. Ђ.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести