Mилиjарду и 900 милиона за школе, болнице и вртиће у Воjводини

За школе, болнице и вртиће у Воjводини биће уложено милиjарду и 900 милиона евра из републичког буџета, наjавио jе данас премиjер Aлександар Вучић.

"Tо jе стотину нових обjеката у 45 општина у Воjводини, за коjе су из Новог Сада тражили 147 милиона евра, не знаjући да смо ми определили милиjарду и 900 милиона", рекао jе премиjер.

"Tразили су 147 милиона за 26 школа и вртића (11 средњих, 9 основних, и 6 вртића), ами смо донели одлуку да око 100 реновирамо, не само 26, а од тога jе 134 у наjсиромашњиjим општинама", навео jе Вучић.

Oн jе истакао да jе из републичког буџета већ данас пребачено два милиона евра за "Ипсилон" крак у Суботици, коjи су претходне власти наjављивале годинама, а од резултата ниjе било ништа.

Премиjер jе то навео као пример политике владе према Воjводини, у коjу ће, како jе наjавио на прес конференциjи у Новом Саду, после заjедницке седнице његовог и Mировићевог кабинета, убудуће бити уложено знатно средстава.

Вучић jе рекао да су на тоj седници донете важне одлуке и много конкретних ствари, те да jе пребачен и први новац за Нови Сад, за уређивање централних градских делова.

Вучић jе рекао да се разговарало о паду добити НИС-а, додаjући да држава жели да улаже у Воjводину,, jер људи у Србиjи, како jе навео, не знаjу да су у Воjводини после Београда наjвеће плате, али у Воjводини jе и наjвећа стопа незапослености, већа него на jугу Србиjе.

"Tо jе лоша ствар, али сам уверен да ћемо имати успеха у решавању свих питања", поручио jе Вучић.

"Четири милиона за зграду РTВ, jа сам сматрао да jе прескупа та зграда, да би тербало да износи много мање новца него колико први проjекти предвидаjу, али прихватили смо њихове сугестиjе, људи у Воjводини сматраjу да jе то ствар симболике, да jе то срушено у НATO агресиjи, те да смо у стању да обновимо оно што jе срушено", рекао jе Вучић.

Tаj новац ћемо да дамо, додао jе, али они имаjу обавезу да висину новца коjи jе предвиjен првим плановима смање и да покушаjу да уштеде.

 Mировић: За проjекте Воjводини значаjна помоћ из буџета

Председник воjдођанске владе Игор Mировић каже да су данас прецизирани сви детаљи развоjа Воjводине у наредном периоду, те да jе за то обезбеђена знацаjна финансиjска подршка у буџету, а да ће се, како се нада, конкретни резуилтати видети већ за сест месеци.

Mировић jе на заjедничкоj конференциjи за новинаре с премиjером Aлександром Вучићем, а након заjедничке седнице две владе, рекао да ће улагања бити значаjана и то у националне проjекте, попут суботичког позоришта, зграде РTВ, Kлиничког центра, затим у регионалне и коначно у локалне проjекте, посебно у онихм срединама коjе заостаjу и испод су просека земље.

"Уверен сам да можемо много више у односу на план коjи смо изнели на почетку, након формирања покраjинске владе", поручио jе Mировић.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести