Марковић: Не размишљам о министарској фотељи

У парламенту је смењен један од 18 министара због једне погрешне реченице. А од 250 посланика њих 50 сваког дана у парламенту користи много горе термине и тај критеријум би требало да важи и за њих.

Да они који су користили термине непримерене политичарима који су добили поверење грађана Србије следећи пут не буду на изборној листи, изјавио је за „Дневник“ председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

Он у интервјуу за наш лист наводи да је заједно са посланицима владајуће коалиције у Скупштини Србије напустио пре два дана салу током расправе о смени министра одбране Братислава Гашића, истичући и да је, иако је поступак неуобичајен, то ипак била добра одлука.

– Мислим да је добро што су посланици владајуће коалиције изашли из сале, јер да се наставила свађа и да се наставило са коришћењем непримерених термина у Скупштини Србије, мислим да би то било ружно. А што се тиче смене Гашића, он јесте изговорио непримерну реченицу и због тога је смењен. Али када погледамо шта је радио Гашић као министар одбране, он је имао велики резултат. Војска је, када су биле поплаве, помогла скоро свим градовима у Србији, а наша војска има поштовање и када су у питању велике војне силе. У сваком случају, Гашић је смењен и стављена је тачка на тај случај, биће изабран нов министар војни, с тим да о персоналном решењу одлучују највећа партија и премијер Вучић.

Остаје да се види колико ће трајати мандат новог министра, јер су избори пред нама. Ви сте у децембру у Новом Саду рекли да ће ЈС наставити коалицију са СПС. Да ли је та одлука потврђена и од стране социјалиста, те да ли ће ова коалиција функционисати на свим нивоима на којима се избори одржавају?
– Јесмо рекли да ћемо да изађемо на изборе са СПС-ом. ПУПС се још није изјаснио, али мислим да ће наша коалиција остати каква је била и пре. Нисмо се свађали, нису нам никада функције биле проблем. Уосталом, још нисмо завршили посао о којем смо причали грађанима Србије – да ћемо доводити инвеститоре у Србију да грађани боље живе. И отуда немамо право да се растајемо у тренутку када смо потребни грађанима Србије.

Потпредседник ЈС Срђан Кружевић, коментаришући локалне коалиције, изјавио је да „Јединствена Србија нећ бити ничији привезак“ и да жели да колициони партнер вреднује досадашње резултате ваше странке на локалу. Да ли ћете у преговорима око квота тражити већу заступљеност на листама него што сте до сада били пре свега на локалном нивоу?
– Јединствена Србија није оно што је била пре пар година. Ми данас имамо популарност, како кажу три анкете, од 3,1 до 3,3 одсто. Ја сам други или трећи политичар по популарности у Србији. Када је у питању Војводина, подржавам Срђана Кружевића да ЈС мора да има више функција у Војводини, али не зато да би задовољили појединце, већ зато да можемо да спроведемо наш обећани програм. Ми до сада у Војводини нисмо могли да спроведемо тај програм. И сигуран сам да нећемо бити ничији привезак и мислим да ћемо се договорити са људима из наше коалиције да поставимо на одређене функције људе који имају резултат последњих 15 година. Али нисмо још разговарали о квотама. То је, заправо, последња ствар о којој ћемо разговарати. Оно што је за нас важно јесте шта је платформа наше коалиције, шта ћемо да понудимо грађанима Србије. А никада није било проблема око функција и ко ће бити на којој позицији.

Представници СПС и СНС опет су обновили реторику тешких речи. Мислите ли да је то у служби предизборне кампање или мислите да се ради о заиста суштинском неслагању?
– Не бих улазио у те полемике појединаца. Важно је да на састанцима главних одбора обе партије нема коначне одлуке да постоји незадовољство у сарадњи између СПС и СНС. Мислим да ће у наредном временском периоду то бити много другачије и да уколико је неко од појединаца незадовољан радом, то треба да каже на страначким органима, а не да пласира преко медија. Све анкете говоре да ће наша изборна листа са СПС-ом и ПУПС-ом и имати преко 15 одсто и да ће СНС освојити велики број гласова, тако да на крају, после следећих избора, сигуран сам да ће наша коалиција наставити да ради. Ивица Дачић има веома велику међународну популарност, Србија је прошле године председавала ОЕБС-ом, а он као председавајући је тај посао одрадио на веома високом нивоу да је 56 земаља које су биле у Београду на скупштини ОЕБС-а одало признање Србији и Министарству иностраних послова и Влади Србије. Тако да оно што је добро, не треба мењати.

Ипак, на локалним изборима биће више политичке комбинаторике, јер не мора да значи да ће се изборна воља на републичким пресликати на изборе по градовима и општинама. Да ли за ЈС постоје у том смислу прихватљиви и неприхватљиви политички партнери за постизборну коалицију?
– Биће различити резултати у градовима Србије и негде неће бити као на републичким изборима. У том светлу после локалних избора треба дати аутономију одборницима да направе власт у интересу те општине, односно грађана тих општина и градова, не да само гледају и слушају наређења из централа. Јер, одборници морају да буду у функцији на локалном нивоу.

С обзиром на то да сте, што се функција тиче у општини Јагодина прошли све, дуго сте у Скупштини Србије као посланик, да ли бисте се, уколико вас позове мандатар нове владе, окушали и на министарском месту?
– О томе нисам размишљао. Има још 90 дана до избора. Али има много приоритета којима се треба посветити. Морамо да се боримо против беле куге, да нађемо начин како да помогнемо пољопривредницима у Војводини. Јер, пољопривредници у Војводини су у страху и сугуран сам да им можемо помоћи. Ја живим на селу, имам доста земље, знам шта је пољопривреда и за разлику од неких других политичара - ја знам да возим трактор. Неко ко у животу није радио то што раде пољопривредни произвођачи, тешко може да их разуме. Морамо да видимо како да зауставимо увоз пољопривредних производа у Србији и дамо предност ономе што се производи овде. Морамо да помогнемо и породицама где се рађају деца. Ми смо познати по томе да веома лако доводимо стране инвеститоре. Јединствена Србија је водила преко 40 градоначелника у више европских држава, помогли смо другим градовима и ми то знамо да радимо веома добро. Наш приоритет је да у наредном временском периоду доведемо што већи број инвеститора, а Италија ће нам бити база за тај задатак. Јер, Јагодина је довела осам италијанских инвеститора.

Да ли ћете, уколико ЈС буде у новој покрајинској власти, лобирати да се инвестициона клима поправи и у Војводини?
– Сигурно је да ће доћи до промене власти у Војводини након покрајинских избора. Грађани много очекују од нових партија и појединаца који ће победити на овим изборима. И наравно да морамо да помогнемо грађанима Војводине. Чуо сам пре неки дан да грађани Војводине иду у Мађарску да купују, јер је јефтиније тамо него у Србији. Како је то могуће? Ми морамо да помогнемо грађанима да живе од свог рада и да се запосле и њихова деца. Велики број фабрика је последњих година затворено, њихови родитељи су остали без посла и наш приоритет свих приоритета је довођење страних инвеститора и запошљавање младих људи.

Александар Савановић

Грађани гласају само за приче и теорију
– Ми се на локалу договарамо иако и ја имам опозицију – наводи Марковић. – Али код нас 15 тачака дневног реда трају девет минута, јер припремамо дневни ред заједно са свим одборницима и све су одлуке једногласне. Када би тако радила и Народна скупштина, благо би грађанима Србије било. Међутим, парламент је база за добијање гласова. Грађани Србије гласају само за приче и теорију. Но, на следећим изборима сигуран сам да грађани неће више да користе само уши, него и очи да виде оно што њихове уши чују, да ли је то тако или не. Грађани више немају право да праве грешке као што су правили претходних година и гласали за неке зато што су им симпатични. Данас се гласа за породицу. Свако ко изађе да гласа мора да размишља о томе да ли у програму неке коалиције или партије може да препозна решење свог проблема у наредне четири године.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести