Напредњаци у власти у свих 45 војвођанских градова и општина

Последњи локални избори, одржани 24. априла ове године, донели су Српској напредној странци апсолутни тријумф у свим општинама у Војводини.

СНС се након постизборних договора нашао у локалној власти у свих 45 општина у Војводини, што је незабележен резултат од увођења вишестраначја у Србији.

Како је за „Дневник“ изјавио потпредседник Извршног дбора СНС-а задужен за Војводину Дамир Зобеница, та странка у чак 41 локалној самоуправи даје председнике градова, односно општина, а четири општине, иако немају председнике, имају председнике локалних скупштина.
– У Сенти, Ади, Кањижи и Бачкој Тополи СНС нема председнике општина, али даје њихове заменике и председнике скупштина општина – каже Зобеница. – Са 41 председником општина и градова у Војводини, то је историсјки резултат.

Он додаје да је очигледно да је таквом изборном, али и постизборном резултату, највише допринео Александар Вучић, али и локални програми које је странка промовисала. Слично мишљење изнео је и потпредседник СНС-а Миленко Јованов.
– С једне стране је на резултат утицало само име Александра Вучића у називу листе јер је то човек који због свог рада, посвећености и резултата има огромно поверење грађана Србије – истиче Јованов за „Дневник“. – С друге стране, СНС је озбиљно и одговорно приступио кампањи – избору људи, дефинисању локалних програма и организовању рада на терену, тако да је резултат логична последица свега тога.

Учешће у власти у свим војвођанским локалним самоуправама повлачи за собом и велику одговорност пред бирачима, тим пре што се очекује да ће бити означени и као кривци за оно што не буде ваљало у функционисању градских и општинских власти. Из тих разлога, како каже Јованов, на страначкој скупштини најављено је да ће рад кадрова СНС-а у локалним самоуправама бити периодично анализиран.

– Ми, просто, не желимо да било који наш функционер сметне с ума да му је главни задатак да се бави решавањем проблема грађана. Зато нам је идеја да кроз праћење рада локалних функционера благовремено реагујемо на било какве евентуалне грешке у раду – напомиње потпредседник напредњака.

Приликом формирања локалних власти, посебно у Новом Саду, буру у јавности изазвала је коалиција напредњака и Лиге социјалдемократа Војводине, а осим у највећем граду у Војводини, СНС и ЛСВ учествују у доста локалних самоуправа у Војводини, и поред тога што је ЛСВ опозициона странка на покрајинском и републичком нивоу. Такође, напредњаци сарађују и с врло гласним политичким опонентима на покрајинском и републичком нивоу, попут Српске радикалне странке и Демократске странке Србије. Ти партнери, прихватљиви на локалу а противници политике СНС-а на вишим нивоима власти, своје учешће у локалним властима објашњавали су учешћем у „комуналној коалицији“ у којој нема места високој политици већ програму како унапредити одређену локалну средину.

СНС је на протеклим изборима одлично прошао и у општинама где су у већини мањинске националне заједнице па су управо са странакама националних мањина правили коалиције, а захваљујући сарадњи са Савезом војвођанских Мађара, у општинама које су традиционално наклоњене СВМ-у одборници СНС-а су добили прилику да буду високопозиционирани у општинској власти, као што је случај са Сентом, Адом, Кањижом и Бачком Тополом. Прихватљиви коалициони партнери долазе и из редова Социјалистичке партије Србије, локалних група грађана, али и Јединствене Србије, с којима су у коалиционој власти у десет општина, међу којима су Нови Сад, Зрењанин, Бачка Топола и Сомбор, док су опозиција у Бачком Петровцу и Српској Црњи.

Председник Покрајинског одбора ЈС-а за Војводину и заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић каже да та странка не улази у локалне коалиције због функција већ пре свега програма за локалну средину, и да се они у сваком граду и општини залажу за то да се примењује програм попут онога који у Јагодини спроводи градоначелник Јагодине и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма.

– Ми смо у Јагодини показали да можемо довести инвеститоре, успоставити квалитетан социјални програм, повећати наталитет… и желимо да такав програм спороводимо у свакој општини – истиче Кружевић. – Није нам стало до функција већ до програма и зато смо негде у власти, а негде у опозицији. При том, ту где смо опозиција, понашамо се врло конструктивно и подржавамо све предлоге власти за које проценимо да су на добробит грађана.

Он додаје да не види проблем различитих коалиција на локалном нивоу јер се локална политика значајно разликује од државне, без обзира на то каквих разлика у програмима међу странкама било на вишим нивоима власти.
И Миленко Јованов сматра да је могуће очувати локални ниво ван дохвата државне политике и правити функционалне локалне власти са странкама које су на вишим нивоима власти у опозицији СНС-у.

– Могуће је уколико се локална политика дефинише јасно, кроз јасне циљеве и принципе деловања. Зато смо и тражили од наших одбора да најпре доставе план рада па тек онда да видимо с ким тај план желе да реализују. Наравно, ни у том укључивању оређених странака у власт не треба претеривати и бити мазохиста па по сваку цену укључивати оне који на најгори могући начин говоре о СНС-у и Александру Вучићу – закључио је потпредседник СНС-а.

Александар Савановић
 

Подршка програму за Нови Сад

– Што се нас тиче, локална политика мора бити у целости изузета од глобалне политике јер не можемо на локалном нивоу решавати ни питање Косова ни приступање Србије Европској унији. Као народни посланик у претходном мандату, знам које се теме разматрају на државном нивоу, а које на локалном. Зато не видим ништа спорно у томе што се око једног програма за Нови Сад окупила широка коалиција у којој се нашао и ЛСВ с врло конкретним предлозима за унапређење функционисања града – наводи председник Покрајинског одбора ЈС-а и заменик градоначелника Новог сада Срђан Кружевић, додајући да се та странка залаже за децентрализацију, која подразумева да општина одређује сопствене приоритете и око тих приоритета се онда окупљају они који тај посао могу спровести. – Управо је таква прича направила широку коалицију у Новом Саду, иако су градоначелник Милош Вучевић и СНС имали већину и без подршке дела садашњих чланова градске власти.

Јованов: ДС оставио огромне проблеме

– Српска напредна странка никада није јавно коментарисала прихватљивост коалиционих партнера у локалу. То су чинили други. Наш је став ту јасан. У највећем броју општина је наш програм добио неподељену подршку грађана и ко год има жељу да помогне у реализацији тог програма, можемо с њим да разговарамо – каже потпредседник СНС Миленко Јованов.
На питање због чега се у концепт комуналне коалиције нигде није уклопила Демократска странка јер СНС није склапао постизборну сарадњу са том странком ни у једној војвођанској општини, потпредседник напредњака каже да је ДС у највећем броју локалних самоуправа био на власти и „оставио иза себе огромне проблеме које ми сада, уз много труда, покушавамо да решимо“.
– Не можете решавати проблеме с онима који су те проблеме створили. То би било као да зовете пиромана да гаси пожар – оцењује Јованов.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести