Курц: Захвални Србији за улогу у мигрантској кризи

Министар иностраних послова Аустрије Себастијан Курц захвалио се данас Србији на подршци у савладавању мигрантске кризе.

Курц је, на конференцији за штампу после састанка са премијером Александром Вучићем, рекао да је захвалан Србији што је пружила подршку у Аустрији у времену које је било све друго него лако за његову земљу, а тиче се миграције.

„Пуно људи је током прошле две године прошло кроз Србију. Нису то биле само избеглице, већ и илегални мигранти који нису тражили само заштиту већ бољу економску перспективу. Људски је то разумљиво, али је код неких земаља, као што су Аустрија и Шведска, то створило преоптерећење“, казао је Курц.

Он је истакао да је заједно са Србијом и другим земљама успешно затворена "балканска рута" и спречен наставак праксе да се избеглице само пропуштају од Грчке до централне и западне Европе.

Аустрија, како је додао, је спремна да подржи Србију и Македонију у томе.

„Спремни смо да помогнемо у заштити границе. Тренутно имамо 20 полицајца на српско-бугарској граници и колико сам чуо одлично функционише сарадња“, нагласио је Курц.

Он је казао да добар надзор границе није само користан за Србију, већ и Аустрију и друге земље Европе.

Договорено у дијалогу треба да буде спроведено
Себастијан Курц је истакао да све оно што је договорено у дијалогу Београда и Приштине треба да буде и спроведено.

Он је казао да је јасно да се мора применити све што је договорено.

Аустрија, према његовим речима даје допринос као земља, али и председавајућа ОЕБС-у и чланица ЕУ да дијалог буде успешан.

"Када нам се учини могућим да можемо да утичемо, то радимо на обе стране", додао је Курц.

Он је подвукао да је најважније да дијалог буде настављен и захвалио се свим политичарима који га воде и подржавају.

Добре везе с Београдом
Курц је изјавио да су његова земља и Србија снажно повезане, не само економски, политички, већ и људски, и похвалио реформске напоре српских власти, које, како додаје, хвале и аустријски привредници.

Он је додао да га радује што билатерални односи две земље нису само "пуни историје", већ имају садржајну будућност.

Курц је пренео да је имао прилике и да се састане са аустријским привредницима, подсећајући да је Аустрија највећи инвеститор у Србији са око 500 предузећа.

Ти предузетници, како је казао, пренели су му да су захвални српској влади, премијеру за реформски курс који се спроводи у Србији и да их радује што се земља економски економски развија добро и у добром смеру.

Курц је изразио уверење да ће ти привредници не само остати у Србији, већ и повећати своје инвестиције.

Говорећи о провесу европског приближавања он је казао да, иако је последња година била тешка за ЕУ и многи сада размишљају како даље, став Аустрије остаје јасан, а то је да жели да земље западног Балкана, а посебно Србију подржи на путу ка чланству.

„Радује ме напредак који је постигнут током прошле године. Учинићемо све да тај пут даље подржавимо“, најавио је он.

Указао је да је у Београд дошао не само као шеф дипломатије, већ и председавајући ОЕБС-у, те се захвалио премијеру Вучућу на његовој конструктивној улози коју има на целом Балкану.

„Знамо да је западни Балкан и даље крхко подручје, регион у којем могу настати изазови. Потребно је да постоје трезвени политичари који мисле на читав регион и доприносе његовим развоју“, подвукао је Курц.
(Танјуг)


Вучић: Многи нису испунили обећано, ми своје испуњавамо
Све што можемо ми чинимо за избеглице, Србија их прима, показује у томе своје хумано лице, али не може да буде паркинг за мигранте, нити може сама да плаћа ту цену, рекао је данас премијер Александар Вучић и додао да је Србија зато захвална Аустрији на подршци и помоћи у мигрантској кризи.

Премијер је, на заједничкој конференцији за новинаре са аустријским коолегом Себастијаном Курцом, приметио да је Србија, за разлику од неких других земаља у региону, које су обећале да ће примити пет и десет хиљада избеглица, а нису примиле ниједну и још су их протеривале, супротно томе примила свакога, те да у овом тренутку готово све избеглице бораве у прихватним центрима.

Додао је да је у том смислу задовољан на разумевању, али и на помоћи Аустрије, и материјалној и друге врсте, пре свега у полицајцима који су помажу на граничним прелазима.

"Захвални смо на подршци Аустрије и на возилима и једва чекамо још бољу сарадњу", поруцио је Вучић.

"Чуо сам различите процене кад сам био у Бриселу о мигрантској кризи, различита обећања од ЕУ земаља, али видим да од тих земаља многе нису испуниле своје обавезе, али ми смо задовољни што ми своје испуњавамо", додао је премијер.

Вучић је тако одговорио на новинарско питање сматра ли Србија да су је европски партнери издали у мигрантској кризи, приметивши при томе да у те европске земље које нису испуниле преузете обавезе свакако не спада Аустрија .

Додао је да ће Србија учинити све што може да избегне да буде паркинг за илегалне мигранте и да управо зато посебно цени аустријског министра и тежак посао који ради аустријска полиција.

"Не тражимо велике паре, захвални смо ЕУ. 100 и 200 пута мање пара него Грчка или Бугарска није проблем, јер ми нисмо чланица ЕУ", приметио је Вучић.

Поновио је да у Србији тренутно имамо 6.700 избеглица или илегалних мигранта, да је 5.850 у прихватним центрима, што значи да добијају све што можемо да им се приушти, имају храну, нормалан смештај, све што им треба...

Нешто више од 500 миграната, додао је, није у центрима, и највећи број њих је у центру Београда.

Они, како је навео, чекају да их кријумчари пребаце преко Дунава до Хрватске, а затим даље до Западне Европе.

Вучић је рекао и да је највећи број миграната сада из Авганистана и Пакистана, за разлику од пре годину дана, када су у већини долазили из Сирије, те да су сада то углавном млади људи од 16 до 30 година, а да је породица тек десет одсто.

Проблеме решавати мирним путем
Вучић је изјавио да проблеме на Балкану треба решавати мирним путем, сложивши се са недавном оценом европског комесара Јоханеса Хана да је на Балкану једна искра довољна да запали све и да то морамо сви да избегнемо.

"То морамо сви да избегнемо", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је са гостом из Аустрије разговарао о ситуацији у региону, да је изнео ставове Србије и још једном захвалио Себастијану Курцу на подршци ставу да се увек сви проблеми решавају мирним путем.

"Чини ми се да имамо добар економски раст, већи него већина земаља ЕУ, уређене јавне финансије и мањи дефицит него већина земаља ЕУ", рекао је Вучић истакавши да је план да се то настави и ове и свих наредних година.

За то је, нагласио је, потребна и додатна аутријска подршка, која је један од најзначајнијих спољнортрговинских партнера Србије и највећи инвеститор у нашој земљи.

Рекавши да се Курц данас у Београду састао и са аустријским инвеститорима, Вучић је поручио да Србија жели још веће присуство и још већи број аустријских инвеститора.

"А надамо се да ћемо у скоријем периоду имати српске инвеститоре у Аустрији, када наша привреда додатно ојача", подвукао је премијер.

Вучић је нагласио да очекује да се настави успешна билатерална сарадња Србије и Аустрије, посебно се захваливши на подршци коју та земља пружа Србији на путу ка ЕУ, шсто је наш стратешки циљ.

Он је посебно назначио да сваки пут када се одржава међувладина конференција у Бриселу, Себастијан Курц долази из Беча како би јој присуствовао, чиме је показао колико поштује Србију.

"Сваку пут је био у Бриселу. Није му било тешко да дође, иако то за нега није толико важно, али јесте Србији. Он је тиме хтео да покаже колико поштује Србију и колико му је важан Западни Балкан", рекао је Вучић.

Како је додао, Аутрија је, уз Немачку, најпопуларнија земља ЕУ у Србији. "Верујем да ћемо успешну сарадњу наставити и да ћемо ниво трговинске размене увећати", рекао је Вучић.

Премијер је поручио да не постоје било каква питања око којих би се Србија и Аустрија сукобљавале, иако око неких ствари имају другачија виђења, попут питања независности КиМ.

"Али је Аустрија показала да поштује ставове Србије, као што и Србија поштује Аустрију и хвала вам на свакој врсти подршке", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је за Србију, у оквиру билатералне сарадање, веома важан и однос Аустрије према српској дијаспори у тој земљи, у којој се, како је рекао, Срби осећају као код куће.

Премијер је захвалио на свему што Аустрија чини за Србе који тамо живе, да се успешно интегришу, истичући да бисмо свакако волели да се они врате у Србију.

Сутра о наводима бивше супруге С. Малог
Вучић није данас хтео на прес конференцији са аустријским министром Себастијаном Курцом да коментарише интервју бивше супруге градоначелника Београда Синише Налог.

Рекао је да ће на то новинарско питање, али и на многа друга одговорити сутра.

"Изненадиће вас мој одговор, јер ћу имати шта да кажем и о вама и о онима који на такав начине долазе до разних ствари и о њему", одговорио је на питање новинара Крика да ли ће сменити Малог због оног што је градоначелникова бивша супруга изнела у том интервјуу.

Вучић је додао да му не пада на памет да о томе говори на конференцији са аустријским министром, са којим разговара о многим важним питањима.

На слично питање новинара БИРН-а поновио је да ће сутра говорити и додао:

"Нисам сигуран да ће да вам се допадне, али сам сигуран да ће већина грађана да разуме оно о чему говорим", рекао је Вучић

Премијер сутра гостује у емисији Упитник на јавном сервису.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести