Начелно договорена сарадња у скупштинама– војвођанској и локалним

Делегације Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара начелно су утврдиле принципе будуће сарадње

двеју странака у Скупштини АП Војводине, Покрајинској влади и у великом броју локалних самоуправа у којима су представници СНС-а и СВМ-а добили већинско поверење грађана, саопштено је након њиховог рашњег састанка у Новом Саду.

Из Медија-центра СНС-а за Војводину наведено је да су на састанку делегација, које су предводили потпредседник СНС-а Игор Мировић и Председник СВМ-а Иштван Пастор, начелно утврђени приоритети у реализацији програма на покрајинском и локалном нивоу, „а разматрана су и сва питања која се тичу конституисања покрајинских и локалних органа власти у Војводини”.

„Заједнички је констатована потреба што шире сарадње двеју странака као будуће окоснице Покрајинске владе, и постигнут је висок степен сагласности о потреби што бржег конституисања нових покрајинских органа и органа у локалним самоуправама на основу резултата управо завршених избора”, наведено је у саопштењу са састанка.

Осим Мировића, делегацију напредњака чинили су и члан Председништва СНС-а Милош Вучевић и потпредседник Извршног одбора СНС-а Дамир Зобеница, док су у тиму СВМ-а били и Михаљ Њилаш и Арпад Фремонд.

Поменути договор омогућава СВМ-у да започне и пети узастопни четворогодишњи мандат у владајућој коалицији у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, с тим што су у протеклих 16 година за коалиционог партнера на покрајинском нивоу уместо СНС-а имали Демократску странку. Уласком СВМ-а у коалицију са СНС-ом, те две листе имаће укупно 69 посланика у Покрајинској скупштини, а за просту већину потребан је 61 посланик, с обзиром на то да Скупштина Војводина броји 120 посланичких места.

А. С.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести