Јеремићев пети круг

Амбасадори држава чланица Савета безбедности УН ће у понедељак ће, по пети пут, гласати о наследнику Бан Ки-муна на челу светске организације.

Португалац Антонио Гутереш је до сада имао највећу подршку, а Вук Јеремић је међу најозбиљнијим кандидатима. Бугарска је најавила могућу промену кандидата после данашњег гласања.

Нови генерални секретар УН мора да буде изаабран до краја године, када Бан Ки-муну истиче мандат.

У претходном кругу гласања, одржаном 9. септембра, највећу подршку добио је Португалац Антонио Гутереш, испред Словака Мирослава Лајчака и бившег шефа српске дипломатије Вука Јеремића. Гутереш је тада освојио 12 позитивних, два негативна и један неопредељени глас. Лајчака је подржало десет чланица Савета безбедности, четири су биле против, док је једна земља била уздржана.

Вук Јеремић је добио девет позитивних, четири негативна и два уздржана гласа, што је до сада његов најбољи резултат.

Јеремић је  изјавио да досадашњи резултати дају разлога за оптимизам, оценивши да је кандидатура Србије добила широку подршку захваљујући транспарентном приступу и конкретним предлозима за реформу УН.

– Циљ за понедељак је да останемо при врху, спремни за одсудни сегмент ових избора који почиње у октобру – казао је Јеремић у интервјуу „Гласу Америке”.

По његовим речима, досадашњи резултати дају разлога за даљи оптимизам.

– Од почетка смо при самом врху, српска кандидатура је добила значајан број гласова – укупно други највећи број гласова када се саберу сви резултати – рекао је Јеремић.

Коментаришући подршку угледних медија, попут „Вол стрит yоранала” и лондонског „Телеграфа”, он је казао да је то велика част, оценивши да је разлог за то, као и за подршку у Савету безбедности и широј међународној јавности, опредељење да се насупи отворено и транспарентно, с конкретном платформом и решењима за будућност УН. 

С. Ст.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести