Kостреш: Прво решити проблеме, а затим донети нови устав

Генерални секретар Лиге социjалдемократа Воjводине Боjан Kостреш изjавио jе данас да Србиjа мора да одговори на низ проблема, од европских интеграциjа до

 враћања пуне аутономиjе Воjводини, а затим да донесе нови устав.

Kостреш у писаноj изjави медиjима тврди да Србиjа, пуну децениjу од одржавања уставног референдума 28. и 29. октобра 2006. године, не решава своjе проблеме, него наставља да их гура под тепих и врти се у круг, правећи корак ка EУ, па два уназад.
"Зато ниjе чудно што млади све више напуштаjу ову земљу, тражећи не само бољи стандард, него и уређениjе односе у друштву", рекао jе он.
Kостреш наводи да и они коjи остаjу у земљи желе да се Србиjа модернизуjе и развиjа, али и да се суочи са собом, са своjом прошлошћу и рашчисти броjна питања, почев од тога иде ли заиста иде ка европским интеграциjама или ка томе да буде руска провинциjа и докле ће се питањем Kосова блокирати европски пут.

Фунцкионер ЛСВ пита може ли се Србиjа децентрализовати и унети живот у све њене краjеве или ће се на краjу сви њени грађани преселити у два града, када ће бити враћена пуна аутономиjа Воjводине и када ће се престати са митоманиjом и променити однос према ратовима из 90-их и ратним злочинцима, а именовати они коjи су за те ратове одговорни.

Kостреш jе навео да су то само нека од питања коjа треба поставити и расправити мирно, неострашћено, поштуjући другачиjи став и мишљење, а место за то jе Скупштина Србиjе."Kада се та питања расправе, потребно jе донети нови Устав, коjи ће окупити све грађане и бити камен темељац за будућност, а не за поделе и тапакање у месту као што jе сада случаj. Tада неће бити потребно да уставни референдум траjе два дана и jедну ноћ, као што jе то било пре десет година, 28. и 29. октобра 2006.", навео jе он.Kостреш jе подсетио да "таj референдум у Воjводини ниjе прошао".
 

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1199
Најновије вести