Напредњаци згрожени понашањем Јанковића и ДС-а

Српска напредна странка згрожена је понашањем и Саше Јанковића и Демократске странке, саопштили су напредњаци. Они су оптужили ДС да “наставља да подржава разарање

институција, на исти начин као што су то чинили њени функционери, док су били на власти, када су, између осталог, Председништво Србије претворили у своју прћију, одакле су бахато и апсолутистички управљали земљом, драстично прекорачујући своја овлашћења ”.

- После свега лошег што је Демократска странка урадила у Србији, сада најотвореније, без имало срама, поново учествује у урушавању институција државе -  саопштила је СНС.

Након што је од заштитника грађана Саше Јанковића затражено да поднесе оставку на ту функцију, пошто је најавио кандидатуру за председника на предстојећим председничким изборима, ДС се огласила питањем да ли ће то бити тражено и од кандидата власти. Из СНС на то додају да се показало да су поново били у праву када су, месецима и годинама, указивала на то да

“Саша Јанковић није никакав заштитник грађана, већ заштитник свог yепа, плате од 3.000 евра и интереса уског круга њему сличних људи, да је политизовао институцију у којој ради и да је сваки његов иступ у јавности, заправо, био обрачун са политичким противницима, а не реална, добронамерна и добродошла критика, која доприноси развоју Србије”.

- Српска напредна странка поручује грађанима Србије да се ми увек, и на сваком месту, понашамо у складу са законом, одговорно према својој држави и народу, а да ће тако бити и приликом истицања кандидата за председника Србиј, категорични су напредњаци.

Реакција СНС је уследила након што је ДС у свом саопштењу захтеве за оставком заштитника грађана оценио “као врсту притиска и показатељ жеље да се уништи његов углед”.

Покрет социјалиста је и  питао Сашу Јанковића када ће поднети оставку и “престати да злоупотребљава независну институцију Заштитника грађана, средства грађана и грађане Србије“.

- Председнички кандидат Саша Јанковић, охрабрен од стране партија ДОС - а, наставља да урушава независну институцију Заштитника грађана, указао је ПС у саопштењу, истичући да Јанковић функцију омбудсмана користи за своју политичку кампању и личну промоцију, иако зна да је политичко деловање омбудсмана по закону најстроже забрањено.

Шеф посланичког клуба СПС Ђорђе Милићевић тврди да се опозиција окупља око председничког  кандидата не да би победила на изборима, него да би политички преживела.

- Само нека се окупљају. Ми се ДОС-а нисмо плашили ни 2000. године, а нема разлога ни да га се плашимо у овој 2016. и 2017.- рекао је Милићевић. Он је поновио и да нико не оспорава легитимно право Саши Јанковићу да се кандидује за председника Србије и да се бави политичком кампањом и прикупљањем потписа за кандидатуру, али наглашава  да то не може чинити као омбудсман, односно као независна државна институција. “ То није у складу са законом и то није коректно према парламенту. То није коректно према грађанима Србије. Он је такозвани заштитник грађана, а не заштитник својих политичких намера, политичких интереса и политичких циљева, поручио је шеф посланичке групе СПС.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић констатује да “ у овом тренутку имамо најављене две кандидатуре -  Саше Јанковића и потенцијалну кандидатуру Вука Јеремића ”.

-  Самим тим се руши идеја заједничког кандидата грађанске демократске опозиције у Србији.  Да би се њих двојица око нечега договорили, онда бисмо сада овде могли да разговарамо да ли је тај договор прихватљив или не- казао је Јовановић, додајући: „“Није довољно у Србији 2016. или 2017. године исказати незадовољство Вучићем,  потребна је конкуретна политика и способност да се та политика оствари. А с обзиром на оно што гледам све време, мислим да смо на том плану у највећем проблему. Немамо дефицит кандидата, овде постоји дефицит политичких идеја које су конкурентне и које могу да издрже притисак Вучићеве власти”, закључује лидер ЛДП.

Светлана Станковић

 

Закон заштитнику забранио политику

Члан 10а закона, којим се регулише положај, права и одговорности републичког омбудсмана каже да Заштитник грађана и његови  заменици не могу давати изјаве политичке природе.

Пре ступања на дужност, заштитник  полаже у Скупштини Србије заклетву која гласи: „“ Заклињем се да ћу своју дужност обављати одговорно, непристрасно и независно, у складу са Уставом и законом и да ћу савесно радити на заштити и унапређењу људских права и слобода“.

Са функцијом Заштитника грађана неспојиво је обављање друге јавне функције или професионалне делатности, као и обављање друге дужности или посла који би могао утицати на њихову самосталност и независност. Заштник грађана не може бити члан политичке странке.

EUR/RSD 117.1119
Најновије вести