ДС тражи промену изборног система у Војводини

Демократска странка је у војвођанском парламенту поднела предлог за измену изборног система, који би, како сматрају, требало да буде персонализован пропорционални.

Шеф посланичке групе ДС у Скупштини Војводине Борислав Новаковић рекао је на конференцији за новинаре да је предлог предат председнику војвођанског парламента и председницима других посланичких група, а идеја је да се за наредне изборе за Скупштину АП Војводине примењује персонализовани пропорционални систем уместо садашњег чистог пропорционалног изборног система.

"Овом изменом изборног система би се постигло да посланике бирају грађани, а не странке, као што је до сада био случај", рекао је Новаковић, истичући да је то главна врлина предложеног решења, што даје наду да ће оно добити подршку и њихових коалиционих партнера у Војводини и других посланичких група у покрајинском парламенту.

Новаковић је навео да Скупштина Војводине има 120 посланика, а да је бирачко тело у покрајини око 1,7 милиона гласача.
Примена персонализованог пропорционалног система би, како је рекао, подразумевала да се бирачко тело подели на 120 изборних јединица које би имале по 14.500 бирача, а који би онда познавали сваког кандидата за посланика.
"Тим људима би се дао пун легитимитет и не би могло да се тврди да странке бирају одборнике и посланике, већ би народ директно бирао своје представнике", објаснио је Новаковић.

Он је рекао и да се применом персонализованог пропорционалног изборног система не би бацао ниједан глас, као и да не би била умањена права националних мањина јер је предвиђен природни праг, а предвиђено је и да у парламенту буде најмање трећина припадника мање заступљеног пола.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести