Мишчевић: ЕУ да буде агилнија у налажењу решења

Европска унија би требало да буде много агилнија у налажењу решења за питања у односима Београда и Приштине, која изазивају проблеме ако нису део дијалога,

оценила је синоћ шефица преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић.
Она је за Танјуг истакла да је Србија од почетка дијалога у Бриселу инсистирала на томе да се питање имовине на КиМ решава у Бриселу, али да Приштина није дала своју сагласност.

Подсетивши да су преговори између Београда и Приштине у Бриселу званично отворени у јануару 2014. године, Мишчевић је истакла да је спрска делегација и пре тога наглашавала да је имовина логично питање о којем треба разговарати.
"Од тада прошло готово три године, и ниједног момента нисмо добили сагласност косовске стране да се о имовини разговора", рекла је Мишчевић, која учествује на шестом Београдском безбедносном форуму.

Она је оценила да ни претходне теме нису биле "баш потпоуно ствар договора обе стране".
На питање да ли би било могуће да ЕУ буде агилнија, она је рекла да је то питање за ЕУ, а не њу.
 "То је питање које ми њима стално постављамо, али још нема одговора", рекла је Мишчевић.

 


Тахири: Примењено 29 од 33 споразума са Београдом

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири изјавила је у интервјуу телевизији КТВ да је од 33 споразума постигнутих у оквиру бриселског дијалога Београда и Приштине "у потпуности спроведено 29".

Она тврди и да је већина "српских паралелних структура" распуштена, а да су односи "генерално нормализовани" и поред повремених проблема.
У другом интервјуу, датом листу "Зери", Тахири је рекла да Приштина не може да обустави дијалог са Београдом због хапшења регионалног директора косовске полиције Нехата Тачија јер би то "угрозило европску перспективу Косова".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести