Јанковић: Кандидоваћу се за председника Србије

Заштитник грађана Саша Јанковић најавио је данас своју кандидатуру за председника Србије, када избори буду расписани. Он је рекао да ће бити кандидат грађана.

"За председника ћу се кандидовати када се распишу избори, али никако пре тога. Заштитник грађана је неопходан Србији. Имаћемо и председника Републике и председника Владе и министре и градонацелнике и посланике и све друге који ће се кандидовати", рекао је Јанковић за портал Маглочистач.
Он је истакао да је још нужније да имамо и заштитника грађана.

"Као и до сада, радићу свој посао строго према Уставу и закону, без узмицања пред било ким. У Србији треба да постоји ред, а не неизвесност и страх", навео је Јанковић за суботички портал.
Јанковић истиче да ће бити кандидат грађана.

"Председник изражава државно односно национално, а не страначко јединство, а странке своје место могу, треба и добродошле су да пронађу у општем интересу, а не обрнуто", нагаласио је он.

 


Стефановић: Јанковић не заступа интересе свих грађана
Потпредседник Владе Србије Небојша Стефановић рекао је данас, поводом најаве Заштитника грађана Саше Јанковића да ће се кандидовати на председничким изборима, да то није ништа ново и истакао да је сада и потпуно јасно да он заступа интересе свих грађана Србије.

"Он је већ у кампањи и од тог тренутка мислим да он већ дуго не обавља функцију Заштитника грађана и бави се искључиво политиком. Након формалног најавиљивања кандидатуре потпуно је јасно да имате политичку агенду и циљ и да не заступате све грађане, већ оне који се слажу са неком вашом политичком идејом и политичким циљем", рекао је Стефановић новинарима у Београду.
Он је рекао да не види како Јанковић може да буде ефикасан Заштитник грађана ако се бави политиком.

"Али то је ствар морала Саше Јанковића и његове перцепције како он жели да се бави тим послом", рекао је Стефановић.
Када је реч о СНС, Стефановић је рекао да се та странка још не бави политичком кампањом и подсетио да је премијер изјавио да има још много тога да се уради.

"Ради се на много фронтова, хоћемо да људи у Србији живе квалитетније и боље", поручио је Стефановић истичући да "од великих и празних прича нема, вајде већ само од рада".
Упитан да ли сматра да Јанковић треба да поднесе оставку, Стефановић је рекао да он о томе не одлучује, већ да сматра да Јанковић не обавља добро свој посао.

"Мислим да неко ко се бави политиком сваког дана и држи политичке говоре и трибине није добар Заштитник грађана", рекао је Стефановић.
Он је додао да свако има право да се бави политичком кампањом, али да не може користити функцију која по Уставу не сме да се бави политиком.
"Можете, али то онда није морално и више говори о Јанковићу", рекао је Стефановић.

 


Михајловићева: А сад и оставка Јанковића
Признање Саше Јанковића да ће се кандидовати за председника још један је доказ да је користио своју функцију за председничку кампању, изјавила је потпредседница Владе Србије и чланица Председништва СНС, Зорана Михајловић и додала да од њега очекује оставку на место заштитника грађана.

"Саша Јанковић коначно је признао оно што моје колеге и ја говоримо већ неколико месеци - да ће бити кандидат за председника Србије. Његово признање је још један доказ тога да је све време користио врло одговорну функцију заштитника грађана за председничку кампању, што није ми морално ни коректно", истакла је Михајловићева.

Она је додала да се нада да ће после те одлуке, Саша Јанковић, како каже, као "кандидат грађана", сада коначно и поднети оставку на место заштитника грађана - управо због грађана Србије на које се позива.
"То би било поштено и одговорно према свим грађанима Србије", истакла је Зорана Михајловић.

 


Живковић: Подршка Јанковићу
Лидер Нове странке Зоран Живковић пружио је данас пуну подршку кандидатури Саше Јанковића за председника Србије.  

Ја лично и Нова странка смо још пре више од месец дана рекли да ће, када се кандидује, Саша Јанковић имати нашу подршку. Ми стојимо уз њега, даћемо му логистичку подршку”, рекао је Живковић новинарима у Скупштини Србије. 

Како је навео, у складу је са политиком Нове да председник државе треба да буде нестраначка личност.  
Вероватно ће Јанковић бити једини такав кандидат", додао је Живковић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести