Напредњаци опомињу СПС: власти довољан један кандидат

Рок за расписивање председничких избора истиче 3. марта наредне године, а спекулацијама о именима могућих кандидата прикључила су се и нагађања када би могао бити изборни дан.

 Лидер напредњака Александар Вучић недавно је потврдио да је изборна утакмица планирана за април, не прецизирајући датум. Одмах потом у медијима је освануло да би избори, не само председнички већ можда и парламентарни, могли бити одржани 9. априла, што је јуче, као могућност, потврдио и актуелни председник Србије Томислав Николић.

По Уставу Србије, председнички избори треба да буду расписани најкасније 90 дана пре истека мандата актуелном председнику Републике Томиславу Николићу. Он је на дужност шефа државе ступио полагањем заклетве у парламенту 31. маја 2012. године.Закон о избору председника Републике каже да од дана расписивања избора до дана гласања не може протећи мање од 30 дана ни више од 60. Није тешко наслутити због чега су медији изабрали за спекулације поменути дан. Наиме, први датум у случају расписивања 3. марта, био би 2. април, али, ако би уследио други круг председничких избора, он би требало да се одигра за 15 дана, односно 16. априла, што је ускршњи дан, па се обично такав сценарио заобилази.

Након што је српски премијер поручио опонентима да нико не може рачунати на промену власти на улици већ да је то једино могуће на изборима, отворена су врата спекулацијама о томе да би грађани могли поново бирати и своје представнике у Дому Народне скупштине. У прилог таквим тврњама иду и све чешће критике које на рачун коалиционих партнера упућују напредњаци, замерајући им да не бране тешке мере које повлачи Влада, али се и не солидаришу са СНС-ом као најјачом странком коалиције када трпи жестоке критике с говорнице српског парламента.

За аналитичаре за сада једина сигурна опција је одржавање председничких избора, пошто Николићу на пролеће истиче петогодишњи мандат. По речима Драгомира Анђелковића, не треба затворити ни могућност спајања председничких и парламентарних избора.– Та варијанта још увек није реална, али постоји – сматра Анђелковић. – Напросто, ради се о томе да СНС као стуб владајуће коалиције вероватно жели да власт има једног, заједничког председничког кандидата.

То је рационално решење и, с обзиром на већ дуже функционисање владајуће коалиције – логично. Ако би партнери СНС-а одбили тако нешто, могуће је да ће се напредњаци одлучити за изборе. Јер, ако би та партија сама ишла са својим кандидатом, могла би поћи од тога зашто уопште онда да одржава садашњу владајућу коалицију и тада су све карте отворене.

Он додаје да је ипак реалнија опција да коалиција на изборе изађе са заједничким кандидатом и да до парламентарних избора не дође.На питање да ли дешавања у табору социјалиста појачавају притисак СНС-а на коалиционе партнере, Анђелковић одговара:
– Мислим да су кључна дешавања у СПС-у. Док Дачић жели коалицију са СНС-ом, многи унутар СПС-а је не желе, или бар покушавају да уцењују своју странку да би извукли веће уступке.

Мислим да је то сада контрамера СНС-а, који шаље поруку СПС-у да је у том случају питање да ли ће бити заједничке коалиције на парламентарном нивоу, те да ће се о томе причати тек после тих евентуалних избора – примећује Анђелковић.
Како констатује Дејан Вук Станковић, председнички избори ће се одржати пошто је то по слову Устава и закона.

– Додуше, почео је процес кандидовања преко медија, пре званичног, али то не одудара много од опште атмосфере у нашим медијима, која је пристрасна и хаотична у исти мах – подвукао је наш саговорник.
Каже да је прича о парламентарним изборима у домену спекулација, те не верује да ћемо пре неког званичног става премијера Вучића ишта озбиљније знати о томе. Поводом дилеме о томе да ли би се опозиција обрадовала ванредним парламентарним изборима, каже да се „генерално гледано, нико нарочито не би томе обрадовао”.

– Само што би опозиција била тиме мање обрадована него власт јер лошије стоји у бирачком телу. Реално гледано, ни организационо ни финансијски, у погледу неких нових лидера и политичких порука, нема много тога различитог да понуди – оценио је Станковић.
Када је о позицији СПС-а реч, сматра да ће Дачић своју позицију на председничким изборима дефинисати у договору с Вучићем.
– Без обзира на неки унутрашњи притисак странке, Дачић добро зна да је у овом тренутку важнији добар однос са СНС-ом и Вучићем него што је ускостраначки интерес – закључује саговорник „Дневника”.

Светлана Станковић
 

Буџет спреман за изборе

Министар привреде Душан Вујовић поручио је да су предлогом буџета за идућу годину предвиђени и трошкови за предстојеће изборе и да ту неће бити никаквих проблема са становишта државне касе.– Очекујемо да ће то нивелисање које смо урадили бити довољно, без обзира на то које ће одлуке бити донете у наредним месецима – рекао је Вујовић.

Указао је на то да је наредна година са становишта непосредних ефекта на буyет пларнарана као изборна, тако да су „основне своте већ биле планиране у предвиђеним лимитима”.– Само је реч била о томе колико је допунски било потребно определити за евентуални други круг председничких избора – подвукао је министар финансија.
 

Неко трећи?

На молбу да процени ко ће бити кандидат СНС-а на председничким изборима, аналитичар Дејан Вук Станковић каже да је „само у домену теорије да ће то бити Вучић, а Николић није без шанси, но то још увек није коначно одлучено”.
– Неко трећи био би изненађење у овим околностима. Могућ је, али све мање вероватан јер треба кампања да уради своје и да то лице промовише као политички препознатљиво. А за то је потребно време и тако нешто се не ради у ситуацији као што су председнички избори, када је традиционално улог велики, без обзира на прилично оскудна овлашћења која шеф државе има – приметио је Станковић.

Додао је да је премијерско место ипак с највећом моћи, како је прописао Устав и закон, а грађани су Вучића изабрали за премијера.
– Дакле, Вучић има неку врсту обавезе према грађанству и према сопственој странци. Али још увек је рано говорити о изборима и не знам због чега се по медијима те ствари потежу. Вероватно је разлог то да се позиција СНС-у учини што је могуће деликатнијом. Јер, Влада има стабилну већину и, политички гледано, нема неких озбиљних разлога да би се размишљало о неким ванредним изборима – закључио је Станковић.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести