И општине и градови гласају 24. априла

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић расписала је изборе за одборнике скупштина градова и општина, који ће бити одржани 24. априла. Локални избори биће одржани истовремено

с ванредним парламентарним, које је председник Републике Томислав Николић расписао у петак, 4. марта. Маја Гојковић је подсетила на то да ће, сходно договору, за тај дан и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор расписати покрајинске изборе. И председник Скупштине града Београда Никола Никодијевић расписао је  изборе за одборнике свих 17 скупштина градских општина у главном граду, који ће се такође одржати 24. априла. Грађани свих општина у Београду, после седам година, у истом дану изаћи ће на изборе, што је, сматра, добро, јер ће власти у свим општинама у исто време добити нови четворогодишњи мандат.

Последњи локални избори одржани су 6. маја 2012. године. Ови избори неће бити одржани у 14 локалних самоуправа у којима мандат властима није истекао, односно одлука о расписивању избора не важи за општине у којима су између 2013. и 2015. године одржани ванредни локални избори а то су: Београд, Зајечар, Аранђеловац, Бор, Врбас, Ковин, Косјерић, Лучани, Мајданпек, Медвеђа, Мионица, Неготин, Оyаци и Пећинци.

Маја Гојковић је позвала грађане да изађу на изборе, а учесницима избора пожелела успех, апелујући да воде позитивну кампању.

– Желим да позовем грађане да изађу у што већем броју на изборе и тако на свим нивоима власти својим одговорним гласањем одлуче о будућности Србије, као о будућности своје продице, деце и унука – поручила је Маја Гојковић. – Свим учесницима избора желим фер и поштену кампању, за коју ће се сами постарати. Мој апел свима је да кампања буде позитивна јер сви они који на свим нивоима власти и, наравно, у локалним самоуправама, буду задобили поверење грађана Србије, морају да имају на уму да одлуке које ће доносити, доносе искључиво у интересу својих суграђана.

Закон прописује да од дана расписивања избора до дана њиховог одржавања не може протећи мање од 45 дана, ни више од 60. Одлуком о расписивању избора, осим што се одређује дан њиховог одржавања, почињу да теку и рокови за вршење изборних радњи.

Изборна листа доставља се изборној комисији најкасније 15 дана пре дана одређеног за одржавање избора. Предлагач мора на изборној листи имати најмање трећину кандидата од укупног броја одборника који се бира. Једно лице може бити кандидат за одборника само на једној изборној листи. Изборна комисија проглашава изборну листу најкасније у року од 24 часа од пријема.

Назив изборне листе одређује се према називу политичке странке која подноси листу, а у назив се може укључити име и презиме лица које политичка странка одреди као носиоца.

У јединицама локалне самоуправе у којима живи становништво мешовитог националног састава, омогућује се сразмерна заступљеност националних мањина у скупштинама јединица локалне самоуправе, у складу с Уставом и законом.

Када се истовремено одржавају избори за одборнике и избори за народне посланике, као што је сада случај, послове бирачких одбора на спровођењу избора за одборнике обављају бирачки одбори образовани за спровођење избора за парламентарце.

Изборна комисија јединице локалне самоуправе ће најкасније у року од десет дана од дана објављивања укупних резултата избора све добијене мандате с изборне листе доделити кандидатима по редоследу на изборној листи.

У Србији ће се избори на свим нивоима, па и локални, организовати по пропорционалном изборном систему. У расподели мандата учествују изборне листе које су добиле најмање пет одсто гласова од укупног броја гласова бирача који су гласали.

Политичке странке националних мањина и коалиције политичких странака националних мањина учествују у расподели мандата и кад су добиле мање од пет посто гласова.

Закон о локалним изборима каже да су политичке странке националних мањина све оне партије чији је основни циљ представљање и заступање интереса те мањине и заштита и побољшање права њених припадника, у складу с међународноправним стандардима.

О томе да ли подносилац изборне листе има положај политичке странке националне мањине, одлучује изборна комисија јединице локалне самоуправе, а на предлог подносиоца изборне листе, који мора бити стављен при подношењу изборне листе.

С. Станковић

В. Ђуричић

 

Листе кандидата

Кандидате за одборнике могу предлагати регистроване политичке странке, коалиције, као и групе грађана чије изборне листе својим потписима подржи најмање 30 бирача по предлогу за сваког кандидата на изборној листи. У јединицама локалне самоуправе које имају мање од 20.000 бирача, изборне листе утврђене су и када их својим потписом подржи најмање 200 бирача. Одлуком министра правде Николе Селаковића од 12. фебруара, прописано је да судови и нотари странкама наплаћују 50 динара за оверу једног парафа.

 

Гласање у свих 17 београдских општина

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић расписао је  изборе за свих 17 београдских општина за 24. април и изјавио да верује да ће Београђани изабрати власт какву велики и модеран град заслужује да има.

Раније , одборници Скупштине града Београда распустили су скупштине општина Вождовац и Земун, чиме су се стекли услови да и у тим општинама буду одржани локални избори.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести