Марковић: Ако зову, помоћи ћемо им

Председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма оценио је јуче да СНС може сам формирати владу, али да ће, уколико их напредњаци позову да буду део власти, помоћи у оним областима

у којима су имали резултате. На конференцији за новинаре у Београду навео је да ће све одлуке доносити заједно с коалиционим партнером Социјалистичком партијом Србије и да ће имати састанак с лидером социјалиста Ивицом Дачићем. Он је додао да је Александру Вучићу у изборној ноћи честитао победу СМС-ом, а на питање да ли му је лидер СНС-а нешто одговорио, Марковић је рекао да не зна јер има 181 непрочитану поруку у телефону. Уједно, верује да ће добра сарадња ЈС-а и СПС-а бити настављена и додаје да ће покушати, као и до сада, да подрже све оно добро што предлаже Вучић.

– Наша коалиција је подржала владу и пре две године и уколико нас буду звали – али мислим да им не требамо с обзиром на то да имају 131 посланички мандат – помоћи ћемо – рекао је Марковић.

На питање новинара да ли ће прихватити министарско место ако му буде нуђено, казао је да ЈС ни до сада није имао министре у влади и да их интересује само напредак земље и привлачење инвестиција.

Јединствена Србија ће имати шест посланичких места у новом сазиву Скупштине Србије, од 29 колико су освојили заједно са социјалистима. Каже да ће с Дачићем разговарати „о свему” и тврди да је та коалиција чврста и стабилна. Истакао је да је за ЈС важно да грађани почну да живе боље, да инвеститори долазе у Србију, а да од закона који се доносе корист имају и држава и обвезници.

– То ће бити наша путања. Наравно да све паритје излазе на изборе да би биле у власти, али ми о томе не одлучујемо – поновио је Марковић, и захвалио се бирачима који су подржали ЈС на локалним изборима, и Коалицију СПС–ЈС-а на републичком нивоу.

Лидер ЈС-а тврди да је задовољан изборним резултатима које је на локалу Јединствена Србија самостално постигла, наводећи да је у Јагодини победила четврти пут заредом. По његовим речима, у Јагодини су освојили 54,02 одсто, а у локалну скупштину ће, осим њих, ући још само СНС с 26,41 одсто освојених гласова изашлих бирача.

Како је навео, ЈС ушао у локалну скупштину у 19 општина, а у „пет или шест” је остао испод цензуса.

– Просек популарности ЈС-а у Србији је, по тим показатељима, око седам одсто, што значи да грађани гледају шта ЈС ради тамо где има власт и да желе да и у њиховом граду да буде тако – сматра Марковић.
С. Ст.

Намештаљка
За поништавање избора на једном бирачком месту у Врању због изборних неправилности у које је наводно умешан ЈС, Марковић је рекао да је то намештаљка, да ће наредних дана саопштити ко стоји иза тога, рекавши само да „нису напредњаци, већ друга странка”. Испричао је да су два Рома имала улогу да кажу да им је жена из ЈС-а давала новац.

– Они више нису у Врању, а један је изненада отишао на операцију. Јавност ће ускоро сазнати зашто је ЈС изабран за такво нешто – рекао је Марковић.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести