Коришћење заставе и грба нема правне основе

Након што Скупштина Војводине није усвојила одлуку о коришћењу званичних и традиционалних симбола Покрајине, Демократска странка Србије је одлучила да се обрати председницима општина и градоначелницима

 у Војводини да уклоне званичне симболе Покрајине јер не постоји правна основа за њихово истицање и коришћење.

Потпредседник ДСС-а Миленко Јованов, који је и посланик странке у покрајинском парламенту, наводи да после неусвајање одлуке о симболима у формалноправном смислу Војводина више нема симболе и не постоји правни основ за њихово истицање. По тумачењу ДСС-а, општине и градови треба да скину тзв. симболе или да директно спроведу Статут па да истичу и традиционални симболе из 1848. године, чији изглед је описан у највишем правном акту Војводине, који је двотрећинском већином усвојен у мају прошле године. Трећа могућност је да општине сачекају скупштинску одлуку о коришћењу симбола, коју ће донети нови сазив Скупштине Војводине после избора.   

– После неусвајање предлога одлуке о коришћењу симбола, нема никакве правне основе за истицање садашњих тзв. симбола Војводине. Јер, почетком 21. века, кад је Скупштина Војводине усвојила те тзв. симболе, она на то није имала право – сматра Јованов. – Није имала право на то ни по тадашњем Уставу и законима нити по тадашњем Статуту Покрајине. Дакле, та одлука је била нестатутарна и неуставна. Скупштина Војводине је тек Уставом из 2006. године добила право да усвоји симболе АП Војводине, али она просто до сада то није урадила – објашњава он.

Додаје да ће ДСС са свим тим чињеницама до петка упознати председнике општине и градоначелнике у Војводини. 
Подсетимо, Скупштина Војводине средином марта није усвојила Предлог одлуке о коришћењу званичних и традиционалних симбола из 1848. године, икао је о том документу у претходним данима постигнут договор између политичких странака. Демократска странка, међутим, променила је свој став на самој седници парламента јер, како је рекао шеф посланичке групе демократа Борислав Новаковић, „о изгледу традиционалних симбола није спроведена јавна расправа”.

Изглед званичних и традиционалних симбола је детаљно описан у Статуту Војводине, који је усвојен прошле године у мају двотрећинском већином, значи парламент сада није гласао о изгледу, него о коришћењу симбола. Одлука о томе је требало да буде донета до 30. септембра прошле године, али Одбор за уставноправни положај Војводине, који је једини званични предлагач одлуке, све до марта ове године није одржао ниједну седницу.

По оцени Миленка Јованова, атмосфера у Скупштини Војводине после неусвајање одлуке о симболима је производ огромног страха у владајућој коалицији од губитка власти.
– Доста се види да ту свако сваког уцењује и за најмању ситницу. Дакле, на једној седници Демократска странка чини услуге Лиги социјалдемократа Војводине да би она остала у власти, на другој седници чине услугу Савезу војвођанских Мађара, на трећој седници једни другима чине услугу. Не поштује се закон и одлуке суда. Тако је Марта Такач враћена на место директора „Војводинашума” упркос судској пресуди да је њено именовање противзаконито, сад је против ње поднета и пријава државног ревизора за привредни преступ. Више се не зна ни ко пије и ко плаћа – наводи Јованов.

По његовој оцени, атмосфера у парламенту се неће мењати до редовних покрајинских избора, који ће бити расписани до краја ове године или почетком следеће.

Ержебет Марјанов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести