ЛСВ не одустаје смене председника Скупштине Војводине

Лига социјалдемократа Војводине није одустала од иницијативе да се смени председник Скупштине Војводине Иштван Пастор. Лига и даље сматра да је Пастору важнија фотеља него интерес Војводине.

По оцени лидера ЛСВ-а Ненада Чанка, о томе сведочи и последња седница парламента, када се гласало о буџету Војводине и кад је Пастор саопштио да ће га посланици Савеза војвођанских Мађара подржати уколико иницијатива о његовој смени не буде на дневном реду. Иницијатива лигаша, међутим, засад је „на чекању”. Како је Чанак изјавио у свом интервјуу за „Дневник”, она ће бити активирана у складу с Пасторовим даљим поступцима и понашањем.

О Пастору као председнику Скупштине Војводине посланици покрајинског парламента углавном имају добро мишљење, иако је његова изјава о којој Чанак говори засметала и другима. Питање је, међутим, да ли би Лига успела да активира своју иницијативу и да прикупи 20 потписа посланика Скупштине Војводине за Пасторову смену. С једне стране, владајућа Демократска странка не жели да дође до распада већинске коалиције, коју у покрајинском парламенту годинама чине ДС, ЛСВ и СВМ па како је то раније за наш лист изјавио председник Покрајинског одбора ДС-а Мирослав Васин, демократе желе да помире ставове ЛСВ-а и СВМ-а. С друге стране, опозиционој Српској напредној странци би одговарао распад већинске коалиције и формирање нове покрајинске власти, која би радила боље и оговорнији од садашње, али сматра да Пастор добро води седнице парламента и засад нема став о иницијативи ЛСВ-а.        

– Сматрам да Пастор озбиљно ради и да је правичан. Седнице заказује више пута него ранији председници и од када Пастор обавља функцију председника, рад Скупштине Војводине делује много озбиљније него што је био случај код његових претходника – наводи за „Дневник” посланик и високи функционер СНС-а Дамир Зобеница. – Једино ми је засметала Пасторова изјава да ће посланици СВМ-а подржати буџет Војводине уколико иницијатива о његовој смени не буде на дневном реду. Није рекао да гласање о буџету зависи од тога да ли је буџет добар или лош, него да гласање зависи од од тога да ли ће на дневном реду бити његова смена.

На питање да ли би напредњаци потписали иницијативу о Пасторовој смени, Зобеница је казао да је то политичко питање, о којем ће његова страка заузети став, уколико се то питање постави.  

Посланици опозиционе Демократске странке Србије сматрају да има више разлога због којих би Пастор требало да буде смењен, али, како каже посланик и потпредседник ДСС-а Миленко Јованов, посланици те странке ипак не би потписали Лигину иницијативу. Јованов то објашњава тиме да су лигаши злоупотребили поверење опозиционих посланика када су прикупљали потписе за промену изборног система у Војводини.

– ЛСВ је наше поверење искористио за добијање функције у Покрајинској влади, и зато више нећемо ништа да им потпишемо – наводи Јованов. – То, међутим, не значи да не бисмо подржали Пасторову смену. Имам утисак да Пастор у начину вођења седница Скупштине Војводине користи сваку прилику да се наметне изнад свих, као да је председник Војводине, а не Скупштине.

Он сматра и да Пастор примењује двоструке стандарде у односу на власт и опозицију, као и да често даје себи за право да коментарише говор посланика и при том још и даје поуке, иако нема право на то.

– Не треба заборавити ни то да је Пастор 14 година у владајућој коалицији, тако да његова одговорност за стање у Војводини није готово ништа мања од оне Бојана Пајтића, ДС-а и ЛСВ-а – наводи Јованов.

ДШ замера Пастору и то што је без икаквих доказа прозвао избеглице за пораст насиља у Војводини и што је Војводину назвао „Делвидеком”. Осим тога, ДСС сматра да је Пастор по неким потезима изашао из своје надлежности кад је презентовао НАТО и ЕУ у Скупштини Војводине.

Ержебет Марјанов

 

Гагић: Зашто није подржао реконструкцију

Ни пет бивших посланика Тадићеве странке немају став о томе да ли би Пастор требало да буде смењен. Шеф посланичког клуба некадашњег НДС-а Милош Гагић наводи за „Дневник” да се не слаже с оценом да Пастор свој лични интерес ставља испред интереса Војводине. 

– Иштвана Пастора видим као једног од најозбиљнијих политичара на политичкој сцени Војводине – истиче Гагић. – Као председник Скупштине Војводине ради квалитетно. И Колегијум и седнице парламента води на високом нивоу и немам никакве замерке на његов рад. Једино ми није јасно због чега није подржао реконструкцију Покрајинске владе, у којој учествује и његова странка.

Каже и да од ЛСВ-а још није стигла иницијатива о Пасторовој смени, али уколико би стигла, сазвао би свој посланички клуб да би се посланици одредили о томе.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести