Искуства Норланда и учвршћивање веза Норвешке и Војводине

Посланици Скупштине Војводине састаће се у уторак, први пут у 2017. години на седници које ће за тему имати „Представљање региона Норланд (Краљевина Норвешка)”.

То ће уједно бити и прва тематска седница војвођанског парламента у новом сазиву, а како је за „Дневник” изјавио његов председник Иштван Пастор, то ће бити прилика да се делегација норвешке области представи посланицима. Иницијални контакти између представника Војводине и Норланда успостављени су у оквиру Асоцијације европских регија па је из тога произашао позив да се делегација Норланда представи посланицима Скупштине Војводине, али и посети друга места у Војводини.

– Делегацију ће предводити председница Скупштине округа Норланд Соња Стин – рекао је Пастор. – То је формалноправно норвешки округ, али је у ширем географско-политичком смислу регија. У Скупштини Војводине представиће политички систем и надлежности, говориће о културним потенцијалима и садржајима, а посебна драж је то што ту регију историјски контакти везују за Србију и Западни Балкан.

У регији Норланд је за време Другог светског рата био логор за интерниране с ових простора па ће се и о томе причати током посете норвешке делегације. Председник војвођанске скупштине каже да је представљање Норланда покрајинским посланицима само део програма посете Норвежана јер ће заједно с представницима Покрајине посетити Кикинду и обновити давно успостављену сарадњу с тим градом и месном заједницом Меленци. Као плод сарадње с Кикиндом, у том банатском месту постоји хотел „Нарвик” назван по граду из Норланда.

– Имаћемо прилике и да угостимо председнике општина Горњи Милановац и Прокупље, с којима је Норланд имао контакте у претходном периоду, а та посета биће прилика да се ти контакти обнове. За нас ће бити интересантно у којим правцима ћемо продубљивати сарадњу – напоменуо је Пастор.

Он је навео да је од успостављања нове организације скупштинског рада, односно од доношења новог Пословника о раду Скупштине Аутономне Покрајине Војводине, то четврта тематска седница.

– Очекујем, и мислим да је реално, да ће у овом сазиву бити још таквих тематских седница. То су специјални видови рада Скупштине, и тематски и свечаног карактера, а којима указујемо на посебан значај госта и теме – закључио је Иштван Пастор.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести