На сваког грађанина Покрајине 700 динара месечно

Скупштина Војводине је са 68 гласова усвојила буџет Покрајине који за наредну годину износи 57,8 милијарди динара. Против предложеног буџета гласале су опозициона Српска напредна странка,

коалиција окупљена око Социјалистичке партије Србије, ПУПС, ЈС и СДПС, као и Српска радикална странка. Уочи седнице покрајинског парламента посланици владајуће Демократске странке протествовали су због хапшења чланова ДС-а у акцији МУП-а “Резач” изражавајући уверења да се ради о политичким хапшењима неистомишљеника.  Буџет за 2016. годину, како је на почетку седнице рекао председник Покрајинске владе Бојан Пајтић најмањи од 2010. године. Пајтић је оценио да је тако мали буџет последица гашења недлежности Покрајинске владе. Илуструјући колико је мало новца у покрајинској каси он је навео и рачуницу да у оквиру надлежности Покрајинске владе из тог износа годишње може да се издвоји на сваког грађанина  8.000 динара, односно око 700 динара месечно. 

- Очито је циљ да се обесмисли постојање Покрајинске владе са овако мало средстава – нагласио је. 

Посланица Лиге социјалдемократа Војводине Маја Седларевић је навела да је данас Србија високо централизована држава, у којој се надлежности Војводине из године у годину финансирају са све мање средстава.

- Сваке године се доводи у питање колико износи тих фамозних седам одсто. Све док се не донесе закон о финансирању Војводине и док се не уреди систем финансија Републике и Покрајине, Војводина ће зависити од милостиње министра финансија – оценила је она. 

Указала је на то да већину средстава у војвођанском буџету чине трансферна средства и да је буџет Покрајине “проточни бојлер” као и да о капиталним улагањима “можемо само да сањамо”. Седларевић је навела и да на основу уставних седам одсто Република дугује Покрајини 240 милијарди динара.

За та средства смо могли да изградимо Банатску магистралу, тунел кроз Фрушку гору и клиничко-болнички центар Нови Сад, казала је посланица ЛСВ-а.

И шеф посланичке групе ДС-а Борислав Новаковић је сматрао да предлог буџета за следећу годину говори о томе да се додатно врши стравична и убрзана финансијска централизација у Србији, тако што се концентришу средства у рукама републичке владе, а отимају се средства општинама, градовима и Покрајини Војводини. 

- Са овим буџетом је видљив убрзани тренд концентрације средстава у рукама републичке власти и то мора стати – казао је он.

На централизацију је указао и Милош Гагић, шеф посланичке групе НДС-а.

- Наставља се тренд централизације Србије која се огледа у констатном и све јачем закидању војвођанског буџета, као и буџета градова и општина. Сматрам да је ово лоша порука коју централне власти упућују нама у Војводини и у локалним самоуправама, јер је управо економска децентрализација предуслов развоја општина и региона – навео је Гагић.

Посланик СВМ-а Акош Ујхељи је рекао је да СВМ подржава буџет, иако је у појединим сегментима, пре свега када се ради о планираним пореским приходима, преоптимистичан, имајући у виду да се и у ребалансу буџета за 2015. годину који је недавно усвојен показало да су порески приходи били испод очекиваних.

Док владајућа коалиција коју чине ДС, ЛСВ и СВМ тврди да од Републике Покрајина не добије новац који јој припада по Уставу, опозиција критикује расподелу буџетских средстава. Посланик СНС-а Ђорђе Милићевић, који је и један од потпредседника покрајинског парламента је рекао да је предложени буџет одраз политике коју води Покрајинска влада и ДС.

- Ефекте те политике осећају грађани Војводине у свакодневном животу, а штетне размере видимо и кроз начин управљања тим средствима преко покрајинских фондова и јавна предузећа – навео је Милићевић.

Његов страначки колега Миленко Јованов је критиковао буџет пре свега због тога што ће су давања невладином сектору већа него што се издваја за запошљавање.

- Формално невладин, а фактички владин сектор, имаће 473 милиона динара. Ова цифра ће сигурно бити и већа и доћи ћемо на нових 1,150 милијарди колико је износила та ставка након ребаланса буџета ове године. Проблем је у томе што је то шест одсто буџета за који се тврди да је оперативан – рекао је Јованов.

Он је запитао посланике, како је могуће да се једним актом за невладин сектор предложи 473 милиона, а за активну политику запошљавања 220 милиона.

Ивана Зечевић, шефица посланичке групе СРС рекла је да се и овај буџет усваја у нарушеним односима између републичких и покрајинских власти.

Е. Марјанов – А Савановић

 

Бугарски: Трпеће здравство, пољопривреда, капитална улагања...

Покрајински секретар за локалну самоуправу и међурегионалну сарадњу Бранислав Бугарски, који је пред парламентом  образлагао буџет уместо Зорана Радомана, члана кабинета Бојана Пајтића задуженог за финансије, који је приведен у суботу у акцији МУП-а, рекао је да од ових скромних буџетских средстава неће бити довољно за капитално одржавање објеката и да Покрајина неће моћи да реагује пре свега у здравственим институцијама што је раније увек учинила. 

- Ми смо се водили са нашим интересима да највише улажемо у пољопривреду, да очувамо пројекте које смо започели, да очувамо квалитет живота наших грађана и да очувамо политику подршке трећем детету, које је исто у овом врло скромном финансијском оквиру очуван – казао је Бугарски. - Сваки пут када нас неки вођа из Београда чува од нас самих, онда обично изађемо празних џепова, или имамо хапшење тако се дешава и дан данас. Република је показала још једном маћехински однос јер,  проценти које су они израчунали,  односно оне изворне приходе које добијамо од пореза на добит предузећа и пореза на зараде је могло и другачије дефинисати.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести