Израда новог модела развоја Војводине

Покрајинска влада и Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) требало би да

у септембру потпишу меморандум о сарадњи на изради новог модела економског развоја Војводине, речено је новинарима  након радног ручка који су представници НАЛЕД-а организовали за  председника Покрајинске владе Игора Мировића, покрајинске секретаре, око 140 представника малих и средњих предузећа у Србији, страних инвеститора, локалних самоуправа и организација цивилног друштва и све важније доносиоце одлука у сфери економског развоја Војводине.

Главне области партнерства војвођанске владе и НАЛЕД-а биће унапређење пословног амбијента на локалу кроз модернизацију администрације градова и општина, изградња инфраструктуре путем јавно-приватних партнерстава, развој једношалтерског система за инвеститоре и смањивање разлика у развоју војвођанских локалних самоуправа.

Како је рекао председник Покрајинске владе Мировић, кључну улогу у реализацији тих циљева имаће формирање развојне агенције Војводине (РАВ).

– Наша главна визија је бржи економски развој Војводине, посебно 15 локалних самоуправа које су у групи неразвијених – изјавио је Мировић. – Ту је веома важна улога процеса цертификације који спроводи НАЛЕД и прави пут да се постигне конкретан резултат на локалу. Приоритет је да активно радимо на привлачењу домаћих и страних инвестиција и да поједностављујемо административне процедуре, у чему је НАЛЕД веома искусан и о чему сведочи успех електронске грађевинске дозволе.

По његовим речима, број закључених уговора о јавно-приватним партнерствима је веома мали и велики проблем представља чињеница да потенцијални инвеститори немају једну институцију, како на покрајинском ниову, тако и у већини општина и градова, којој се могу обратити ради реализације пројеката.

Идеја Покрајинске владе је да РАВ буде „оне стоп схоп” и да понуди оперативнији приступ инвеститорима, што ће бити још једна од тема сарадње с НАЛЕД-ом.

Осим Мировића, радном састанку су, између осталих, присуствовали 11 покрајинских секретара, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор и новосадски градоначленик Милош Вучевић.

Потпредседник УО НАЛЕД-а Бранислав Недимовић истакао је да у Војводини само 12 локалних самоуправа има цертификат о повољном пословном окружењу. Подаци показују да су то најуспешније средине, с обзиром на то да су од 2008. привукле 1,29 милијарду евра, без урачунатих инвестиција НИС-а и „Штаде”, који такође учествују са значајним инвестицијама у покрајини.

Он је оценио да би фокус сарадње с Покрајинском владом у оснаживању општина требало да буде на јачању канцеларија за локални економски развој преко којих ће инвеститори добијати квалитетну услугу.

– Спремни смо да се фокусирамо и на јавно-приватна партнерства која општинама могу решити бројне комуналне проблеме када су им ограничене могућности за задуживање, а у Војводини је одобрено само 14 таквих пројеката – нагласио је Недимовић.

Он је изразио очекивање да ће НАЛЕД и Покрајинска влада сарађивати и на смањивању сиве економије у сектору пољопривреде кроз имплементацију система ваучера за пријављивање сезонских радника.

А. С.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести