И потпредседник Нове Србије се ограђује од Илићевих изјава

Потпредседник Нове Србије и председнику Скупштине Тополе Драган Јовановић оградио се од иступа лидера странке Велимира Илића, и позвао га да

страначким органима саопшти „уколико је решио да крене другим политичким путем”.

„Обавештавам јавност да не делим те ставове и да ћу на страначким органима иницирати расправу о свему изнетом”, навео је Јовановић, који је и посланик Нове Србије у републичком парламенту, у саопштењу. Та странка је остала без посланичког клуба након што је партију у четвртак напустила Дубравка Филиповски, остваши за сада са четири парламентарца, уместо додашњих пет.

„НС је државотворна странка и од страначких органа има јасно донету одлуку да подржава Владу Републике Србије и њену политику и програм. Очекујем и од председника да страначким органима саопшти уколико је решио да крене другим политичким путем. Свако има право на свој избор, али осим што представља себе, представља и странку”, упозорио је Јовановић. Тврди и да му је Велимир Илић обећао да ће седница Председништва странке бити одржана наредне недеље. „Већина нас се не слаже с таквом наглом променом политике. Подршка Вуку Јеремићу апсолутно не долази у обзир, ја сам неко ко је порастао у Новој Србији и нећу из те странке. Ако ме истерају, нека то учине, али неслагања која су тињала  овим су кулминирала”, нагласио је Јовановић.

Лидер Нове Србије Велимир Илић изјавио је да више нема шта да тражи у коалицији са Српском напредном странком и да више нема о чему да прича с премијером и лидером СНС-а Александром Вучићем.

– Ништа им не дугујем, а немам више о чему да причам ни с Вучићем. Ми смо имали договор, а он га је прекршио – рекао је Илић, тврдећи дам у је премијер обећао да ће бити постављен на место директора „Коридора Србије”.

Нова Србија је друга странка у парламенту која је од старта новог сазива остала без посланичког клуба. То се десило и ДСС-у након смене Санде Рашковић Ивић, али и због захтева да с њима у посланичкој групи не буде Ђорђе Вукадиновић, а а њима се солидарисао и Славиша Ристић. Посланик ДСС-а Милан Лапчевић рекао је тада да ће он, Горица Гајић и Дејан Шулкић наступати као посланици ДСС-а. Он је пре неколико месеци казао да ће разговарати о евентуалном формирању нове посланичке групе, али није прецизирао с ким, већ је навео да би формирање те групе морало да буде искључиво у складу с оријентацијом и погледима сличним ДСС-овим. Међутим, до сада нису успели да формирају нову посланичку групу.

У посланичком табору Велимира Илића су, осим Јовановића који се оградио од његових иступа, и први човек дрогерија „Лили” Младен Грујић, дугогодишњи посланик НС-а Мирослав Маркићевић и Горан Пекарски, који је пре месец дана у парламенту заменио Велимира Станојевића након што је поднео оставку. Пре нешто више од годину, Пекарски је на свом „Твитер” налогу редовно нападао СНС и њене чланове, али и премијера. „То не би било ништа чудно да Нова Србија није коалициони партнер СНС-а на републичком и градском нивоу. Да ствар буде чуднија, Горан Пекарски, иако је члан Нове Србије, у локалној скупштини у Гроцкој је у заједничкој одборничкој групи са СПС-ом”, констатовали су тада на локалном порталу „Истина”. Последњих месеци Пекарски на свом „Твитер” профилу не пише о политици.

Нова Србија је на последњим изборима наступила на заједничкој листи са СНС-ом.

С. Станковић

 

Премијер о Илићу

Премијер и лидер СНС-а Александар Вучић каже да је било разговора с Велимиром Илићем о његовом ангажману у „Коридорима Србије”, али да је он одлучио да стручњаци воде „Коридоре”.

Вучић је, коментаришући реаговање Велимира Илића у медијима, рекао да се у Србији најпрљавији напади могу очекивати „од оних којима сте много учинили”. Он је казао да је Илић својом реакцијом показао ону линију која раздваја актуелну владу у односу на претходне, да није крио разлог своје љутње и да је рекао да је незадовољан јер није постављен на место министра или директора „Коридора Србије”.

– Исти они који су Велимира Илића називали неписменим, најгорим и све најгоре говорили о њему, сада од Илића „праве икону” само зато што је почео да говори против мене зато што су му то рекли Душан Петровић и Вук Јеремић – рекао је Вучић.

Премијер је, уз опаску да је неким партнерима дао много мандата те да би раскидањем коалиција могао остати без скупштинске већине, прокоментарисао да је то часније него да се већина одржава по сваку цену.

Коментаришући излазак Дубравке Филиповски из Нове Србије, Вучић је рекао да је она последњи пут имала изванредан говор у парламенту и да би било нелогично да подржава Илићеве речи.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести