Мировић: Обнављамо школе широм Војводине

– У току је програм реконструкције основних и средњих школа јер и деца у малим срединама и у малим општинама морају имати све услове као и деца у великим градовима – Београду, Новом Саду,

Суботици – поручио је председник Покрајинске владе Игор Мировић током обиласка Основне школе „Жарко Зрењанин” у Госпођинцима. – Ми ћемо се трудити да те услове изједначимо. И, ово је почетак те велике акције, у седам дана су већ две школе добиле значајне своте, а наредних недеља моћи ћете да пратите како ће то бити и у већини других школа у Војводини.

За госпођиначку школу Покрајинска влада је издвојила 24,3 милиона динара из буyета за завршетак радова на сали за физичко васпитање, док је Управа за капитална улагања на недавно завршеном конкурсу општини Жабаљ доделила 10,7 милиона динара за изградњу отворених спортских терена у тој школи.

Мировић је додао да је држава определила 50 милиона евра за реконструкцију школа, од којих ће део припасти и Војводини јер су дечја сигурност и заштита најважније. Њега су дочекали ученици школе у народној школи с погачом и извели фолклорну представу у пуном холу деце и наставника, али и мештана тог села. Директор школе Дарко Вранешевић каже да школа броји 305 ђака, а да им обезбеђени новац значи бољу сигурност за децу, која на салу за физичко чекају већ седам година.

– Био сам присутан када се 2010. године отварала сала за физичко васпитање и било је обећања да ће бити готова за три месеца – седам година касније, сала још није завршена, али сам сада сигуран у то да ће до краја године деца имати нову салу и терене – казао је Вранешевић, и додао да се физичко сада ради у две спојене учионице, да су видљиве старе греде, и да дрхти када ђаци требају да имају час физичког васпитања и да ће ово бити велика ствар за сву децу из Госпођинаца.

Директор се захвалио председнику Покрајинске владе, директору Управе за капитална улагања Недељку Ковачевићу, председнику општине Чедомиру Божићу и суграђанину Горану Мачвићу, који су заслужни за помак у селу.

Мировић је рекао да, када говори пред децом, увек има највећу трему јер најмлађи памте најдуже.

– Покрајинска влада је на једној од прошлих седница усвојила план реконструкције основних и средњих школа и домова ученика у АПВ, а сада смо започели техничке припреме и показујемо како ћемо у наредних неколико година, зависно од прилива новца, интервенисати и побољшати услове у којима се образују наша деца – напоменуо је Мировић, подсећајући на то да је Влада Србије издвојила новац за школу у Врбасу.

Председник Покрајинске владе је казао да објекат није у сјајном стању и да је договор да се не стане само на изградњи сале и терена већ је то почетак велике акције.

– Две школе су за недељу дана добиле значајне своте, и то је само почетак плана реконструкције образовних установа, основних и средњих школа, у сарадњи с Владом Србије. Предложио сам директору да с руководством општине припреми пројектно-техничку документацију да би конкурисали и за новац за уређење школе да би деци боравак био пријатнији – казао је Мировић, и додао да смо сви на страни деце, а да ће они, као и наставници и запослени у школи, већ за годину имати боље услове за рад.

Сви ђаци школе су на поклон од Покрајине добила ранце.

Након обиласка основне школе у Госпођинцима, председник Покрајинске владе посетио је Жабаљ, где је разговарао с председником општине Чедомиром Божићем о утврђеном плану инвестиција у овој општини и свим насељеним местима у 2017. години.

Маша Стакић

Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести