Мустафа:Трансформација КСБ у војску, интерес свих грађана

Косовски премијер Иса Мустафа сматра да оснивање војске не може да буде талац Србије, односно Београда, већ да је унапређење улоге Безбедносних снага у војску у интересу

 свих грађана Косова,  без обзира на њихову етничку припадност, саопштила је данас косовска влада.Додаје се да је косовска влада посвећена томе да има своју војску у оквиру Устава Косова и уз подршку међународних стратешких партнера - Сједињених држава и НАТО-а.

Како се додаје, Нацрт закона о Безбедносним снагама Косова треба третирати на основу правилника Министарства безбедносних снага Косова, те европских интеграција и Министарства финанција како би он био у хармонији са Уставом Косова и како би се осигурала буџетска подршка.

Председник Косова, Хашим Тачи, иницијатор ових законских промена, упознао је Мустафу о томе пре него што је ове промене изнео у јавност, 5. марта на манифестацији посвећеној тзв. Ослободилачкој војсци Косова у касарни “Адем Јашари” у Приштини, наводи се у саопштењу објављеном на сајту косовске владе.

На основу резолуције косовске скупштине од 14. фебруара, премијер Мустафа је од министра безбедносних снага затражио да изради стратегију о трансформацији ових снага у оружане, било путем уставних или законских амандмана.

Премијер Косова је на дан када је изгласана резолуција, од генералног секретара НАТО-а, Јенса Столтенберга, добио писмо у којем се наводи да ће НАТО наставити сарадњу са Безбедносним снагама али само у оквиру постојећег мандата.

Столтенберг је јуче, након што је Председништво косовског парламента разматрало нацрт закона о Безбедносним снагама и проследило га влади, у телефонском разговору Мустафи пренео забринутост НАТО савезника и затражио да се разматрање овог закона одложи.

Исти став је пренела и Америчка амбасада и Амбасада Велике Британије у Приштини, уз напомену да цео процес мора бити у складу са уставом.

Председник Тачи је рекао да без обзира на упозорења НАТО-а и Сједињених држава, Приштина ће наставити даље с трансформацијом Безбедносних снага у оружане снаге чији задатак би био одбране "територије и суверенитета Косова".

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1109
Најновије вести