few clouds
12°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Ђурић: Србе нико неће третирати као грађане другог реда

07.11.2019. 16:38 16:46
Пише:
Извор: Танјуг/Драган Кујунџић

БЕОГРАД:  Српска листа неће улазити у коалиције и коалиционе споразуме које Србе неће третирати као равноправне грађане и не прихватају њихову легитимну вољу показану на изборима, изјавио је данас директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић.

Ово  је изјавио након састанка са представницима Срба из покрајине на којем је донето пет закључака о њиховом будућем политичком деловању.



"Срби неће молити никога, њима припадају по тамо важећем уставу и закону одређена министарка места и то не било којим Србима, већ онима који су на изборима добили 96 одсто подршке народа", рекао је Ђурић и додао да Срби неће прихватити да Аљбин Курти или било ко други одређује ко ће их представљати у инситуцијама.



Према његовим речима, представници Срба тражили су да не улазе у институције које их неће поштовати, како из њих не би морали да излазе већ за пар месеци.Да би ушли у коалицију потребно је да се направи заокрет од 180 степени у односу на оно што се говори у Приштини, рекао је Ђурић.



Један од закључака донетих на данашњем састанку, којем је присуствовало 65 представника Српске листе и српских институција, према Ђурићевим речима је и да Срби неће прихватити статус грађанина другог реда.



Директор владине Канцеларије казао је и да су донели закључак да ће Срби у случају нових притисака на институције, школе, вртиће, здравствене установе... бити спремни да их напусте на солидаран начин и да примене ненасилне и мирне мере отпора.



Међу закључцима је и тај да се тражи моментално укидање антицивилизацијских такси које су штетне за све грађане јужне покрајине, као и формирање Заједнице српских општина,што како је додао мора да буде свачија обавеза па и Куритјева.



Пети закључак је да ће све српске институције наставити са спровођењем плана Александра Вучића и Владе Србије за подршку српском народу, рекао је Ђурић и подсетио да се у јужној покрајини реализује 349 пројеката од изградње путева, болница, школа до привредних капацитета.



Упозорио је и на опасност од реципроцитета о коме Курти прича јер се иза тога крије забрана гора од такси и односи се на робу из Србије, а која би се односила и на документе и одвијање саобрацаја, као и друга ограничења.



Директор владине Канцеларије је оценио да се Курти понекада понаша као портпарол Ненада Рашића и Слободана Петровића, као и да је најава реципротета коју је требало да назове камуфлажа начин да се Србија присили да призна независност Косова.



Ђурић је рекао да Приштина мора да обезбеди, као што стоји по Уставу и закону, да седам одсто Срба буде у свим институцијама и јавним предузећима и да ће зато морати да отвори на десетине хиљаде нових радних места.



Упитан да прокоментарише изјаву Куртија да Срби нису за формирање ЗСО и да нису реаговали када је формирање проглашено неуставним, Ђурић је казао да то није тачно, да се Српска листа обраћала уставном суду и да је на хиљаде Срба на митингу у Косовској Митровици пре годину дана протествовало зато што се ЗСО не формира.



"Нећемо допустити да ниједна лаж попут ове прође без одговора", казао је Ђурић.Подсетио је и на чињеницу да су представници Срба у једном тренутку хтели и самостално да крену у формирање ЗСО, али се одустало од тога када је процењено да би могло бити евентуалних проблема.



Упитан како ће целокупна ситуација утицати на дијалог и да ли ће бити настављен ускоро, Ђурић је казао да не би спекулисао о наставку дијалога, као и да српска позиција по том питању остаје иста.Директор Канцеларије је рекао и да везу српских представника и Београда нико неће 

прекинути као и да ће СЛ све одлуке доносити у консултацији са председником и Владом Србије.



Ђурић је најавио и "прочишћавање сопствених редова", како би се радило ефикасније и стварао економски амбијент за опстанак малдих на КиМ

Аутор:
Пошаљите коментар
Љимај и Пацоли најавили жалбу на коначни изборни резултат

Љимај и Пацоли најавили жалбу на коначни изборни резултат

07.11.2019. 16:20 16:25
Кадри Весељи у Хагу 4. децембра

Кадри Весељи у Хагу 4. децембра

07.11.2019. 16:35 16:38
Проглашени коначни резултати косовских избора

Проглашени коначни резултати косовских избора

07.11.2019. 11:22 11:24