Наставак рефинансирања јавног дуга АП Војводине

Покрајинска влада је на данашњој седници, којом је председавао потпредседник Ђорђе Милићевић, усвојила Информацију о спровођењу друге фазе

рефинансирања дела јавног дуга АП Војводине.
Ова фаза рефинансирања дела јавног дуга представља наставак укупног процеса реструктуирања и консолидације јавних финансија у АП Војводини, саопштено је Покрајинске владе.

У овој фази рефинансираће се 4. емисија обвезница у вредности од 10,5 милиона евра по основу номиналне вредности дуга. 
Ове обавезе биће рефинансиране 10. априла 2017. године, када се стичу законски услови за спровођење трансакција, а измириће се повлачењем друге транше кредита који је Покрајинска влада обезбедила, кроз поступак јавног позива за избор најповољније понуде, код Комерцијалне банке ад Београд. 

Реализацијом планиране трансакције, камата која је уговорена са 4,80 одсто на обвезнице с валутном клаузулом, биће замењена кредитним средствима са уговореном каматном стопом од 1,64 одсто и на тај начин обезбедиће се позитиван ефекат по буџет у износу од око 2,1 милион евра, што са досадашњом уштедом од око 300 хиљада евра, чини укупну уштеду у другој фази рефинансирања у износу од 2,4 милиона евра. 
Рефинансирање ће се наставити током јуна месеца када доспевају први у овој години ануитети пете и шесте емисије обвезница, што је услов за спровођење трансакције.

Укупан ефекат који се очекује након завршетка целог процеса рефинансирања дуга јесте директна уштеда од 2,6 милиона евра.
Покрајинска влада је, између осталог, дала и сагласност Туристичкој организацији Војводине, којој је упућен позив за учлањење у Мрежу европских региона за одрживи и конкурентни развој туризма ,,НЕЦСТоуР“. 
Ова међународна организација основана је 2007. године и окупља 30 чланица из 17 европских земаља. 

Бави се унапређењем координације националних и регионалних развојних програма и пројеката из области одрживог туризма, као и укључивањем у рад европских институција за обликовање нових туристичких политика, те одговорном употребом европских  фондова.
Кроз сарадњу са бројним универзитетима, истраживачим центрима и представицима туристичке привреде, ,,НЕЦСТоуР“ у многоме доприноси реализацији европске политике развоја туризма и има значајно искуство у имплементацији транснационалних туристичких пројеката и европских туристичких рута, као и у сфери образовања и обука у домену одрживог развоја туризма.

Туристичка организација Војводине у чланство ,,НЕЦСТоуР“ ступа на скупу који у Севиљи почиње данас, где ће се АП Војводина представити као одржива туристичка дестинација са аутохтоном туристичком понудом.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести