Кобјаков: Србија кључни економски партнер на Балкану

Србија је кључни економски партнер Белорусије на Балкану, изјавио је данас премијер те земље Андреј Кобјаков. Кобјаков је истакао да је Белорусија усмерена на дугорочну сарадњу са

Србијом и поздравио одлуку о потписивању Мапе пута за сарадњу двеју земаља, која ће омогућити стварање најбољих услова за економску сарадњу. 
Он је истакао важност оснивања заједничких предузећа у области грађевинарства, наменске и аутомобилске индустрије и поздравио рад девет српских компанија, које успешно послују у Белорусији, као и сарадњу Привредних комора двеју земаља, саопштено је из владе.

Премијер Вучић је рекао да две земље имају потенцијала за повећање робне размене, која би по плану до 2019. године требало да износи 500 милиона долара, и нагласио да је Србија у свим областима отворена за сарадњу са Белорусијом, нарочито у области грађевинарства, здравства, аутомобилске и наменске индустрије. 

Он је рекао да треба радити и на привлачењу већег броја туриста из Белорусије у Србију, као и промоције белоруске туристичке понуде на српском тржишту.
Председник владе је истакао важност братимљење градова и општина Србије и Белорусије, нагласивши да се тиме успостављају ближи односи између људи који ће откривати начине нове сарадње у будућности.

Вучић је нагласио да је неопходно наставити учестале разговоре на највишем нивоу и позвао белоруског колегу да посети Србију.
У српској делегацији су и министар одбране Зоран Ђорђевић и министар привреде Горан Кнежевић, као и градоначелници Смедерева Јасна Аврамовић, Ваљева Слободан Гвозденовић и Сремске Митровице Владимир Санадер, који су потписали споразуме о братимљењу.

 

Србија и Белорусија потписале више међудржавних споразума

Србија и Белорусија потписале су данас више међудржавних споразума из области привреде, здравства, туризма, културе, спорта и војно-техничке сарадње.

Споразуми су потписани у Минску, у присуству премијера Александра Вучића и Андреја Кобјакова. 
Меморандум о разумевању о сарадњи у области здравља требало би да побољша сарадњу у области здравља, промета лекова, образовања и науке и пружању здравствене заштите држављанима Србије и Белорусије.

Потписан је и споразум у области туризма који би требало допринесе креирању посебних програма за туристе из Белорусије, организовање кратких градских одмора (цитy бреак), посета белоруских спортиста планинским центрима, бањским местима и програме који се односе на верски туризам. 
Предвиђено је учешће белоруских туроператера на Сајму туризма у Београду као и заједничко учешће на сајмовима туризма, размена стручњака и представника медија и договори о либерализацији визног режима.

Две државе потписале су и План активности за унапређење трговинско-економске сарадње, сарадње у области индустрије, науке и технике, пољопривреде, коришћења природних ресурса, петрохемије, здравства, спорта и туризма, високог образовања, сарадња између региона, сарадња у другим областима, као и сарадња на комерцијалној основи. 

Потписан је и Програм сарадње у области спорта који садржи календар конкретних спортских догађаја и такмичења која ће се током ове и 2018. године организовати у Србији и Белорусији, а на којима је очекивано учешће спортиста и тимова обе стране. 
Поред тога, овим двогодишњим документом предвиђени су и други видови остваривања билатералне сарадње у области спорта кроз размену искуства, знања и информација, спортских научних и истраживачких центара, анти-допинг агенција и других релевантних спортских субјеката.

Споразумом о војно-техничкој сарадњи, који је такође потписан, ствара се правни основ за војно-техничку сарадњу две државе која може да обухвати производњу, модернизацију, ремонт и испоруку наоружања и војне опреме, размену стручњака, школовање, усавршавање и обуку припадника оружаних снага и стручњака, као и размену информација и искустава.
Потписани су и споразуми о сарадњи града Смедерево са белоруским градом Жлобин, Ваљева са белоруским градом Молодечно, ао и споразум о сарадњи Сремске Митровице Полоцком.

 

Вучић и Кобјаков: Побољшати економску сарадњу

Србија и Белорусија су пријатељске земље, сагласили су се премијери Србије и Белорусије, Александар Вучић и Андреј Кобјаков на састанку у Минску, наводећи да треба побољшати економску сарадњу две земље.

Вучић, који борави у посети Белорусији, рекао је да се нада да ће имати прилику за развијање економских односа.
"Белорусија је пријатељска земља. Наше добре политичке везе ће промовисати и међусобну трговинску размену. То је наш циљ", казао је Вучић, преноси агенција Белта.

Премијер Белорусије Кобјаков рекао је да је Србија важан партнер за Белорусију, због чега се нада да ће бити настављен развој економске сарадње.
"Србија је наша братска земља, једна од водећих трговинских партнера у региону. Надамо се да ће тренутна посета Вучића појачати развој трговинских и економских односа", навео је он.

Кобјаков је изразио уверење да ће Србија и Белорусија наставити да развијају пријатељство и сарадњу.
Он је казао да је Белорусија спремна да расправља о свим билатералним питањима.
 Премијер Белорусије Андреј Кобјаков приредио је данас свечани дочек испред Дома Владе Белорусије премијеру Србије Александру Вучићу, а потом је уследио састанак делегација и премијера две земље. Двојица премијера ће присуствовати и церемонији потписивања више међудржавних споразума.

Вучић који је синоћ допутовао у Минск имаће и одвојен сусрет са председником Белорусије Александром Лукашенком и другим званичницима те земље. 
Српски премијер састаће се и са председником Савета Републике Националне Скупштине Републике Белорусије Михаилом Мјасниковичем и председником Представничког Дома Националне Скупштине Републике Белорусије Владимиром Андрејченком.

Током боравка у Минску, Вучић ће обићи "Минску фабрику аутомобила", где ће посетити изложбу фабрике трактора и грађевинске технике.
У оквиру званичне посете Белорусији предвиђено је да премијер Србије положи венац на Споменик Победе у Минску, а планиран је и обилазак Храма Свих Светих и Белоруског државног музеја историје Великог отаџбинског рата.

Вучић посетио Музеј историје Великог отадзбинског рата

Премијер Александар Вучић посетио је данас Белоруски дрзавни музеј историје Великог отаџбинског рата у Минску, где борави у дводневној званичној посети.

Премијер и његов белоруски колега Андреј Кобјаков састали су се раније данас, потписано је и више међудржавних споразума и меморандума, а Вучић је разговарао и са председницима оба дома парламента.

Вучић ће се у Минску састати и са председником Белорусије Александром Лукашенком.

Српски премијер је током дана посетио "Минску фабрику аутомобила", где је обишао изложбу трактора и грађевинске технике и положио венац на Споменик Победе у Минску.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести