Хина: Хрватска протестовала због изjава Београда о Степинцу

Хрватско Mинистарство спољних и европских послова упутило jе данас протестну ноту Србиjи због "неприхватљивих изjава" српских званичника о поништењу

 пресуде кардиналу Aлоjзиjу Степинцу, обjавила jе агенциjа Хина, позиваjући се на изворе из тог министарства.Загребачки суд поништио jе у петак пресуду Степинцу коjом су га бивше комунистичке власти 1946. осудиле на 16 година затвора због сарадње са усташким режимом у Независноj Држави Хрватскоj, подсећа Хина.

Председник Србиjе Tомислав Николић оценио jе да Хрватска тиме "затрпава jаме у коjе су усташе закопавале Србе, али ако овако настави, ископаће понор у коjи ће да упадне и остане сама без подршке цивилизованог, анифашистичког и антинационалног дела човечанства", а српски премиjер Aлександар Вучић назвао jе Степинца "jедним од кључних идеолога наjгоре нацистичке власти на европском тлу".

Хрватско Mинистарство сматра да се тим изjавама на непримерен и ревизионистички начин оцењуjу Хрватска и деловање њених институциjа, што представља директно мешање у унутрашња питања суседне земље, сазнаjе Хина.Изражаваjући наjоштриjи протест, у Mинистарству истичу да таква реторика подстиче распиривање нетрпељивости између два народа и удаљава Србиjу од прихватања европских вредности и прикључења европскоj породици.

Хрватско министарство позива вршиоце државних дужности у Србиjи да своj дискурс усмере ка jачању добросуседских односа и да се уместо тенденциозних вербалних обрачуна прожетих неистинама, историjским ревизиjама и клеветама посвете рационалном диjалогу о свим питањима важним за односе дваjу земаља, сазнаjе Хина у министарству.
 

Дачић: Срамотно да Хрватска протестуjе

Шеф српске дипломатиjе Ивица Дачић изjавио jе вечерас да jе срамотно да Хрватска протестуjе што Србиjа критикуjе рехабилитациjу ратног злочинца Степинца, духовника усташке фашистичке НДХ.

"Степинац jе благосиљао геноцид над Србима, Jевреjима и Ромима, па чак и формирао комисиjу за покрштавање Срба. Нико никада неће спречити Србиjу да дигне глас против рехабилитациjе ратних злочинаца из времена фашизма и усташке НДХ", рекао jе Дачић.

Oн jе поновио да jе Србиjа за добросуседске односе и помирење, али да "нико неће понижавати Србиjу и жртве усташког терора", наведено jе у саопштењу Mинистарства спољних послова.

Aгенциjа Хина jе раниjе данас обjавила да jе хрватско Mинистарство спољних и европских послова упутило jе протестну ноту Србиjи због "неприхватљивих изjава" српских званичника о поништењу пресуде Степинцу.
 

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести