Где су нестали Коњовић и Лубарда, ко прави нови ДОС?

Расправу у српском парламенту о буџету за наредну годину обележиле су и бројне полемике, тешке речи и рекламирање повреде Пословника, али и решеност председнице

Скупштине Маје Гојковић да се посланици морају држати теме дневног реда. Да би се смириле политичке страсти, у више наврата је одређивана пауза, а епилог тих дешавања су по две изречене опомене опозиционим посланицима из СДС-а и ДС-а Марку Ђуришићу и Радославу Милојичићу. Претходно је опомене изречена и шефу напредњака у парламенту Александру Мартиновићу.

Док је говорио Ристичевић, посланици ДЈБ-а окретали су леђа, на шта их је Маја Гојковић упозорила да то не чине јер је то непоштовање и председавајућег и посланика. Замерку је изрекла и на рачун потпредседника Верољуба Арсића, коме је поручила:

– Или будите прави председавајући, или немојте да водите седницу, потпуно свеједно, има нас довољно. Или ћете допустити опозицији да води седницу, или ћете примењивати Пословник – казала је она.

Целу полемику покренуо је амандман који је усвојен на надлежном одбору, а којим се предвиђа да скупштински бџжет буде 400 милиона динара мањи од предложеног. Бошко Обрадовић је навео да се тиме „отима из Скупштине да би сва политичка моћ била пребачена у Владу и руке премијера Александра Вучића, а парламент, као најважнија институција, био урушен и исмејан”. Наводећи да је предлогом предвиђено повећање буџета Владе од 1,6 милијарду динара, Обрадовић је рекао да запослени у парламенту имају веома мале плате – чистачице 19.000, а возачи 25.000 динара.

– Влада нека покаже уштеде код себе, а не у парламенту – поручио је Обрадовић.

Председница Скупштине појаснила је да се смањењем буџета парламент придужио мерама штедње целе Владе те да функционисање законодавног тела ни на који начин неће бити угрожено. Сматра да није посреди жеља да се говори о амандману, него о премијеру Вучићу. Додала је да медији често пишу да посланици путују да би се бахатили и проводили, да  расипају народне паре, а да нико не говори о томе да имају најмање плате у Европи, да десет година нису повећаване, док опозиција на то не реагује, што показује да су „малициозни и лажно забринути за достојанство парламента”.

– Нико од вас није прошетао Скупштином да види колико је остало просторија изгорелих после 5. октобра, да имамо проблем са струјом… Где нам је новац да покренемо велику акцију да се пронађе 100 украдених слика од 5. октобра? Па где сте онда били, 50 скулптура нема? Да видите на шта личи кабинет у којем радим, како је спаљен, баш вас брига за то – негодовала је председница.

Подсећајући на то да је ДОС палио Скупштину, рекла је да је та коалиција за њу „нешто најгоре што се десило вишепартијској Србији”, и предочила:

– А наше је да исправимо ту материјалну штету, да нађемо више од 100 слика које су тада нестале, Коњовића, Лубарде и других, а што никоме за време владавине ДОС-а није пало ни на крај памети – казала је она.

У расправу се укључио и шеф посланичке групе СНС-а Александар Мартиновић, поручујући Обрадовићу „немојте да се бринете за своју плату, имаћете пара за скупштински ресторан, ништа вам неће бити ускраћено”. Мартиновић сматра да, „ако је неко нови ДОС, онда је то Обрадовић, који је био на листи ДШ-а, који је био предводник ДОС-а 5. октобра 2000. године и запалио Скупштину”.

Председник радикала Војислав Шешељ био је мишљења да је Мартиновић повредио Пословник, спомињући „некакву удружену опозицију, које у Скупштини нема”.

– Ви сте у коалицији са СПО-ом Вука Драшковића, Новом Србијом Велимира Илића, ви сте им увели посланике у Скупштину, иако их је одавно српски народ одбацио – рекао је Шешељ напредњацима.

С. Станковић

 

Трчање, урлање и изражавање

Након што су посланици ДС-а и СДС-а напуштали салу када је говорио посланик НСС-а Маријан Ристичевић, а потом тражили реплике, Маја Гојковић им је поручила да неће дозволити да од Скупштине праве кафану.

– Нисте у сали, долазите у салу трчећи и ја треба да успоравам рад парламента – казала је она. – Ево, Марко Ђуришић ми у паузи виче „Шта ћеш сад да радиш? – казала је Маја Гојковић, и замолила посланике СНС-а, СПС-а и све који мирно седе да не реагују на такво понашање.

Опомене Милојичићу изрекла је, како је објаснила, зато што „урла и виче на њу”, а Мартиновића је опоменула због тога што је шефу посланика „Двери” Бошку Обрадовићу рекао да се изражава „речником полуписмене битанге”.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести