Mировић: Не може се Воjводина свести на седам одсто

Покраjински премиjер Игор Mировић рекао jе данас да jе Воjводина интегрисана у финансиjски систем Србиjе и да зато не може да се сведе само на седам одсто републичког буџета,

коjи треба, додао jе, да служи искључиво за њен бржи развоj.Премиjер Србиjе Aлександар Вучић рекао jе да се Покраjинска влада бави развоjним проjектима, да нема обавезе као републичка да исплаћуjе плате и пензиjе, jер се и плате и пензиjе и у Воjводини исплаћуjу из буџета Републике.

Mировић jе jош рекао да Покраjинска влада у овом тернутку има више од 40 милиона евра коjе не може да наплати, нити има шансе да их наплати у споровима с такозваним фондом за нове технологиjе, где се радило, како jе навео, директно на штету Воjводине.
"Имамо и више од девет милиjарди кредита коjе морамо да вратимо", додао jе и нагласоио да jе покраjински буџет у дефициту од 80 милиона евра.
Вучић jе приметио да jе готово необjашњив толики дефицит, с обзиром на чињеницу да Воjводина и њена влада немаjу обавезу да исплаћуjу плате, пензиjе..

"Kажу да су уложили, али то ниjе истина. Са парама jе лако, све може да се зна", приметио jе Вучић, а Mировић jе додао:
"Aли, наjбоља вест за Србиjу, а тиме и за Воjводину, jе да Србиjа има суфицит, пре свега захваљуjући залагању владе и свих министара, па jе сада лако делити, када има, али не на начин како се то радило раниjе".
Премиjер jе рекао да ће из републичког буџета бити исплаћемо 32,5 милиона евра за Kлинички центар Воjводине, као што jе планирано 1,9 милиjради за обнову школа, болница и вртића у свих 45 воjвођанских општина.

Према његовим речима, и до сада jе из буџета републике улагано у Воjводину, а само за путеве jе прошле године исплаћено 55 милио0на евра.
Све су то обавезе коjе преузима влада Србиjе, те jе jасно да jе Воjводина део финансиjског система Србиjе, и да не рачуна само на 7 одсто буџета Републике.
"Воjводина и њена влада имаjу уставну обавезу вођења jавних политика у више различитих области и немаjу тако стриктне обавезе као републичка влада", истакао jе.

"И тоj развоjноj политици желимо да помогнемо jош више", поруцио jе премиjер.
"Mи желимо да данас када немамо проблема у буџету, jер и на данашњи дан имамо суфицит, да помогнемо", рекао jе Вучић.
Tако смо, на пример, додао jе, данас разговарали и о петрохемиjском комплексу, за коjи ће Влада Србиjе платити заостале дугове коjи траjу годинама и децениjу, негде око 105 милиона евра, да бисмо омогућили да неко буде заитересован да га преузме.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести