Јованов: ВАНУК не постоји па не може ни да се угаси

Генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш поново отвара питање Јавне установе Војвођанске академије наука

уметности и културе (ВАНУК), која је основана прошле године, али до данас није регистрована. Костреш је у рашњем саопштењу упућеном медијима навео да “најава представника нове покрајинске администрације на челу са Игором Мировићем и функционера Српске напредне странке, да Војвођанску академију наука, уметности и културе треба укинути, најава је великог понижења Војводине.”

- Ако се по јутру дан познаје, следи црна страница у историји аутономије Војводине – сматра Костреш..

Он је навео да је тешко поверовати у тврдње да се Војводини жели напредак и просперитет, ако је међу приоритетним потезима нове Покрајинске власти укидање права Војводини на то да се бави науком, културм и уметности.

- Онда је јасно да нова покрајинска власт жели да Војводина буде шпајз из којег се само односи, а да грађани и грађанке Војводине сагну главу, ћуте и трпе – истакао је Костреш истичући да оснивањем Војвођанске академије наука, уметности и културе није прекршен ниједан правни акт ове државе .

Подсетимо, ту Установу основала је прошле године Скупштина Војводине уз подршку 58 посланика из тадашње владајуће коалиције (ДС, ЛСВ) и жестоко супростављање опозиције да је реч о предлогу политичког пројекта Покрајинске владе, који је у супротности са Уставом. Осим тога, речено је тада у дискусији,  у Новом Саду постоји огранак САНУ стога нема потребе за оснивањем ВАНУК, што није могуће ни формално правно, пошто се коси са законским одредбама. Истина, према одредбама Закона о јавним службама, могуће је оснивање такве јавне установе, али само уколико постоји законом утврђено право и интерес за то, тога међутим, нема.  Таква војвођанска академија наука, уметности и културе није регистрована до данас. Постоји само на папиру. Костреш сматра да је за то одговоран председник Привредног суда у Новом Саду.        

- Једини ко је прекршио Устав је био председник Првредног суда у Новом Саду , који је одбио да региструје ВАНУК. – навео је Костреш.

Подсетимо, ВАНУК није регистрован јер, недељу дана пре него што је Скупштина Војводине основала ту установу, Трећа Србија је формирала своју Установу културе за обележавање стогодишњице присаједињења Баната, Бачке, Барање и Срема Краљевини Србије под називом “ВАНУК” потом је поднела захтев за регистрацију своје установе. Она је и регистрована, дакле под именом ВАНУК није могла бити регистрована још једна установа, у овом случају установа Скупштина Војводине, за чију регистрацију је поднет захтев после Треће Србије. Тада је потпредседник Треће Србије Мироје Јовановић, који је регистровао свој ВАНУК изјавио да ће свим правним средствима бранити назив своје установе и да ће спречити свакога да под именом ВАНУК региструје још једну установу. А оно што није регистровано, не може ни да се угаси. 

- Оно што није основано, не може ни да се угаси – каже потпредседник СНС Миленко Јованов. - Војвођанска академија наука, уметности и културе није прошла законом предвиђену правну процедуру, тако да у формално-правном смислу она не постоји, значи не може ни да се угаси. Осим тога и директор те установе је поднео оставку, док су чланови “академије” напустили ту установу – рекао је Јованов, који је и шеф посланичке групе СНС-а у Скупштини Војводине.

Е. Марјанов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести