Јеремић у трци, напредњаци: лажни помиритељ, СПС: патриотска шминка ДОС-а

Листа кандидата за предстојеће председничке изборе из дана у дан све је шира, у сурет априлу, месецу у којем они треба да буду одржани. У трку за место на Андрићевом венцу

 се укључио и некадашњи шеф српске дипломатије Вук Јеремић, након чега је дефинитивно искључена могућност да се део опозиције, који себе назива проевропским, на овим изборима појави са заједничким кандидатом.

Након што је обнародована Јеремићева кандидатура, уследиле су реакције из странака владајуће коалиције. Чланица Председништва СНС-а и потпредседница Владе Зорана Михајловић поручила је да Јеремић не би могао бити добар председник јер је Србију посвађао с најмоћнијим земљама света. СПС саопштава да „која год фронцла ДОС-а буде председнички кандидат, нема шансе против заједничког кандидата СПС-а и Српске напредне странке”. И Покрет социјалиста, на чијем челу је министар Александар Вулин, назвао је Јеремића кандидатом ДОС-а број два.

Бивши „председник света”, који је сада на челу Центра за међународну сарадњу и одрживи развој, након што је из београдског „Миксер хауса” објавио своју одлуку, поручио је да је решио да се кандидује јер „воли Србију и не пристаје на њено пропадање”. Тврди да своје знање, искуство и међународне контакте жели да стави на располагање свом народу.

Подршку Јеремићу јуче су дали и функционери Демократске странке Борислав Новаковић и Владимир Тодорић. Како је изјавио Новаковић, он представља „онај део ДС-а који снажно подржава Јеремића за председника Србије и тај део није мали”. Додао је да не би говорио о поделама у ДС-у након што је део функционера подржао кандидатуру Саше Јанковића, а други део Јеремићеву јер, како је навео, одлука Главног одбора странке, када буде донета, биће обавезујућа за све.

Председник Народног покрета Србије Мирослав Алексић, који је тренутно у посланичком клубу с ДС-ом, сматра да Јеремић има највеће шансе да на предстојећим изборима победи кандидата Српске напредне странке, изражавајући жаљење што цела опозиција није стала иза једног кандидата. Лидер странке Заједно за Шумадију Верољуб Стевановић, који је такође изашао на изборе с ДС-ом,  изјавио је да подржава Јеремићеву кандидатуру јер је дошао тренутак да се Србија поноси председником.

Председник Покрета за преокрет Јанко Веселиновић, за кога је та кандидатура велико охрабрење, каже да они не желе зађевице унутар опозиције. Пошто ће опозиција имати два кандидата, сматра да је потребна борба за сваки глас да би у другом кругу сви стали иза једног кандидата. Народна посланица, бивша председница ДСС-а Санда Рашковић Ивић изјавила је да је подржала Вука Јеремића као председничког кандидата јер је то човек који у Србији може објединити „и национално и демократско”, што је политика коју она заступа. Бивша функционерка СПС-а, самостална посланица Дијана Вукомановић изјавила је новинарима да је дошла да подржи Јеремићеву кандидатуру јер је то „човек који је осветлао образ Србије у свету” и да је она верује у њега.

За говорницом се јуче Јеремићу на тренутак придружила у знак подршке и супруга Наташа, некадашња новинарка РТС-а. Он је, иначе, некадашњи члан ДС-а, а Извршни одбор те странке га је искључио из чланства 2013. године због непоштовања партијске дисциплине након што се оглушио о захтев да као бивши министар врати мандат странци.

Како је јуче упозорила Зорана Михајловић, Јеремић је успео да својом политиком посвађа Србију с најмоћнијим земљама, а сада би да као председник Србије буде помиритељ у Србији. „Зато је Јеремић ништа друго него лажни помиритељ”, наводи се у њеном саопштењу.
Из СПС-а примећују да, како се ближе председнички избори, тако се умножавају председнички кандидати који имају за циљ да улепшају и нашминкају расположену и пропалу опозициону гарнитуру.

„Баш као што је Коштуница 2000. године изабран да би дао наводно патриотску шминку ДОС-у да би лакше победио Слободана Милошевића, тако се и данас истурају Саша Јанковић или Вук Јеремић”, наводи СПС, наглашавајући да „ДОС длаку мења, али ћуд никако”. Стога социјалисти тврде да ће заједнички кандидат СНС-а и СПС–А победити у првом кругу јер се „народ двапут не може преварити”.

Вуку Јеремићу, „као и сваком досовцу”, политика је мржња према Александру Вучићу, а програм време пљачкашке приватизације и владавине амбасадора, саопштио је Покрет социјалиста. „Кандидат ДОС-а број два Вук Јеремић сетио се да и Србија постоји и одмах је извређао и своју земљу и њене грађане. Након бројних неуспелих покушаја да се удоми негде у свету, покушаће да се ухлеби у Србији”, наводе у ПС-у. Они који су уништили достојанство и понос српског народа, сада би Србију да врате у прошлост, у пропадања и неизвесност, истиче се у саопштењу, насловљеном с „Циркус је почео”.

Кандидат Српске напредне странке, како је најавио лидер СНС-а и премијер Србије Александар Вучић, биће познат до 15. фебруара.
Кандидатуре за председника Србије до сада су потврдили лидер радикала Војислав Шешељ, омбудсман Саша Јанковић, кога је подржала Демократска странка, лидер „Двери” Бошко Обрадовић и председник општине Чајетина Милан Стаматовић, чију кандидатуру није подржала његова Српска народна партија, пошто је лидер те странке Ненад Поповић саопштио да интензивно размишља о томе да се сам кандидује за шефа државе.

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Мариника Тепић рекла је јуче да је лично охрабрена најавом заштитника грађана Саше Јанковића да ће се кандидовати на председничким изборима, али да ће коначну одлуку о подршци ЛСВ-а његовој кандидатури донети страначки органи. Лидер Покрета „Доста је било” Саша Радуловић изјавио је да је у сталном контакту с колегама из опозиције, као и да се више пута састајао са Сашом Јанковићем и Вуком Јеремићем. Он је навео да се састајао и с лидером Српске радикалне странке Војиславом Шешељом, а да једино није разговарао с лидером Либерално-демократске партије Чедомиром Јовановићем, назвавши их „луткарском опозицијом”.

Заштитник грађана и будући кандидат за председника Србије Саша Јанковић изјавио је јуче да је „циљ напада на њега да одустане од кандидатуре за председника Србије”. Он је оценио да би повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић „без дилеме” могао да га замени на месту заштитника грађана.

Светлана Станковић
 

Програм и став

– Намеравам да будем председник народа. Залагаћу се за политику која подржава веће јавне инвестиције, повећање извоза, а права политика може да отвори тржиште за наше производе – рекао је Јеремић, најављујући да ће наредних дана у јавност изаћи с програмом јер, каже, председник Србије треба да има став.

Зорана Михајловић: Ми смо ту да подсетимо грађане

– Јеремић каже да воли Србију, али му очигледно не смета да, после кандидовања, по свету Србију ипак стави у положај резервне домовине – истакла је Зорана Михајловић, и додала да неће бити ни изненађење ако он после пропасти на председничким изборима поново напусти Србију у трци за неком другом међународном функцијом.

Констатовала је да је једино што је Јеремић искрено рекао да се залаже за повећање личне потрошње.
– Како и не би када је грађане Србије његово председавање Генералној скупштини УН коштало неколико милиона долара – додала је она, изразивши уверење да грађани Србије нису заборавили време када су Вук Јеремић и његова странка водили ову земљу. – И ми смо ту да их подсетимо.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести