ДЗВМ за укидање путарине на ауто-путу код граничног прелаза Хоргош–Реске

Демократска заједница војвођанских Мађара покренула је потписивање онлајн петиције за укидање путарине на 900 метара дужине ауто-пута у Мађарској код граничног прелаза Хоргош–Реске.

Председник странке Арон Чонка је изјавио за портал „Вајдашаг ма” да би укидање путарине на тој деоници било изузетно важно за људе који живе у Војводини и оне који живе у околини Сегедина и одржавају интензивне контакате у привреди, култури и образовању.

– То је било наше полазиште за прикупљање потписа, а охрабрује нас изјава мађарског премијера Виктора Орбана, који је преко медија позвао јавност да укаже на недостатке уведеног сиситема – рекао је Чонка. – О томе да је реч о стварном проблему који интересује грађане сведочи и податак да је за дан и по петицију потписало око 500 људи.   

Мађарска влада планира да крајем јануара преиспита спорна питања о уведеној жупанијској путарини и ДЗВМ до тада жели да преда Орбановој влади своју петицију. Подсетимо, жупанијска путарина на аутопуту М-5 од граничног презала Хоргош–Реске до Сегедина на укупној дужини од 19 километара уведена од 1. јануара и важи за сва возила која излазе из Мађарске и улазе у њу.

Цена недељне и месечне вињете за путничка возила до три и по тоне износи 2.975 форинти (око девет евра), односно 4.780 форинти (око 15 евра). За возила тежа од три и по тоне кошта 13.385 форинти (41 евро) и 21.975 форинти, или 67 евра, ако важи на месец дана. Казна за неплаћање путарине износи око 45 евра. Вињете се могу купити не само у Мађарској него и на безинским пумпама МОЛ-а у Војводини, али, како извештавају мађарски медији, још нигде нису у продаји, стижу на продајна места тек крајем јануара.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести