Mихаjловић: Закон ће омогућити пристоjно одржавање зграда

У данашњоj скупштинскоj расправи о више законских предлога, наjвише jе било речи о Предлогу закона о становању и одржавању зграда чиjи jе циљ, према речима

 потпредседнице владе и министарке грађевинарства, саобраћаjа и инфраструктуре Зорана Mихаjловић, пристоjно одржавање зграда првенствено због безбедности.Mихаjловић jе рекла да ће станари међу собом моћи да изаберу управника, а да у случаjу да се одлуче за професионалног управника зграда, он ће бити дужан да скупштини станара подноси извештаj.

Према њеним речима, скупштина станара ће у сваком тренутку моћи да прекине уговорни однос са професионалним управником ако jе незадовољна његовим радом, као и да ће све одлуке доносити станари.Oдговараjући на примедбе посланика опозициjе, Mихаjловић jе у скупштинскоj расправи о том предлогу закона рекла да ће скупштина станара, коjа се одлучи за лиценцираног професионалног управника, склопити са њим уговор и договорити месечну цену за таj посао.

“Процене су да jе таj износ између 200 и 350 динара. Mоже да буде и мањи”, рекла jе Mихаjловић и рекла да се одржавање зграда и до сада плаћало.
У случаjу да нема договора о управнику, принудног управника бира локална самоуправа у сарадњи са Привредном комором Србиjе, коjа jе дужна да организуjе обуку за принуденог управника, након коjе ће полагати испит и добити лиценцу.

Oпозициjа, између осталог, сматра да се предложеним решењима задире у приватност, да ће увођење професионалних управника омогућити партиjско запошљавање, да се уводе "приватни извршитељи", те да ће грађани добити нове трошкове.Скупштина данас разматра и предлоге закона о управљању аеродромима и о транспорту опасне робе, као и измене закона о комуналним делатностима и о jавно-приватном партнерству и концесиjама.

Посланици у обjедињеноj расправи разматраjу и потврђивање Споразума влада Србиjе и Kине о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша.
На дневном реду jе и расправа о потврђивању Споразума између Владе Србиjе и Уjедињених нациjа о Централноj канцелариjи Проjекта Tранс-европске железнице и потврђивање Mултилатералног споразума о комерциjалним правима у ванредном ваздушном авио-превозу у Eвропи.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести