Могу да отворе поглавља, не морају, њихова ствар

Мандатар Александар Вучић изјавио је јуче да Европска унија треба да донесе одлуку о отварању поглавља са Србијом, а да ми и даље радимо све како бисмо развијали земљу и побољшали животни стандард.

Вучић је, реагујући на и даље неизвесну одлуку Брисела о отварању поглавља до краја јуна, рекао да о томе одлучју „велики политичари”, а да „ми, у нашој малој политици побољшања животног стандарда, боље економије, треба да будемо све успешнији”.

„Ми ћемо да развијамо земљу и следеће године ћемо да задржимо висок раст и да будемо економија са најснажнијим растом у Европи и ја ћу да тиме да будем задовољан. Све друго су велики политичари, ја сам обичан човек, мали политичар, они воде велику политику, али је важно да ми у нашој малој политици урадимо све што можемо”, рекао је Вучић.

Како је рекао, он одлично разуме како то иде у великој политици, али је најважније шта ће Србија да уради за себе.

„А то  да ли ће да нам отворе сад или кад им се допадне, могу да отворе или не морају, њихова ствар”, рекао је Вучић.

Вучић је одбацио је могућност одржавања референдума о европском путу земље и додао да ће она наставити да се бори за остваривање европских вредности. У фокусу нове владе биће реформа образовања и здравства, рекао је Вучић.

Они који се залажу за одржавање референдума треба да то покушају за четири године, када ће бити одржани следећи избори.

Према његовим речима, Србија ће са Светском банком имати програм за побољшање нивоа и степена образовања мале деце, променом начина похађања школица и обданишта.

„То ће бити најболнији део реформи, и зато већ годину дана посматрам шта се збива у Немачкој, Швајцарској, Аустрији. Покушаћемо да уведемо дуално образовање, да учимо децу од 14 до 19 година да раде и да истовремено направимо копчу између система образовања и економије„, рекао је Вучић.

„Морамо знање повезати с економијом„, поручио је премијер, додајући да зна да ће због намере да мења ствари трпети најжешће критике и нападе, јер, каже, зна такође да у нико у овој земљи неће ништа суштински да мења.

Истакао је да је спреман да се сукоби са свима би се увело ефикасно образовање и да би млади излазили из школе са знањем, али и потребним вештинама.

Вучић је рекао да очекује да ће нови закон о локалним самоуправама бити усвојен пре летње паузе, или евентуално да у том року влада упути предлог закона у Парламент, који би био усвојен почетком септембра. Одговарајући на бојазан чланова Америчке привредне коморе на радном ручку с мандатаром, Вучић је рекао да је тај закон веома важан за пословни амбијент, и да да се на усвајање тог прописа влада обавезала и у програму са Међународним монетарним фондом.

„Тај закон је и политички проблем и унутар партијски проблем”, рекао је Вучић и додао да ће проблема због тога бити не само у Парламенту него и унутар партије. „Али морамо тај закон да донесемо, обавезали смо се”, поручио је. „Неће више општине, када нису у стању да привлачењем инвеститора попуне буџете, моћи да се иживљавају на други начин. То ће бити законом регулисано и за нас и за њих”, изричит је он.

В. Ђуричић

Дуално образовање
Од следеће године, како је најавио премијер, издвајаће се новац за дуално образовање.

Као пример лошег система образовања Вучић је навео свој случај, јер, како је приметио, као најбољи студент факултета није знао како се у пракси треба понашати у судници, нити које су процедуре...

Скот: Оптужбе апсурдне, стабилност Србије и у нашем интересу
Амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кајл Скот изјавио је јуче да су апсурдне оптужбе по којима службеници те амбасаде учествују у организацији протеста у Србији. Скот је у ексклузивној изјави Танјугу поручио да је стабилност Србије такође у интересу Сједињених Држава и истакао да представници САД веома добро сарађују са српским премијером и српском администрацијом уопште...

У Сребреници имају право да некога желе или не желе
Руководство Сребренице има право да некога жели или не жели у Поточарима 11. јула, али они су увек добродошли у Србији, а да о Сребреници мисли исто што и прошле године.„Имају право на то да некога желе или не желе. Нећемо да правимо проблем и прихватамо њихову идеју да смо вишак у Сребреници. Они су код нас увек добродошли. И ми смо били добродошли пре неколико месеци”, рекао је Вучић.Он је навео да не би да улази у разлоге да ли је та одлука донета због изборне кампање или из неког другог разлога.Навео је да начелника општине Сребреница Ћамила Дураковића доживљава као пријатеља Србије и свог доброг познаника, те да је он увек добродошао у Србију. О Сребреници мислим исто што сам мислио и прошле године, закључио је Вучић.

Митрос ради пуном паром

Вучић је јуче изјавио је да месна индустрија Митрос у Сремској Митровици ради пуном паром.

- У Митросу све пуца од рада, 500 свиња дневно иде, изванредно раде - изјавио је Вучић на конференцији за новинаре, упитан да коментарише медијске написе да “Митрос” не ради. Вучић је рекао да је “Митрос” пример како једна месна индустрија треба да ради.

- И ускоро идем тамо, да видим полутке, одувек сам хтео да видим како се месо транжира- рекао је Вучић. Он је навео да је свима у Србији у интересу да Митрос ради. Вучић је рекао да је писање медија да Митрос не ради лаж, измишљена с циљем да се критикује премијер.

„Зар се не радујеш успеху или само тражис разлог да нешто буде лоше”, запитао је премијер, те поручио: ”Пустите нас да радимо три, четири године, имаћете више пара, немојте да измишљате да не ради Митрос”.

Најављујући посету Митросу, премијер је рекао и да ће повести новинаре да виде да су, како је рекао, „у лажи кратке ноге”. Иначе, према подацима из Митроса, до сада је, од последње приватизације, у погонима те фабрике заклано око 6. 100 свиња просечне масе 110 кг, а 500 тона меса је продато и то купцима: Делезеу, Агропапуку, ХД Лаковић Црна Гора, Нелту.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести