Костреш: Време за тачку на аранжман с Русијом

Генерални секретар Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш затражио је у недељи за нама преиспитивање Енергетског споразума са Русијом.

Са другог дела политичког спектра одмах је, међутим, стигла оцена да је реч о нереалном захтеву који не добацује даље од страначког маркетинга...

– Сваки пут када је Војводина била пљачкана и када су угрожавани њени интереси Лига се побунила, јасно рекла о чему се ради, покушала то да спречи и борила се против тога – појашњава за Костреш за „Дневник”. – Тако смо од почетка указивали и на то да је Енергетски споразум измишљен зато да би војвођански Нафтагас био фактички поклоњен Руској Федерацији. За прикривање те велике пљачке измишљена је наводна велика добит коју ће Србија имати Енергетским споразумом и Јужним током, то с једне стране, а са друге стране је гарантовано да ће наша „колевка“ Косово и Метохија бити очувана у саставу Србије. Као што видимо, и једно и друго су биле шарене лаже.

Костреш додаје да се, поврх тога, ових дана доводе у питање и још неке давно обећане инвестиције руских партнера у постројења НИС-а у Војводини.
– За све то време војвођански нафта и гас се бесомучно црпе уз најнижу рудну ренту у Европи. Зато ЛСВ инсистира и инсистираће на раскиду Енергетског споразума. Знате, када смо говорили, рецимо, о концесијама, ми смо били спремни да десет година и више указујемо на погубност таквог уговора. Срећом, то се десило много раније и данас сви говоре да смо били у праву. Тако ће бити и са Енергетским споразумом, само се надам да до тада војвођански ресурси неће бити у потпуности девастирани – каже Костреш.

Но, колико је у ситуацији када званични Београд отворено поручује да нема намеру да се по било којој теми свађа с Москвом, реално да та тема уопште дође на дневни ред Владе и парламента?
– Можда се у овом моменту и чини да то није реално, али ће пре или касније и та влада и тај парламент и председник државе морати да одговоре на једноставно питање – где су наше паре? И где су наши нафта и гас?

Ивица Дачић се, због „афере Банана” нашао на жестоком удару и коалиционих партнера из СНС, иако он све време тврди да са лидером те странке Александром Вучићем нема проблема. Да ли се, ипак, објављивање снимака може тумачити и као својеврсна најава скорог изласка на биралишта?
– Тај снимак се сигурно није појавио случајно. Особа или групација која га је пустила у оптицај има неки крајњи циљ, али немам довољно информација да проценим који. Могао бих, међутим, да посумњам ко би имао користи од тога. Рецимо, дискредитовањем Дачића и евентуалним кривичним поступком против њега, он би био избачен из трке за председника Републике Србије, а СПС би доживео ударац од којег тешко да би се успео опоравити. Морам рећи и то да ми пуштање ових снимака делује само као упозорење, као прва рунда. Потпуно је невероватно да је неко направио видео снимак, а да није снимио тон. Јер, из тона би се видело о чему су они разговарали и да ли је Дачић чинио кривична дела или се само, како он то каже, срео са пријатељем. Управо стога сам убеђен да и ти снимци заправо постоје и да ћемо до краја доживети још нека изненађења.

Може ли се, међутим, догодити да „случај Дачић” врло брзо, као и толико пута до сада, прекрије прашина?
– Ако желимо да од Србије направимо нормалну државу, ова афера би морала престати да буде алат за политичко разрачунавање и морала би имати судски епилог. У сваком случају, чак и ако Дачић нема кривичну одговорност, седење са таквим људима сигурно повлачи ону моралну и политичку.

Када смо код судова, да ли се на ослобађање припадника ДБ-а за атентат на Вука Драшковића и условне казне за паљење амбасаде може гледати само као на реалне тренутне домете српског правосуђа?
– Све ово говори о томе да је Србија, као држава, веома ровита и да институције у нашој држави, на жалост, још нису на оном нивоу на ком би морале бити уколико желимо да постанемо део Европске уније. Лига социјалдемократа Војводине је инсистирала на лустрацији у више наврата и да је лустрација спроведена, овако нешто не би могло да се деси. Мислим да ћемо заједничким снагама морати да станемо на главу овој змији која трује и ову државу, урушава је и уништава шансу за њену европску будућност. 

Мирослав Стајић

Избори истог дана
Уколико председница Народне скупштине распише за децембар или јануар локалне изборе, хоће ли ЛСВ гласати у парламенту АПВ за то да се и покрајински избори одрже истог дана?
– Ми инсистирамо на томе да се покрајински и локални избори одрже заједно, јер би било заиста расипнички и неоправдано да се у овако тешкој финансијској ситуацији организују два изласка на биралишта у неколико месеци размака. Али не бих спекулисао о томе ко ће их и када расписати, нити да ли ће то бити, у децембру или априлу. Нама је свеједно. Ми смо за изборе спремни - немамо финансијских дугова, немамо унутрашњих подела и цепања као неке друге странке и имамо јасан програм већ 25 година.

Чекамо да Вујовић одржи реч
Министар финансија Душан Вујовић најавио је „до краја јула” принципе закона о финансирању Војводине. Ми смо већ на средини септембра, а јавност још није упозната са детаљима тог акта. Да ли су бар Вама, као народном посланику, они познати?
– Нису ми познати. На жалост, и министар Вујовић је почео да се понаша као већина политичара из Београда који чак и ако обећају нешто у вези са спровођењем интереса Војводине, или забораве на та обећања или изгубе појам о времену и календар па се тих обећања не држе. Министар Вујовић је човек који је у неким областима показао да је врло стручан и компетентан. Надам се да ће показати и да је човек који држи реч и да ће ово бити само мало кашњење због великог обима посла који има.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести