Хрватска у бриселском „клубу”, али најјачи одлучују

Шефица преговарачког тима Србије Тања Мишчевић изјавила је да нису тачни наводи хрватског „Вечерњег листа” да је отварање поглавља 23 скинуто с дневног реда радне групе

 у Савету ЕУ јер се Коела састаје тек данас.

Додала је да је природно да друге државе чланице ЕУ желе да чују мишљење оне која је с њима „у клубу” о томе зашто се јавља проблем. Председница Центра за спољну политику Александра Јоксимовић за „Дневник” каже да, када је реч о поглављу 23, Брисел нити је о њему дискутовао, нити завршио о том питању. Она истиче да ће поглавља 23 и 24 бити отворена у јуну и да ће се проблеми с Хрватском решавати билатерално.

– Потпуно је јасно да ће Хрватска користити могућност стављања на дневни ред билетералних отворених питања током нашег процеса европских интеграција, али ЕУ доноси главну одлуку – констатовала је Александра Јоксимовић, уз опаску да се одлука доноси консензусом, али да су неке од кључних чланица ЕУ одлучне да та поглавља са Србијом буду отворена у јуну.

Први потпредседник хрватске владе Томислав Карамарко изјавио је да Хрватска неће блокирати Србију на уласку у ЕУ јер жели да развија добре односе са суседним државама, али да Србија мора да испуни све услове за улазак, уз опаску да „Србија не може фигурирати као мини-Хаг”. Иначе су хрватски званичници последњих дана више пута рекли да преговарачка мерила ЕУ за Србију треба да буду пуна сарадња с Хашким трибуналом, укидање надлежности за процесуирање ратних злочина за подручје целе бивше Југославије, као и испуњавање обавеза из међудржавног споразума о правима мањина.  

   В. Ђуричић 

 

EUR/RSD 117.1192
Најновије вести