ЈОВАНОВ: Важно је да све буде у складу с Уставом

Самостални посланик у Скупштини Војводине Миленко Јованов сматра да је добро што је коначно кренуло писање закона о финансирању Војводине.

У разговору за „Дневник” подсећа на то да доношење тог правног акта веома важног за Војводину превише касни јер је требало да буде усвојен до краја 2008. године. Јованов наводи и да ће доношењем тог закона  бити избегнут више пута понављани сценарио приликом сваког усвајања покрајинског или републичког буџета да Војводина не добије из буџета Републике тих седам одсто колико јој Устав гарантује.

– Добро је што ће финансирање Војводине коначно бити решено на законски начин и због тога што је било различитих тумачења и у вези с тим на шта се тих седам одсто односи: да ли на буџетске приходе или расходе, као што је било и различитих тумачења тога како тих седам одсто треба да се потроши и других ствари.

Како по вама тај закон треба да изгледа?
– Без прејудицирања како ће финансирање изгледати, јесте, важно је да се Војводина финансира у складу с Уставом. Ни на који начин се не сме дозволити то што је замислила Покрајинска влада – да се растури комплетан фискални систем државе Србије да би се Покрајинској влади омогућило убирање пореза, акциза и неких других прихода. Не треба омогућити формирање пореске управе Војводине, дакле потпуно институционално раздвајање пореских управа Србије на оно што припада Војводини и на оно што припада остатку Србије, која би пре и касније довело да тензије.

Раније је било доста речи о томе да ће Скупштина Војводине предложити закон о финансирању јер овдашњи људи боље знају шта су реалне потребе покрајине, да би на крају Министарство финансија преузело обавезу да изради закон. Да ли је то добро?
– Једноставно, другачије се није могло решити. Ако неко крене с платформом, како је Покрајинска влада кренула, другог решења нема. Платформа Покрајинске владе је у старту неприхватљива. Написана је тако да не буде прихваћена и да буде политичка подлога за поновно таламбасање о заштити Војводине, не знам већ од кога. Војводина једино треба да буде заштићена од ове покрајинске власти. Дакле, пошто је покрајинска власт кренула с апсолутно неприхватљивом иницијативом, другог решења није ни било него да Министарство само крене у израду закона о финансирању јер питање мора да се реши.

Да ли представници Покрајинске владе треба да учествују у писању закона?
– Не постоји обавеза да она буде укључена у процес доношења закона, то је важно подвући. Дакле, ако не буде укључена у процес доношења закона то ће бити последица тога што је у претходном периоду од 2008. до данас показала, прво, апсолутно одсуство жеље да се то питање реши, под два –странке владајуће у покрајини су показале велико лицемерје тако што су критиковале оно што су саме урадиле, а касније браниле Војводину од дугова које су саме правиле неисплаћивањем тих седам одсто из републичког буџета! На крају, странке владајуће у Покрајини показале су и да, када донесу некакав предлог закона о финансирању, он није писан да би се питање решило, него да би проблем био још већи.

Шта тачно подразумевате у конкретном случају под лицемерјем покрајинске владајуће коалиције?
– Чињеница је да је странка која тренутно управља Покрајинском владом, дакле Демократска странка, имала апсолутни период власти од 2008. до 2012. године. За то време чак ни преднацрт никаквог закона о финансирању Војводине није био у оптицају, нити се о томе на било који начин разговарало. Тада се фактички финансирање Војводине договарало унутар једне странке, као да је то страначко питање, а не питање државног уређења. Кад је дошло до промена у републичкој власти, тада се ДС у покрајини крајње лицемерно сетио да Војводини припада седам одсто из републичког буџета па  је тражио да се рачуна на начин који више одговара покрајинској власти, а не како је то рађено у претходном периоду када је ДС имао апсолутни период власти. Најинтересантније је да се демократе фактички ниједном нису осврнуле на то како су решиле то питање. А нису га решиле ни за период када су управљале државом и када  Војводини није било исплаћивано тих чувених седам одсто. 

Ержебет Марјанов

Фото: Ф. Бакић

Лига лицемернија од ДС-а

Миленко Јованов сматра да Лига социјалдемократа Војводине има још лицемернију позицију него ДС.
– ЛСВ се представља тобожњим заштитником Војводине, заштитником грађана, заштитником свега и свачега у Војводини. Па, Лига је гласала за све буџете којима се Војводини ускраћују новци! Данас изиграва поново некаквог бранитеља Војводине, напада Републичку владу и државу Србију захтевима да се Војводини исплате некаква тобожња дуговања, која су настала управо тако што су представници ЛСВ-а гласали за буџете Владе Мирка Цветковића којима се Војводини није предвиђало седам одсто.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести