На референдуму у РС до 17 сати гласало 51,17 одсто грађана

Излазност на референдуму о Дану РС до 17 цасова била је 51,17 одсто, односно право гласа искористило је 624.190 гласача.

До сада је обрачунато 94,08 гласацких мјеста.
Председник Републицке комисије за спровођење референдума Синиша Каран рекао је да је највећа излазност забележена у Доњем Žабару (73,23 посто), Šековићима (72,08 посто), Берковићима (70,13 посто), Калиновику (67,06 посто), Источном Мостару (65,33 посто).

Каран каже да је "најлошија" излазност у Босанском Броду (36,41 посто), Дервенти (36 посто), Пелагићеву (32,64 посто), Сребреници (31,24 посто) и Вукосављу (18,38 посто).

Излазност грађана из Брчко Дистрикта који гласају у Доњем Žабару и Бијељни до 17 сати је 63,77 посто.
У Бањалуци је до 17 сати гласало 46,36 посто од укупно регистрованих за изјашњавање на референдуму, у Бијељини 38,70 посто, у Приједору 37,64 посто, у Зворнику 50,17 посто, у Требињу 53,80 посто, а у Добоју је излазност 41,59 посто.

Каран је рекао и да се данас изјаснио велики број грађана на непотврђеним гласачким листићима.
Навео је да досад "нису регистриране неправилности током референдумског изјашњавања".
У Републици Српској се одржава референдум на којем 1.219.399 грађана Српске одговара на питање "Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и слави као Дан Републике Српске?".

(Танјуг)

 

Каран: Сјајна излазност, гласање у толерантној атмосфери
Председник Републичке комисије за спровођење референдума у РС Синиша Каран рекао је Танјугу да гласање о Дану РС протиче по плану и у толерантној атмосфери.

Каран је истакао да укупна излазност од 31 одсто до 13 сати представља сјајан резултат.
"Нисмо поредили са неким ранијим изборним процесима, али се може рећи да је та излазност много боља", казао је Каран, изразивши очекивање да ће излазност до затварања гласачких места, до 19 сати бити још већа.

Он је додао да су се мала несналажења на појединим гласачким местима отклањала у ходу са општинским и градским комисијама.
"Могу констатовати да гласање на свим местима протиче по плану у једној сјајној толерантној атмосфери свих грађана РС", рекао је Каран.
Он је истакао да су такво понашање показали и они који не излазе на референдум и који имају другачији став о томе, те да се из Бањалуке данас шаље сјајна порука.

"Надамо се да ће сви они који су били противници референдума схватити да овај реферндум није ништа друго него празник демократије и да на овај начин и РС и БИХ улазе у ред земаља које имају способност и капацитет да конзумирају највеће демократске домете човечанства 21. века", закључио је Каран.

 

Светске агенције: Референдум у РС, упркос одлуци Уставног суда
Светске агенције известиле су данас да се у Републици Српској одржава референдум о спорном националном празнику, упркос одлуци највишег суда Босне и Херцеговине и западном притиску да се откаже процес који, како оцењују, ризикује да распири етничке тензије у тој балканској земљи.
АФП наводи да је Дан Републике, који је предмет гласања, везан за рат вођен 1990-их у подељеној БиХ и да остаје споран за друге етничке заједнице у тој земљи.

Француска агенција истиче да је референдум идеја председника РС Милорада Додика, за кога наводи да је данас поздравио велику излазност и "свечану атмосферу", али и да је "игнорисао забрану Уставног суда БиХ, неодобравање од стране САД и ЕУ и резервисаност Србије, свог великог савезника".
Датум обележавања празника, 9. јануар, има огроман емоционални ођек у подељеној Босни и "дира у сећања на националистички жар, трауме и крвопролиће", закључује АФП.

АП наводи да РС одржавањем референдума ризикује да буде подвргнута западним санкцијама и да њени лидери буду кривично гоњени.
Данашње гласање, додаје америчка агенција, подиже тензије и јача страхове од нових сукоба пошто Бошњаци и Хрвати виде референдум као покушај уздизања српског региона изнад Уставног суда БиХ, а такође је тест за озбиљнији референдум који лидери РС најављују за 2018. о независности од Босне.

Ројтерс наводи да је данашњи референдум први откако је 1992. године одржано гласање о отцепљењу од тадашње Југославије након чега је уследио трогодишњи етнички сукоб у којем је убијено 100.000 људи.
И британска агенција подсећа да је 9. јануар датум када су босански Срби прогласили независност од Босне 1992. и наводи да је "тиме убрзан погубни рат у земљи који је био обележен масовним убијањем, као најкрвавији сукоб у Европи после Другог светског рата".
Британска агенција примећује да је, док су САД и ЕУ позвале РС да откаже гласање у страху од нестабилности, Русија подржала данашње гласање.

 

МУП: Стање безбедности у РС повољно
Стање безбедности на подручју Републике Српске је повољно и све активности у вези са референдумом о Дану Републике у РС одвијају се планираном динамиком.

Како је саопштено из МУП РС, на гласачким местима у Републици Српској данас,  до 14 часова није заблежен ниједан инцидент, нити је било интервенција полицијских службеника.
Штаб "Избори 2016“ прати и предузима мере и радње у циљу одржавања повољне безбедносне ситуације у Републици Српској због одржавања референдума о Дану Републике Српске, наводи МУП РС у саопштењу

Подсећа се да, због одржавања референдума локације за издавање личних докумената МУП-а Републике Српске раде данас, 25. септембра до 19,00 часова. Документи којима се доказује идентитет гласача су: лична карта, путна исправа и возачка дозвола.
У циљу несметаног и безбедног одвијања свих активности поводом одржавања референдума о Дану Републике Српске, министар унутрашњих послова донео је наредбу о забрани превоза експлозивних материја у друмском саобраћају и забрани саобраћаја за теретна возила преко 3,5 тона укупне масе.

Забрана о превозу експлозивних материја на подручју Републике Српске примењује се од 24. Септембра од 00,00 часова до сутрадан  до 24,00 часова.
Министар унутрашњих послова донео је данас наредбу и о забрани теретног саобраћаја за возила укупне масе преко 3,5 тона до 19,00 часова, на свим јавним путевима у Републици Српској.
Наведеном наредбом ставл?а се ван снаге наредба о забрани саобраћаја за ова возила која је била на снази до 24,00 часа.

 


У Новом Саду до 11 сати гласало 400 држављана РС
У Новом Саду влада велико интересовање за гласање на референдум о Дану Републике у РС, а о томе сведочи и ред у коме је стајало педесетак држављана Српске.

Гласање се обавља у просторијама Савеза крајишких удружења, а члан Комисије Ранка Срдић Милић изјавила је да је до 11 сати гласало 400 држављана Реублике Српске, што је, како је рекла, изузетно добар одзив.

EUR/RSD 117.1121
Најновије вести