Јавна предузећа у жижи, министар одбране на чекању

Скупштина Србије почиње у понедељак ново, шесто ванредно заседање, а у центру пажње посланика биће Предлог закона о јавним предузећима. На дневном реду је

14 тачака, међу којима нема избора министра одбране.

Премијер Александар Вучић предложио је Народној скупштини да за новог челника тог ресора буде изабран Зоран Ђорђевић, досадашњи државни секретар тог министарства. Предлог је стигао у парламент у суботу увече, а ванредна седница Скупштине је у међувремену већ била заказана. С обзиром на то да је реч о ванредном заседању, иако је оно сазвано на предлог саме Владе, утврђени дневни ред није могуће променити, па ће избор морати да сачека неку нову сесију.

Нови министар одбране требало би да обавља ту функцију привремено, до формирања нове владе, које ће уследити по окончању ванредних парламентарних избора, наведено је у суботњем саопштењу из Немањине. Остаје да се види да ли ће Скупштина Србије стићи да изабере новог министра до распуштања овог сазива и расписивања ванредних парламентарних избора.

До избора новог, ресором одбране руководи министар финансија Душан Вујовић, коме је премијер та овлашћења уступио 30. јануара, након што је потписао предлог за разрешење Братислава Гашића, који је парламент прихватио неколико дана касније, 5. фебруара.

Председник Владе Александар Вучић био је дужан да, сходно Закону о Влади, предложи Народној скупштини избор новог министра у року од 15 дана од престанка мандата претходног министра, а тај рок је истекао у суботу, 20. фебруара. Устав каже да у случају када Скупштина изгласа неповерење члану Владе, премијер мора да покрене поступак за избор новог министра, у складу са законом. Међутим, ни Законом о Влади ни Уставом  није прецизиран рок у којем би Скупштина требало да изабере новог министра.

Гашићева смена најављена је након што је у децембру у Трстенику направио испад, када је потез новинарке која је чучнула да не би била у кадру сниматељима, прокоментарисао сексистички: „Што волим ове новинарке које овако лако клекну”.Та изјава наишла је на оштру осуду јавности, а убрзо је премијер изјавио да Гашић, после тога, више не може бити министар. Иако се спекулисало да се с његовом сменом отеже да би остао на функцији, парламент га је ипак сменио, а премијер је одлучио да то буде учињено разрешењем, а не министровом оставком. Због тога је у Скупштини вођена целодневна дискусија, која би, да је Гашић поднео оставку, изостала, будући да се она само констатује, без расправе.

С. Станковић

 

Биографија Зорана Ђорђевића

Уз предлог да за министра одбране буде изабран Зоран Ђорђевић стигла је и његова биографија на три куцане странице. Државни секретар у том министарству је од 2012. године, када је одбрану водио садашњи премијер. У биографији стоји и да је члан ГО и Економског савета СНС-а. Тренутно је и члан Савета Координационог тела за процес приступања Србије ЕУ и Тима за преговарачко поглавље 32, које се односи на финансијску контролу. Председник је заједничког Комитета Србије и Анголе за сарадњу у области одбране.

Опозиционе странке су критички реаговале на предлог за Ђорђевићев избор, сматрајући да није компетентан за то министарско место. С друге стране, Форум за безбедност и демократију поздравио је  премијеров предлог да Ђорђевић буде изабран. У саопштењу као посебну предност Ђорђевића истичу то што он већ ради у Министарству одбране те је упознат с функционисањем тог система. Тиме је премијер, како наводе, будућег министра поштедео изазова и тешкоћа с којима су се суочавали његови претходници.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести