Јеремић нова баба-гатара

Ко ће имати подршку лидера напредњака у кандидатури за председника Србије, на изборима који ће у Србији бити одржани наредне године, питање је које је и јуче било актуелно на српској медијској сцени.

Иако је Александар Вучић поручио да ће име свог фаворита саопштити када за то буде време, односно за шест месеци, у јавност се, ипак, свакодневно износе нове спекулације. Једна од последњих била је везана за изјаву бившег министра спољних послова Вука Јеремића да је”бесмислица да ће он бити кандидат Александра Вучића на председничким изборима”. 

- Ма шта ко о томе тренутно мислио и говорио, Вучићев кандидат ће бити Александар Вучић-  рекао је Јеремић, показујући тиме да није поверовао у више понављане тврдње првог човека СНС да га председничка фотеља не занима.

Председник Владе на то кратко  одговара  да му је драго што је Јеремић „постао још једна баба - гатара у Србији „. Вучић је новинарима јуче казао да није прочитао Јеремићев интервју, али је и поручио онима који немају паметнија посла, „мало нек баце пасуљ, мало карте”.

-  Нисам то читао. Само су ми показали наслов, али ми је драго да је постао још једна баба - гатара у Србији. Имамо их већ много, добро је да смо добили још једног, нек’ настави тиме да се бави. Ја ћу да се бавим развојем Србије, фабрикама у Србији, бањама у Србији и тиме како ће народ да живи боље- категоричан је Вучић, који и поред истраживања јавног мњења које показује да је он према тренутном расположењу, једини сигуран победник у тој утакмици, наглашава  да се на председничким изборима неће кандидовати.

Ово није први пут да се лидер СНС “ позабавио ” незваничним председничким кандидатима, које су поједини медији већ прогласили за озбиљне играче. Пре неколико дана премијер је шаљиво рекао да ће „готово извесно„ подржати Вука Јеремића или Сашу Јанковића на председничким изборима, „јер су они унапред победили „. Одговарајући на новинарска питања у Немањиној,  Вучић је рекао да су медији већ прогласили заштитника грађана и бившег шефа дипломатије за победнике, па да њему преостаје само да подржи једног од њих двојице. Како је рекао, „ако неко трећи победи, мораће да им се извини”.

- Обојица су већ победили, имају огромну подршку у народу. Што се озбиљнијих прича тиче, замолио сам чланове владе да се о томе не изјашњавају, иако сви имају право да се кандидују. Што се моје странке тиче, СНС ће са својим кандидатом изаћи за шест месеци. Молим вас да ме до тада више не питате, јер имамо озбиљнијих проблема- рекао је Вучић. Тада је повод за изборну причу било надгорњавање шефа дипломатије Ивице Дачића и потпредседнице Владе Зоране Михајловић око тога ко би могао бити председнички кандидат валадајуће коалиције, али и сазнања неких таблоида да ће „Мирослав Мишковић подржати Вука Јеремића на изборима „.

- Господин Мишковић гледа да подржи победника. Додуше, не знам да ли је то истина, али и ја ћу да се изјасним за неког од ове двојице. Разумем господина Мишковића, ближи се и правоснажна пресуда- рекао је тада Вучић и додао да председника не бирају новине, већ грађани.

Сам Јеремић, одговарајући на питање хоће ли се кандидовати за председника Србије, каже да му је после захтевног периода и трке за генералног секретара УН, потребно неко време за одмор.

- Увек сам настојао да важне одлуке у животу не доносим без коренитог промишљања и саветовања с људима које поштујем, укључујући своју породицу- објашњава Јеремић.

У међувремену, стижу и нове најаве могућих кандидата. Тако се списку прикључила и директорка ЦЕАС Јелена Милић, која каже да размишља на ту тему. И ЛСВ није далеко од идеје да наступи са својим кандидатом. Тврде да предлог напредњака неће подржати, а уколико се не постигне договор о заједничком кандидату опозиције или уколико тај кандидат не би имао јасан став према Војводини, имаће свог кандидата на гласачком листићу. „ Једном смо се опекли са идејом ‘ бољи је било ко него овај сад ‘ па смо подржали Војислава Коштуницу за председника СРЈ. И све што је он урадио било је усмерено ка опструкцији истинских промена, суочавања са прошлошћу а касније и лустрације, успоравању ЕУ интеграција и доношењу Устава који је обесмислило положај Војводине. Такав луксуз себи више нећемо дозволити, објаснио је потпредседник Лиге Бојан Костреш.

С. Станковић

Кад се човек преда држави...
Док медији наводе разноразна имена потенцијалних “ станара” на Андрићевом венцу, актуелни председник Србије Томислав Николић не крије да жели поново да се окуша у изборној трци, за нови петогодишњи мандат. Из Русије ових дана је изнео своје виђење -  да је дужан народу да се поново кандидује за председника.

- Није ме променио председнички мандат, исто живим, исте жеље имам, није ме променила власт и не би ме променио још један мандат- додао је Николић, наводећи  да “постоје занимања и животни позиви у којима се особа преда држави и народу, а не својим интересима ”. На питање руских новинара да ли ће поново бити кандидат, Николић је рекао да не постоји разлог да се не кандидује.

- Тај разлог није ни неспособност, тај разлог није здравље, тај разлог није умор и тај разлог није да сам ја завршио све послове - нисам. Дакле, такав разлог не постоји, видећемо- напоменуо је председник Србије.
 

EUR/RSD 117.1138
Најновије вести