Јеремић кандидат, Обрадовић чека потврду

Републичка изборна комисија прогласила је Вука Јеремића за кандидата за председника Србије. Његову кандидатуру предложила је Група грађана „Морамо боље”,

која је прикупила 14.360 правноваљаних оверених изјава бирача да подржавају Јеремићеву кандидатуру. Рок за предају кандидатура истиче у недељу, 12. марта, у поноћ, а Републичка изборна комисија потврдила је до сада још три председничка кандидата – лидера СНС-а Алексадра Вучића, који је заједнички кандидат владајуће коалиције, Саше Јанковића, кога је за председника Србије предложила Група грађана „За Србију без страха” и лидера радикала Војислава Шешеља.

У припреми је и пета председничка кандидатура, након што су  предати потписи подршке лидеру Покрета „Двери” Бошку Обрадовићу. Предато је око 11.500 потписа грађана. На кутијама с потписима је плакат с поруком „Да живимо као људи – Бошко – Двери”.

Обрадовић је новинарима казао да је време да дође до смене политичких генерација и да на власт дођу нови људи, који нису део корумпираног система. Он је у руци држао бројач јавног дуга Србије који показује да дуг сваког секунда расте 68 евра.

РИК је  утврдио да у проширени састав тог тела улазе представнице предлагача Вука Јеремића, и то као члан Весна Ћирић, а као њена заменица Ива Ђинђић Ћосић.

Правни тимови Саше Јанковића и Вука Јеремића  су на одвојеним конференцијама за новинаре најавили да ће тражити од парламента измену сталног састава Републичке изборне комисије. Јанковићев тим се позвао на Закон о избору народних посланика, који се, кажу, примењује и на изборе за председника Србије. По том закону, како је речено новинарима, ниједна политичка странка, коалиција странака или друга организација не може имати већину у органима за спровођење избора. Весна Ракић Водинелић је рекла да највећа парламентарна странка, СНС, од укупно 17 чланова РИК-а има девет чланова, а с коалиционим партнерима – 12, који заједнички подржавају кандидатуру Александра Вучића. Адвокат Владимир Гајић, члан тима Вука Јеремића, најавио је да ће за дан-два изнети правни предлог за то питање, напомињући и да је опозиција приликом избора чланова РИК-а „направила пропуст”, будући да о томе није било расправе.

Дан раније такав предлог је одбијен на седници Републичке изборне комисије. Из РИК-а кажу да није надлежност те комисије да мења чланове, већ то ради Скупштина Србије, на предлог посланичких група. Председник Владимир Димитријевић је подсетио на то да је садашњи сазив РИК-а изабран после избора одржаних 2016. године.

– У мандату смо четири године – навео је Димитријевић. – Претпоставка је да ћемо у складу с нашом савешћу и професионално одрадити целокупну изборну процедуру до краја одржавања ових избора. Хипотетички је могуће да се поједине посланичке групе препакују, што не значи да ће аутоматски састав РИК бити уподобљен.

Скупштина Србије именовала је чланове РИК-а 12. августа, а прва седница у новом сазиву одржана је крајем септембра прошле године. Закон о избору народних посланика каже да се чланови Републичке изборне комисије и њихови заменици именују на четири године, а кад је реч о бирачким одборима – за сваке изборе. Републичку изборну комисију у сталном саставу чине председник и 16 чланова које именује Народна скупштина Републике Србије на предлог посланичких група, а у проширеном саставу и по један представник подносиоца изборне листе.

С. Станковић

 

Треба нам српски председник

– Србији треба српски председник, а не ММФ, Брисел или НАТО – рекао је Бошко Обрадовић. – Србији треба председник који не ради за интересе страних фирми и банака, већ српски председник који може да омогући грађанима да живе као људи.

Како је навео, актуелни режим је за пет година владања задужио Србију десет милијарди евра и сада „исти ти који су задужили, крали и уништили нам животе, хоће поново да владају, што се не сме дозволити”.

 

И Јуком прати изборе

Председничке изборе 2. априла пратиће и Комитет правника за људска права (Јуком), саопштено је на седници Републичке изборне комисије. Јуком ће имати три посматрача рада РИК-а и десет посматрача на територији Београда.

Подношење пријава за праћење рада РИК-а, односно бирачких одбора, за стране посматраче истиче 22. марта, а за домаће до 27. марта. РИК је већ одобрио ЦеСИД-у и удружењима „Грађани на стражи” и ЦРТА да као посматрачи прате рад органа за спровођење избора.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести