Јованов: На шта је у „Каменици 2” потрошено 35 милиона евра?

– Српска напредна странка је дужна да грађанима који живе у Војводини да одговор на питање како је трошен њихов новац у претходних 16 година, и радиће на реализацији пројеката да би се у покрајини боље живело

– навео је у интервјуу за „Дневник” потпредседник СНС-а Миленко Јованов, који је и шеф посланичке групе коалиције окупљене око напредњака у Скупштини Војводине.

Каже и да је у Каменици 2” потрошено 35 милиона евра, али се не зна на шта јер „Каменица 2” и даље не ради.

Пре него што сте изабрани за потпредседника Српске напредне странке, председник странке Александар Вучић је изнео о вама похвале у јавности у смислу да имате изванредну енергију и да сте борац без страха. Како сте то доживели?
– Као велику част, али и одговорност и обавезу да у наредном периоду потврдим те речи. Ипак, без обзира на то што знам да новинари и медији генерално воле такве приче, мислим да је од мене као појединца важније то што је СНС на скупштини странке показао да је кадар да у страначке органе укључи младе, образоване и енергичне људе, који су изузетно посвећени намери да свакодневно марљиво раде на томе да Србија буде модерна, стабилна и уређена држава. И друго, да се први пут у историји наше политичке сцене направи раздвајање државних и страначких функција и у време највеће популарности уради анализа и тражи боље решење. Подсетићу на то да је СНС на овим изборима добио око 100.000 гласова више него на претходним. Ту се одмах може видети суштинска и непремостива разлика у односу на ове петпроценташе с Бриона и Малдива, који се сами себи толико допадају да и даље не одуступају, иако их народ неће.

Председник странке је најавио контролу рада локалних функционера странке јер, како је навео, резултати априлских избора на локалу су показали да нису сви добро радили. Који ће бити ваши задаци у томе?
– Српска напредна странка никад себи не сме дозволити да постане оно што је постало од Демократске станке након 2008. године. Дакле, да се потпуно отуђи од народа, да се од страначких функционера формира корумпирана каста, која је умислила да је некаква елита, која нити зна, нити је занима како народ живи и која постоји само себе ради и којој је једина идеја и план за сваки дан како негде да украде још који динар и направи још коју комбинацију. Зато су се тако грчевито и држали за фотеље у Војводини, иако су знали да их народ неће и да немају никакав легитимитет, као и да им је легалитет окрњен.

Изабрани сте за председника посланичке групе коалиције око СНС-а која броји 63 посланика. Шта је тачно ваш посао?
– Посланичка група СНС-а је постигла ту бројност вољом народа показаном на изборима. Наша политика се у кампањи темељила на два основа. Први, да смо дужни да грађанима дамо одговоре на питање како је трошен њихов новац у претходних 16 година, а други, да се реализацијом конкретних пројеката и посвећеним радом покрајинске власти омогући грађанима Војводине да живе боље и квалитетније. Наш посао ће бити да делујемо у том правцу и дамо подршку за вођење политике која се на томе темељи.

Друга и трећа седница новог сазива Покрајинске скупштине је била бурна, дискусије су биле оштре, одударале од тонова у претходним сазивима и говорници се често нису држали теме. Шта мислите о томе?
– Нисам стекао такав утисак, али и да је тако, не мислим да ту има ичег спорног. Скупштина је место укрштања аргумената па и ако су тонови мало оштрији, не мислим да је то проблем. Посланици СНС-а ће увек и свакоме, гледавши га у очи, одговорити на сваку примедбу. Осим народа који нас је бирао, немамо коме да се правдамо. На републичком нивоу радимо најбоље што се може радити у датим околностима и имамо резултате које би ти који нас нападају могли само да сањају. Уосталом, имали су прилику и показали да ништа не знају, осим да раде за себе. Уништили су све чега су се дотакли. На покрајинском нивоу, што би требало да буде тема Скупштине Војводине, почели смо да радимо и уверен сам у то да ћемо доказати разлику у односу на оне који су досада имали прилику да покажу шта знају. Уосталом, већ се из првих десет дана разлика јасно види.

У прошлом сазиву су на одређено време била запослена 72 посланика у покрајинском парламенту, који су имали примања око 90.000 динара. Шта мислите колико је то оправдано, с обзиром на то да парламент, за разлику од Републичке скупштине, одржава седницу најчешће једном месечно?
– Не бежим од тога да и о томе расправљамо. Једино што сматрам да је у данима када се несумњиво доказује да је неко потрошио 35 милиона евра у „Каменици 2”, а да не знамо на шта јер она и даље не ради иако ју је Пајтић пустио у рад 21. априла, дакле три дана пред изборе, имамо много важнијих тема и много важнијих питања на које треба дати одговоре. Јер су и цифре о којима говоримо неупоредиво веће. Дакле, почев од Развојне банке Војводине, преко Фонда за капитална улагања, Фонда за развој, Фонда Драгослава Петровића, говоримо о потрошеним милионима евра, па некако сматрам да је ред да почнемо од тога. Понављам, не бежим од разговора и о другим питањима у вези с трошењем новца из буџета АПВ.

Ержебет Марјанов

Имамо сјајне посланике

Маја Гојковић, Игор Мировић, Ђорђе Милићевић, Владимир Галић су вратили мандат у Скупштини Војводине, јер су изабрани на другу функцију. Да ли ће коалиција бити ослабљена без њих?
– Знање и искуство оних које сте набројали је заиста огромно и верујем да ће нам бити од помоћи јер сви који су отишли у Покрајинску владу имају право да узму реч и говоре на седницама. С друге стране, уверавам вас да ће овај састав посланичке групе, поред искусних колега из ранијих сазива, изнедрити доста сјајних посланика, који можда још увек нису толико познати јавности, али видећете да нису случајно предложени и изабрани да у Скупштини представљају Српску напредну странку.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести