Љајић: Ревизија тужбе води замрзавању политичких односа

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић сматра да би ревизија тужбе БиХ против Србије за геноцид довела до замрзавања политичких односа две земље,

подсећа на високе критеријуме Мђународног суда на основу којих утврђује да је почињен геноцид и каже да ипак треба видети да ли ће уопште доћи до ревизије.

"Не могу унапред да говорим о томе шта ће бити, али у сваком случају ако се то догоди - плашим се да ће наши политички односи на известан период бити замрзнути", рекао је Љајић одговарајући на питање новинара како коментарише то што је ревизију тужбе најавио бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Љајић каже да морамо да нађемо начин да у таквим условима сарађујемо и да овај обим економске сарадње буде настављен."Јер сам сигуран да ће политички односи бити на доста, доста, ниском нивоу”, истакао је Љајић након скупа о ЦЕФТА.Он је казао да најпре треба да видимо да ли ће доћи до ревизије тужбе и да ли ће тај захтев бити поднет, а имајући у виду да су критеријуми које је Међународни суд правде поставио за утврђивање геноцида јако високи и да је без обзира на тежину и обим почињених злочина тешко да Међународни суд правде донесе одлуку о томе да је почињен геноцид.

"Мислим да ће бити размотрене све те опције пре него што буде подигнута тужба, ту су два основна предуслова. Један је да дође до нових чињеница, а мислим да је у ових 10 година све што смо радили било потпуно транспарентно када смо изручили све оптужене Хагу и били потпуно кооперативни када је реч о достави документације и приступа архвима Србије. Не знам шта би могла да буде та нова чињеница", навео је Љајић, који је председник Савета за сарадњу са Хашим трибуналом.

Подсећа да је ту и други предуслов, а то су високи критеријуми које Међународни суд правде поставља за утврђивање геноцида.

(Танјуг)
 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести