Егереши: Платформа покрајинског парламента добра основа

Шандор Егереши, шеф посланичке групе Савеза војвођанских Мађара, који с Демократском странком и Лигом социјадемократа Војводине чини владајућу коалицију у Војводини, каже за „Дневник” да није видео која решења је предложило

Министарство финансија као основу за израду закона о финансирању Покрајине. Он каже да је добро што је коначно кренуло писање тог изузетно важног правног акта, чије доношење касни седам година. Егереши сматра и да није идеално решење то што Министраство пише закон јер би било логично да то уради Скупштина Војводине, међутим, због односа политичких странака у парламенту није било политичке воље за то па о изради предлога закона није постигнут консензус. Шеф посланичке групе СВМ-а очекује да ће приликом писања закона Републичка влада консултовати покрајинску. 

Шта очекујете од закона о финансирању?

– Очекујем да ће узети у обзир реалност – да је изузетно важан за развој аутономије и њен економски развој. Важно је да Покрајина коначно добије тих минимум седам одсто новца из буyета Републике, како Устав гарантује. Тих седам одсто Војводина је добила само једном, у првој години након доношења Устава, и после никад. Очекујем да ће закон то сада регулисати. Треба прецизно да одреди који су приходи Војводине и који порези остају овде, а не да се сваке године дижу тензије око тих седам одсто.

Да ли је добро што ће закон написати Министарство, а не Покрајинска влада и Скупштина, како је раније било говора?

– С обзиром на то да се закони прихватају у Скупштини Србије, добро је што ће га припремити Министарство. Решење није идеално јер би било логично да је Скупштина Војводине предложила закон Народној скупштини. То се, међутим, није догодило и сад је важно да се закон коначно донесе. С друге стране, реч је о правном акту изузетно важном за Покрајину и сматрам да би требало консултовати Покрајинску владу. Јер, закон треба суштински да подржи реалне интересе Војводине и зато је, по мом мишљењу, битно да Републичка влада консултује покрајинску.

Зашто Скупштина Војводине није предложила закон о финансирању?

– Није било политичке воље за то. Требало је консензусом да донесемо тај нацрт, али није било политичке воље да се то уради. Могла је то урадити владајућа већина, али шта ако тај нацрт републички парламент не усвоји?

Од кога је зависила та политичка воља?

– Од политичких странака, које чине покрајински парламент. Како од владајуће коалиције, тако и од опозиције. Сви су имали неки разлог и није се могао постићи консензус о томе. А без тога закон о финансирању не може да се усвоји.

Скупштина Војводине је донела Платформу о основама финансирања, затим је Покрајинска влада припремила Нацрт закона о финансирању. Оба документа предвиђају формирање пореске управе Војводине, да ли је то добро решење?

– Нацрт нисам видео, као што нисам видео ни предлог Министарства, тако да их не могу упоредити. Али, сматрам да Платформа, коју је изгласала Скупштина Војводине, јесте добра полазна тачка за израду закона о финансирању. Важно је да закон уважи интересе Војводине. А то је да омогући несматано обављање надлежности и економски развој Војводине.

Е. Марјанов
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести