Гашић једногласно разрешен

Скупштина Србије сменила је синоћ једногласно Братислава Гашића с функције министра одбране, после више од седам сати расправе. За његову смену гласало је свих 195 посланика

присутних у сали и из редова власти и опозиције. До избора новог министра, који треба да уследи у наредних 15 дана, функцију министра одбране обављаће министар финансија Душан Вујовић.

Расправа о разрешењу протекла је без присуства посланичког клуба СНС-а, који је напустио седницу због увреде коју је посланик ДС-а Драган Шутановац упутио председници Скупштине Маји Гојковић на друштвеној мрежи Твитер. После напредњака, салу су напустили и други посланици владајуће коалиције, а посланице СНС-а, предвођене председницом Женске парламентарне мреже Маријом Обрадовић, обратиле су се медијима, захтевајући да јавност осуди што је Шутановац увредио прву међу једнаким парламентаркама. Он је на Твитер налогу на којем себе назива „Професионалац“, написао: „Вучић о пристојности, Маја о поштењу, Маријан о култури... реалити Скупштина“.

Док су посланици излазили из сале, премијер Вучић је рекао да му је жао што нема извињења од Шутановца и да би радо изашао са својим пријатељима, али да, као предлагач, мора да остане.

– Као председник Владе и предлагач морам да останем, а радо бих изашао из сале с пријатељима, али не могу то ни због закона, ни због одговорности – изјавио је Вучић, указујући на то да је то помало непријатна ситуација и да би било логично да се посланицима бар упути извињење.

Шутановац је, након што је премијер остао у сали само у присуству опозиције, рекао да је у спорном твиту, „хтео да укаже на апсурд, а не да увреди некога“.

– Неко вас је обмануо, нико није написао или рекао ‘Ко о чему, Маја о поштењу‘ – навео је Шутановац. – Ја сам говорио о апсурду да нас ви учите о пристојности, Маријан Ристичевић о култури, а Маја о поштењу. Није се то односило на оно поштење на које ви и Гашић мислите. А сви ми знамо колико је странака Маја Гојковић променила.

Вучић је на то одговорио да није тачно Шутановчево објашњење твита, и да, „по обичају“, не говори истину.

– Ви говорите – Вучић о пристојности кô војник о скраћењу, кô неко о поштењу... то је срамота за некога ко хоће да се бави јавним послом – истакао је Вучић, осврћући се на други твит који је Шутановац написао истим поводом.

У изјави новинарима у Скупштини Шутановац је казао да не осећа потребу да се извини због твита и да у њему не види ништа увредљиво.
Како је раније новинарима рекла Марија Обрадовић, недопустиво је да се председница парламента вређа на такав начин, и то у дану када се расправља о одговорности министра Гашића због јавно изговорне речи и увреде на рачун новинарке. Марија Обрадовић, иза које су стајале све посланице СНС-а, рекла је и да ће посланици те странке гласати за разрешење Гашића.

– Шутановац је гурнуо прст у око данашњој расправи и на најнижи начин се изјаснио о председници Скупштине – рекла је она, наглашавајући да Маја Гојковић није заслужила такав однос.

Марија Обрадовић је указала на лицемерје посланика опозиције у расправи, у којој су говорили о непристојности актуелне власти и њених представника.
Додала је и да о пристојности говори неко коме је шеф Бојан Пајтић, који „отима новац хендикепираној деци”.

Образлажући посланицима на почетку јучерашње седнице своју одлуку да затражи смену Гашића, премијер је констатовао да је то „редак, готово неуобичајен захтев било ког председника Владе, поготово зато што је тај захтев упућен, видећете из образложења које ћу да пружим, због једне изјаве“.

– И нећу рећи „само једне изјаве“, зато што је то много више од „само“, то је много више и од те једне изјаве и много више и од те једне увреде. Никоме нећу да се правдам, ни себи, ни Братиславу Гашићу, нити било коме од вас, због захтева који сам упутио – навео је Вучић.

Нагласио је да од „Братислава Гашића, свог пријатеља, очекује да убудуће својим делима покаже шта је из свега овога научио“, а од посланика „да се изјасните о томе да ли мислите и како желите да изгледа пристојна, нормална и модерна Србија“.

– О резултатима Братислава Гашића у Министарству имам само речи хвале. Ти резултати су бољи него његових претходника и у области наменске индустрије, дакле, одбрамбене индустрије Србије, и у области самог Министарства одбране – оценио је премијер.

– А они који се не покају за оно што су урадили и којима није жао, они ће увек да остану у свом муљу и никада, нимало другачије, нимало боље, неће да буде – констатовао је премијер.

Током расаправе, Вучић је поручио Шутановцу да је срамотно што је министра Братислава Гашића означио одговорним за смрт мајора Војске Србије који се, наводно, убио због смањења плате од десет одсто. 

– Ви сте отпустили и оставили без посла и плате 10.070 припадника Војске Србије – рекао је Вучић, и запитао да ли се неко од њих убио, не због смањења, већ због губитка целе плате. – Срам вас било!

Посланици владајуће коалиције најавили су да ће гласати за Гашићеву смену због инцидента који је изазвао, али нису пропустили прилику да хвале његове резултате у Министарству одбране.

– Подржавамо разрешење, али не зато што није добро радио, већ зато што министри својим изјавама морају да буду пример целом друштву – истакао је шеф СПС-а у парламенту Ђорђе Милићевић.

Дубравка Филиповски је рекла да ће посланичка група Нове Србије подржати премијеров предлог о разрешењу, али не зато што Гашић није имао запажене резултате, већ зато што је због умора или околности, упутио новинарки непристојну реченицу.

Посланица СВМ-а Елвира Ковач напоменула је да је премијер испунио обећање да министар Гашић више неће обављати ту функцију, што СВМ цени и биће и даље партнер Вучићу за заједнички рад на циљевима Владе.

Председник посланичке групе СДПС-а Марко Ђуришић каже да ће посланици те странке гласати за разрешење Гашића, али зато што није расветљена афера „хеликоптер“, због оног што су радили припадници обезбеђења премијеровог брата и брата градоначелника Београда, зато што није расветљено незаконито праћење представника политичких странака од ВБА, затим што није добијен одговор о афери прислушкивања, због вређања новинарке, као и што се министар извинио тек након што је то постало тема.

Премијер Вучић је узвратио, оптужујући опозицију за лицемерја у вези с питањем пада хеликоптера, и подсетио на низ трагичних случајева који су се догодили у Војсци Србије за време бивше власти, али које нико из тадашње опозиције није злоупотребљавао у партијске сврхе.

Навео је да се 21. маја 2008. године, у региону села Баранда догодио удес авиона „орао“, када се пилот Јаник Томас при катапултирању повредио, а 24. септембра авион типа „супергалеб“ срушио се код аеродрома Батајница, када је погинуо командант ескадриле Иштван Канас. Подсетио је на то да је 7. јула 2009. године на аредрому Батајница дошло до удеса авиона „миг 29“, у којем је пилот Раде Ранђеловчић погинуо, а на месту пада пронађено је тело војника из састава ПВО-а Михајла Улемека. Вучић је указао и на случај од 3. јуна 2010. на језеру Гружа, код Кнића, где је дошло до удеса авиона типа „орао“ и да је том приликом пилот Слободан Јоцић повређен. У несрећи на полигону Пасуљанске ливаде дошло је до експлозије пројектила, која је имала за последицу смрт двоје кадета, тешке телесне повреде четири кадета и три лакше повреде кадета.

Шефица посланика ДС-а Наташа Вучковић поручила је да сексистичка увреда новинарке није једини разлог за смену министра одбране. 

– Наш глас за разрешење Гашића није амнестирање од одговорности и њега и целе Владе – рекла је она, додајући да је листа разлога због којих је Гашић требало одавно да буде смењен подугачка, сврставши међу њих однос према заштитнику грађана Саши Јанковићу и пад хеликоптера.

Премијер Вучић је указао на то да се у време претходне власти никада није догодило да функционер буде смењен због непристојности, и навео низ ситуација у којима се потпредседник Демократске странке Горан Јешић непристојно понашао према новинаркама. По његовим речима, Јешић је новинарку вређао много горе од Гашића, када га је упитала која кола вози.
Председник Нове странке Зоран Живковић оценио је да је јучерашња  седница парламента била фарса у којој премијер Вучић жели да се представи као заштитник цивилизацијских вредности.

Председник Левице Србије Борислав Стефановић сматра да „смо ми доведени у фарсичну ситуацију, да причамо тек о последњем бисеру у огрлици свих могућих посртаја, грешака и промашаја министра Гашића, а не о силним другим стварима набројаним до сада пре тога“.

С. Станковић
В. Ђуричић

Јавност да осуди Шутановца
– Ми смењујемо једног врсног министра, с изузетно добрим резултатима, због реторике која је нарушила интегритет једне новинарке. И док траје расправа, Шутановац објављује твитове изузетно непристојних садржаја- рекла је посланица СНС Јасмина Обрадовић и затражила да јавност осуди што је Шутановац увредио прву међу једнаким парламентаркама

Хетерленд и „Гарди“
Председник Владе рекао је данас за говорницом парламента, обраћајући се посланицима ДС-а, да су „неки ваши, високи функционери – Миливоје Вребалов, Игор Реба, Зоран Јанковић и Стојан Суботић – осумњичени да су од 2011. године до 2013. године, приликом реконструкције, адаптације објекта за потребе смештаја и боравка деце ометене у развоју у општини Нови Бечеј, дворца Хетерленд у Бочару, злоупотребама у свом раду лажно приказивали обим и количину радова изведених на објекту, трошили уплаћени новац намењен изградњи објекта за исплату својих ранијих дугова и сопствене потребе, а потом онемогућили обештећење инвеститора употребом неодговарајућих средстава обезбеђења плаћања меница без покрића, чиме су, на штету Фонда за капитална улагања АП Војводине, прибавили противправну имовинску корист привредном друштву „Гарди“ од 61.722.724 динара“.

Прислушкивање, увреде...
Одговарајући на оптужбе о прислушкивању, Вучић тврди да су га за време претходне власти прискушкивали, и то преко другог посланика ког су „означили“ као екстремисту. На примедбу да Гашић није добро сарађивао с омбудсманом, Вучић је рекао да је то и сам замерио министру одбране, мада се, додао је, лично није увек слагао са ставовима Саше Јанковића.

Тешко му је, како је рекао, да говори о увредама, које су наводно чланови његовог кабинета или партије изговорили било коме у опозицији.

– А кад се говори о речнику – људи добро чују и виде, ни „ђубре“, ни „стоко“, ни „битанго“ није изашло из мојих уста, а кад изађе из Бабићевих, ја сам га опоменуо – нагласио је Вучић, и додао да је једног опозиционог лидера и сам позвао уз извињење.

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести